Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam

Witam

Kolega zza bliskiej nam granicy zmajstrowal wzmacniacz na lateralach o nazwie vssa - zrobilem podobny wzmacniacz, pomierzylem i posluchalem, wzmacniacz jest genialny.
    Postanowilem na podstawie tego wzmacniacza (topologia) zrobic wzmacniacz z tanich i latwo dostepnych komponentow, tak zeby kazdy mogl sobie go polutowac.
    W ponizszej konfiguracji wzmacniacz spokojnie ladnie ciagnie do 1MHz, robilem testy z inna wartoscia rezystorow w sprzezeniu zwrotnym i bez filtra na wejsciu - wzmacniacz dosc ladnie zachowywal sie do prawie 5 MHz, no ale przeciez nie o to chodzi zeby cisnac pasmo ile sie da (chcialem sprawdzic tylko ile mozna z tego bardzo prostego ukladu wycisnac). Slev rate spokojnie powyzej 100V/us.
    Ponizej efekty. Oscylogramy z vssa w nazwie sa ze wzmacniacza z lateralami bez zrodel pradowych - generalnie mozna powiedziec ze jest to TYLKO 6 tarnzystorow zlepionych do kupy.
    Niestety moja karta dzwiekowa na usb jest nie za bogata i sieje troche roznymi artefaktami podczas pomiarow (sa widoczne na kazdych pomiarach roznych wzmacniaczy)

Wzmacniacz jest prosty, stabilny, ma dobre parametry, tani.
    Ponizsze pomiary przedstawiaja wzmacniacz zrobiony prawie ze na pajaku z absolutnie nieparowanych komponentow (bralem jak lecialo z worka).

Jak bedzie zainteresowanie tematem to zamieszcze wersje full wypas z lateralami.
    Załączone pliki
    Last edited by borys; 16.06.2013, 00:58.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Masz jakieś konkretne dane? Bo na razie tylko takie ogólne spostrzeżenia są w opisie

Skomentuj

Dałoby się zrobić PCB 4 lub 6 kanałowe?

EDIT: W sumie to ja jestem w stanie w tym pomóc, ale ktoś musi po mnie zrecenzować prowadzenie mas :)

Skomentuj

Nie na temat...
        Heh trochę podobny...

Skomentuj

A i czy schemat masz w jakiejś importowalnej netliście?

Skomentuj

Proponuje przykleić wątek. Skoro Symasym i TDA mają swoje przyklejone wątki w dziale elektronika, to tym bardziej ten wzmacniacz na to zasługuje. Zwłaszcza, ze Borys się postarał i zamieścił pełny projekt, z wzorem pcb i pomiarami, a nie jakiś tam "wydumany schemat".

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
              Masz jakieś konkretne dane? Bo na razie tylko takie ogólne spostrzeżenia są w opisie
              Nie umiem odpowiedziec na to pytanie bo nie wiem o jakie dane ci chodzi. Wszystko jest na screanach, no moze jednego zapomnialem dodac.
              Ponizej clipping (zasilanie przysiadlo do +/-32V, jakis stary pomiar bez zrodel pr. i bez kompensacji).
              Jest wszystko co potrzeba do zrobienia wzmacniacza, lacznie z prasowanka.

Ps

Nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz, mianowicie przy lateralach nie przekrocze SOA chodzby nie wiem co po prostu dadza tyle pradu ile moga i nic sie im nie stanie, jak sie ma jednak sprawa z hexfetami tego nie wiem ?
              Załączone pliki
              Last edited by borys; 16.06.2013, 10:13.

Skomentuj

Na schemacie ńie widzę miejsca zasilania a przydałoby się, chyba że jestem ślepy.

Skomentuj

Na schemacie nie ma ale na plytce jest miejsce.
                  Załączone pliki

Skomentuj

Zaktualizowany chemat jakby co
                    Załączone pliki

Skomentuj

widzial ktos lub robil wzmak hex mosfet z tad?http://chomikuj.pl/zxpro/*e2*82*aa+E...2,10055212.pdf

Skomentuj

Jaka minimalna impedancja obciążenia?
                        Wysterowany przy 36VDC ile na wyjściu pod 8 ohm?
                        Stopień wejściowy bardziej rozbudowany od końcowego. Dlaczego sprzężenie zwrotne nie jest zrealizowane na dzielniku napięcia?

Skomentuj

Ale będę go robił w SMD :)

Skomentuj

Stopień wejściowy bardziej rozbudowany od końcowego.
                            Przy Mosfetach nie trzeba rozbudowywać (nie potrzeba tranzystorów sterujących, ani rezystorów źródłowych w przypadku jednej pary).

Dlaczego sprzężenie zwrotne nie jest zrealizowane na dzielniku napięcia?
                            To jest cfb (wzmacnaicz ze sprzeżeniem prądowym).

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                              Nie umiem odpowiedziec na to pytanie bo nie wiem o jakie dane ci chodzi. Wszystko jest na screanach, no moze jednego zapomnialem dodac.
                              Przepraszam ale pisałem z telefonu i mi zdjęć nie wyświetliło. Teraz już wszystko widzę.

Skomentuj

proponuje uaktualnic pierwszy post o podstawowe dane dla poczatkujacych

dopuszczalne napiecia zasilania
                                dopuszczalne minimalna obciazenia
                                zakres mocy jakie "to wyciaga" na danych napieciach
                                spis elementow potrzebnych do budowy z pelnymi opisami. ludzie potrafia sie dopytywac o moce malych rezystorow :/
                                oraz ewentualne zamienniki

i jeszcze mile widziany nadruk elementow na plytke

odznaczenie jakies by sie przydalo

Skomentuj

Dołożył bym boostrap dla części napięciowej i by był git

Skomentuj

Bardzo sie ciesze, ze jest jakies zainteresowanie.
                                    raven
                                    Jak mozesz to naszkicuj ten bootstrap, zrobie kolejnego pajaka i zerkne jak sie sprawy beda mialy (to dosc niewielka zmiana takze chyba szybko pojdzie)

Jezeli chodzi o dane dla poczatkujacych to:
                                    1. Napiecie zasilania - u mnie jest +/- 35V ale mysle ze spokojnie mozna zasilic go +/-45V (nie mam narazie odpowiedniego trafa, drobna zmiana wartosci rezystorow moze byc konieczna)
                                    2. Minimalne obciazenia - sprawdzalem z 2R glosnikiem na +/-35V wsio bylo ok choc na dlozsza mete to przy takim napieciu zostal bym 4R w gore.
                                    3. Zakres mocy - dla mnie to jest akurat mniej istotny parametr, najprosciej bedzie jak napisze ze wzmacniacz w obecnej konfiguracji kradie okolo 7V z kazdej polowy zasilania, tutaj juz kazdy forumowicz moze sobie policzyc jaka moc bedzie mial wzmacniacz (dane obciazenie vs napiecie zasilania)
                                    4. Elementy sa optymalizowane pod katem kosztow i dostepnosci :P
                                    (sklep elektroniczny w ktorym nie ma bc550 lub bd139 chyba nie istnieje)

mbar
                                    Wersja z dwustronna plytka i smd - ja sie podpisuje rekami i nogami.
                                    Narazie jest wersja podstawowa, latwa i tania.

Liste zaraz zrobie.

Skomentuj

Jak mozesz to naszkicuj ten bootstrap,
                                      Postaram się wieczorem.
                                      Wtedy wzmacniacz nie będzie zjadał tyle zasilania.

---------- Post dodany o 15:43 ---------- Poprzedni post o 15:42 ----------

Wersja z dwustronna
                                      A po co ? Jak ma być po taniości SMD można zrobić

Skomentuj

raven
                                        DZIEKI

Na szybko wyskrobana instrukcja
                                        Załączone pliki
                                        Last edited by borys; 16.06.2013, 16:45.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X