• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki wzmacniacz na trafo TS 120/13

TDA7294, LM3886 a jeśli chcesz się pobawić to tranzystorowy. Ja na tym trafku zrobiłem kopie Rotel RA-820A (projekt jest na elektrodzie) bardzo przyjemny wzmacniacz na początek i z tym trafkiem śmiga super.

Na filtrze będzie +/-40 V tak więc dla TDA/LM może to być za wiele ( w zależności od obciążenia).
Ja robiłem na tym jeden kanał na 2xIRF540 + 2xIRF9540 z bootstrap-em i lata to świetnie , w konfiguracji dual mono z dwoma transformatorami .

Na forum jest również wzmacniacz na tych tranzystorkach
http://diyaudio.pl/showthread.php/14159-Wzmacniacz-MOSFET-by-Zbig
Również go budowałem i nie było problemu z uruchamianiem i użytkowaniem.

Ostatnia edycja:
Może być TDA/LM ale szukaj oryginalnych bo podróby na pewno nie przeżyją .
I najlepiej żeby obciążeniem były kolumny 8 ohm lub więcej.

Mam akurat 2x 7094 w woreczku gdzieś :P Mam też gainclone ale dupy nie urywa. Jeszcze jedna kość mi padła bo 30V stalego na wyjściu.

Poszukaj drugi TS120/13 i buduj dual mono na IRF-ach . Trafko można wyrwać za 35-40 zł .
Na dwóch trafach masz 70W/8ohm i 90W/4ohm . A różnica między scalakami a wspomnianym przeze mnie układzie dyskretnym jest wyraźnie słyszalna nawet na nie wysokich lotów kolumnach.

Ostatnia edycja:
Podejdzie nawet zrobić któryś BG Borysa ale dobrze by było mieć 2 trafka to juz można wymyślać.

Powrót