Na schemacie FET-hex ccs v6 schematic.pdf D1 i D10 to zenerka 15v, ja dalem 14v.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaNa schemacie FET-hex ccs v6 schematic.pdf D1 i D10 to zenerka 15v, ja dalem 14v.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
Boot strap v2 z diodami separujacymi. Generalnie wiadomo o co chodzi na obrazkologii.
Wydaje mi sie ze wersja z bootstrapem delikatnie zwiekszyla znieksztalcenia dla wyzszych czestotliwosci, nadmieniam tylko ze to jest caly czas ten sam wzmacniacz z nieparowanych elementow bez rezow zrodlowych (nie sprawdzalem jeszcze co sie dzieje przy pelnym wysterowaniu pomiary THD robie wszystkie tak samo - 20V amplitudy tak zeby miec jakies porownanie).
Jak by ktos madrzejszy zerknal na ''boostrap27'' i troche mi podpowiedzial czy ja to dobrze rozumiem, widac tutaj ze tworzy sie zabek na bootstrapowanym napieciu, czy to wyglada na poczatek spadku efektywnosci bootstrapu czy to jakas anomalia. Pytam poniewaz nie znam sie na temacie za bardzo a chcialbym zeby wzmaczek byl PERFEKT. Wiem ze gestosc widmowa mocy sygnalu audio (bootstrap28) dla wysokich F bedzie nizsza takze nie wiem czy sie tym faktem przejmowac.
Jak wyglada bootstrap v2 (wkleje wieczorem jak bede w domu), jest to 100uF-2,2kR (tak jak u sz.pana Zbiga) dodatkowo odseparowane 1n4007 (ps. czy dolna dioda u Zbiga jest napewno dobrze wlutowana?).
Rezystor 0,6W w bootstrapie nie jest nawet cieply.
Nazwa dla wzmacniacza z 2-ma lub wiecej parami tranzystorow niech bedzie BG2-FET, tak zeby sie nie mieszalo
Ps
Jak bedziecie mieli juz dosc obrazkow to bede mniej wklejal.Załączone pliki- fet-hex bootstrap v2.png (69.6 KB, 1487 odsłon)
- fet-hex bootstrap v2 5kHz.png (60.1 KB, 1481 odsłon)
- boot21.png (136.6 KB, 1486 odsłon)
- boot22.png (134.2 KB, 185 odsłon)
- boot23.png (127.1 KB, 187 odsłon)
- boot24.png (125.4 KB, 189 odsłon)
- boot25.png (111.9 KB, 190 odsłon)
- boot26.png (117.0 KB, 1472 odsłon)
- boot27.png (127.0 KB, 215 odsłon)
- boot28.png (139.9 KB, 191 odsłon)
- BG2-FET.jpg (93.1 KB, 381 odsłon)
Last edited by borys; 18.06.2013, 09:15.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
Skomentuj
-
Zamieszczone przez borys Zobacz postaJak bedziecie mieli juz dosc obrazkow to bede mniej wklejal.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez borys Zobacz postaZ bootstrapem tranzystory koncowe na max pracuja juz na rdson (troche mi sie to nie podoba) - pasowalo by sie zainteresowac rezystorami zrodlowymi itp itd..... zaraz, zaraz wzmacniacz mial byc prosty, wiec decyzje trzeba podjaZamieszczone przez borys Zobacz postawrecz komfortowe warunki pracy, tranzystory koncowe nie otwiaraja sie do rdson (nie pracuja na zwarciu), wzmacniacz gra swietnie.
Bardziej komfortowe ma z boostrapem :) Poprawia się liniowość stopnia napięciowego. Można by całkiem zrezygnować z rezystorów ograniczających napięcie (470) wtedy stopień napięciowy pływał by wraz sygnałem ale wzmacniacz w symulatorze wariował
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaWiem, ze bootstrap zwieksza moc, ale pisalem, ze dziala stabilnie bez rezystorów przy kondensatorach przy tranzystorach sterujących i bez rezystorów źródłowych
Nigdy nie próbował puszczać IRFP240 bez rezystorów źródłowych .
Trzeba by spr jaki jest prąd spoczynkowy po wysterowania.
Wzmacniacz na max, potem odłączyć sygnał wejściowy i zmierzyć jaki będzie prąd spoczynkowy i po jakim czasie spadnie do nominalnej wartości.
Po za tym te rezystory poprawiają liniowość stopnia wyjściowego .
PS
Zamieszczone przez borys Zobacz postaOscylacje przy pierwszym podejsciu wziely sie z tego, ze zasilanie pary wejsciowej nie bylo odseparowane od zasilania pary napieciowej ale babola poprawil raven i juz jest dobrze.
Rezystory przy kondensatorach botstarpu grzeja sie znacznie wiecej niz te idace z zasilania.
Dlatego pisałem żeby miały 3-5W
---------- Post dodany o 10:50 ---------- Poprzedni post o 10:47 ----------
Zamieszczone przez borys Zobacz postaBoot strap v2 z diodami separujacymi. Generalnie wiadomo o co chodzi na obrazkologii.Zamieszczone przez borys Zobacz postaWydaje mi sie ze wersja z bootstrapem delikatnie zwiekszyla znieksztalcenia dla wyzszych czestotliwosci,
Skomentuj
-
raven
Rozbujalem wzmak na maxsa, odlaczylem obciazenie i okolo (tak na oko) nie wiecej jak 300-400ms prad pobierany wraca do wartosci spoczynkowej (nominalnej, jak mialem 70mA tak wraca do 70mA).
Trzeba to bedzie dokladniej sprawdzic ??
Ztego co zauwazylem to obecnie wlutowany bootstrap zaczyna dzialac przy bardzo duzej amplitudzie, przy takim normalnym plumkaniu do 40W nie widac tego bootstrapu wcale na stopniu napieciowym.
Dzieki za zainteresowanie.
Jak cos trzeba jeszcze sprawdzic to daj znac.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
Skomentuj
-
Obrazków i pomiarów nigdy dość. Między innymi dlatego zainteresował mnie ten wzmacniacz, bo jest solidnie pomierzony. Nie jest to jakiś "audiofilski wynalazek" (z jakimś wydumanym schematem), który nawet oscyloskopu nie widział
Pytam poniewaz nie znam sie na temacie za bardzo a chcialbym zeby wzmaczek byl PERFEKT. Wiem ze gestosc widmowa mocy sygnalu audio (bootstrap28) dla wysokich F bedzie nizsza takze nie wiem czy sie tym faktem przejmowac.
Nazwa dla wzmacniacza z 2-ma lub wiecej parami tranzystorow niech bedzie BG2-FET, tak zeby sie nie mieszalo
Jak cos trzeba jeszcze sprawdzic to daj znac.
Zwiększa wzmocnienie stopnia napięciowego a więc głębokość nfb - stąd zmiana
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaJa byłbym zainteresowany ulepszoną wersją z możliwymi zabezpieczeniami. Goły wzmacniacz jest trochę przerażający.
SOA irfp240 jest na tyle szerokie ze praktycznie jest niemozliwe zabic tr koncowe (z bezpiecznikiem np 3,15 jak u mnie) przy obecnym napieciu zasilania.
W razie ''w'' mozna sobie ulepic zasilacz zintegrowany z zabezpieczeniem (mam taki zapasowy i dziala ladnie).
W przypadku np symasyma spalony jeden z bezpiecznikow oznacza kaplice dla glosnika - tzw ''game over''.
PS
Byl bym zapomnial o jednej rzeczy (zalepionej u mnie tasma na kablach glosniokwych :P),
na wyjsciu jest standardowy zobel 10R 0,47n, dodatkowo cewka 0,1uH nawinienta na 10r/3W rezystor (16-18 zwojow drutu nawojowego nawinac na rezystor i zlutowac do kupy).
tomq
Jutro przerobie nieco plytke i wlutuje rezystory, jak bedzie czas to i pomierze.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
Skomentuj
-
Ponizej pomiar bez rezystorow zrodlowych i bez bootstrapu.
Pomiar z rezystorami zrodlowymi znajduje sie w 1-wszym poscie (na zdjeciu widac czarna plytke z rezystorami zrodlowymi).
Bootstrap wprowadza pewne znieksztalcenia (0,00x% dla wysokich czestotliwosci).
Z rezystorami zrodlowymi czy bez nie zauwazylem zadnej roznicy, wzmacniacz trzymie bardzo dobrze parametry.
Ps
Jest jakas karta na usb dobra do pomiarow (tylko do pomiarow), obecnie mierze na wejsciu mikrofonowym, potrzebowal bym czegos: w miare taniego z malymi znieksztalceniami z wejsciem liniowym.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
Skomentuj
-
Maly update.
Wlutowalem 47r rezystory bramkowe i ta anomalia z screanu boot27 zniknella, zaczella sie delikatnie pojawiac przy 10kHz takze mysle ze tak zostawie.
Sprawdzilem stabilnosc z obciazeniem 8R i 0,47uF wlutowanym rownolegle i jest ok.
Przy okazji sprawdzilem przy jakiej czestotliwosci zobelek bedzie cieply - no i prosze 500kHz, widac jak dziala, pieknie przysiada zasilanie.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaCzyli różnica jest. Bedę musiał jakoś wcisnac te rezystory. Dawałeś 2W - takie wystarczą?
Czy dobrze widze - to jest 0,47R?
Porownaj sobie screany z pierwszego postu i te z postu nr 51, roznicy nie ma praktycznie zadnej, rezystory zrodlowe mialem 2w 0,1R w wersji testowej (wiem troche malawe ale dawaly dzielnie rade).
Tak zeby byl jasne to 47R rezystory bramkowe byly zmieniane dzisiaj (nie zrodlowe !!), nikt niestety nie potrafi mi podpowiedziec czy drazyc dalej temat z tym bootstrapem czy nie.
Chyba trzeba bedzie jeszcze pare godzinek poswiecic.
Jedyna roznica to poki co dla wyzszych czestotliwosci wersja z bootstrapem delikatnie wiecej znieksztalca (jednakze nikt tego nie bedzie slyszal), na plytce jest przewidziane miejsce na obydwie wersje bootstrapu takze bedzie mozna i jedna i 2ga sprawdzic - co uczynie jak tylko jakis laminat zalatwie.
Narazie (na ile mi czas pozwoli) bede meczyl jeszcze troche wersje v6 z pierwszego posta - meczyl bede bardziej pod katem odsluchowym i delikatnej korekty wartosci pewnych elementow.
Wersja z wieksza iloscia tr koncowych bedzie tak zrobiona ze po wydruku trzeba bedzie tylko sobie nozyczkami odciac tyle tranzystorow ile potrzeba.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
Skomentuj
-
O ile dobrze rozumiem to rezystory emiterowe/źródłowe są po to aby rozłożyć prądy równomiernie pomiędzy dodatnią a ujemną połówką więc przydałoby się wysterować wzmacniacz na pełnej mocy z tym rezystorem 8R jako load i zobaczyć na oscyloskopie jak to pływać będzie.
Zauważyłem, że Raven to wszystko poprawił i ja przychylałbym się do jego schematu.Last edited by .3lite; 20.06.2013, 01:30.
Skomentuj
-
borys, a jak to gra? bo przed Twoim wyjazdem, pamiętam miałeś hexfeta i coś na A klasie, passa chyba... Wiem że syma też składałeś - jest przeskok z syma na tego wynalazka? Widzę że parametrowo tak, zwłaszcza te które lubie jak są "wyżyłowane". Słuchałeś z bootstapem? gorzej gra? I tak nieśmiało zapytam, na czym teraz słuchasz? :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaO ile dobrze rozumiem to rezystory emiterowe/źródłowe są po to aby rozłożyć prądy równomiernie pomiędzy dodatnią a ujemną połówką więc przydałoby się wysterować wzmacniacz na pełnej mocy z tym rezystorem 8R jako load i zobaczyć na oscyloskopie jak to pływać będzie.
Zauważyłem, że Raven to wszystko poprawił i ja przychylałbym się do jego schematu.
Prosze patrzec troszke uwazniej.
Juz w pierwszym poscie masz pelne wysterowanie na 8R (wersja z testowa z rezystorami zrodlowymi i bez bootstrapu), w poscie nr 43 masz pelne wysterowanie z bootstrapem i bez rezystorow zrodlowych, dodatnia i ujemna polowe, wszystko ladnie symetryczne (napiecie na 8R). Znieksztalcenia na wysokich ''f'' pojawiaja sie w wersji z bootstrapem (boot27 - obrazeczek) przy prawie pelnym wysterowaniu (tzn wtedy kiedy bootstrap zaczyna dzialac), zmienilem rezystory bramkowe na 47R i z efekt ten wystepuje trosze wyzej (tak od 10kHz sie zaczyna), jednakze gestosc widmowa mocy sygnalu audio dla wysokich czestotliwosci nie jest tak wysoka takze zostawiam ''narazie'' tak jak jest (mala korekta niektortych elementow wystarczy, plytka i tak bedzie taka sama).
LightSound
No jak to gra, wg mnie gra naprawde bardzo dobrze, gora nie jest taka ostra jak w symie (czasami dawala sie we znaki). Kontrola basu bardzo dobra - zreszta co ja bede pisal, nie napisze przeciez -''wydlubalem wzmacniacz ktory gra najlepiej na swiecie''.
Nie mnie to oceniac.
Wersja z bootstrapem - generalnie bootstrap wprowadza pewne znieksztalcenia (dla niskich mocy rowniez) jednakze sa tak male ze i tak tego nikt nie uslyszy (sprawdze jeszcze rezystorowa wersje jak to bedzie wygladac). Bootstrap tak naprawde zaczyna efektywnie dzialac przy bardzo duzych wysterowaniach (bliskich mocy maksymalnej) takze tutaj trzeba bylo by odsluchy zrobic przy max mocy (powodzenia :P). Ja mialem zalozenie takie - chcialem zrobic wzmacniacz ktory bedzie gral lepiej niz te co mam dotychczas, udalo sie, nastepnie zrobic wersje tansza tak zeby kazdy mogl sobie za kilka pln polutowac. Podjec na rondo Matecznego np. tam jest sklepik elektroniczny kup czesci za 40pln i polutuj sobie choc jeden kanal, wzmaczek jest prosty - ja gwarantuje satysfakcje.
Jak skoncze techniczna czesc to zajme sie czescia odsluchowa projektu, tutaj jednakze nie mam pola do popisu bo pasowaly by jakies pozadne glosniki do tego, poki co w pracy dysponuje tym:Załączone plikii-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez borys Zobacz postaJak skoncze techniczna czesc to zajme sie czescia odsluchowa projektu, tutaj jednakze nie mam pola do popisu bo pasowaly by jakies pozadne glosniki do tego, poki co w pracy dysponuje tym:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaNie na temat...dobrze ze krajowy produkt
Obecnie czas zjada jeszcze kilka innych projektow (ponizej apex ax14 - bardzo przyjemny wzmaczek).
Tak offtopicowo:
To jest hobby wiec nie mozna stac w miejscu, trzeba cos robic, byc ciekawym, rozwijac sie, odkrywac nowe rzeczy. Z DIY mialem ladnych kilka lat przerwy i niestety musze stwierdzic ze w dziale elektronika duzo sie przez kilka lat nie zmienilo.
Kolega tomq zalozyl watek na audiostereo no i niestety nikt nie chcial pomoc przy projekcie, jak by byl temat ''klonujemy fet-hexa'' to pewnie by sie ludzie odezwali.
Nie wiem jak to jest, w Polsce jest tylu zdolnych madrych ludzi, trzeba wiecej kreatywnosci i ambicji, glowa madra jest wiec trzeba z niej korzystac ile sie da.
Pozdrawiam ciezko pracujacych DIYowcow (tych klonujacych troszke mniej)Załączone plikii-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
- 1 lubię
Skomentuj
-
Zamieszczone przez borys Zobacz postagora nie jest taka ostra jak w symie (czasami dawala sie we znaki)
A to nie przez Alu na górze? Fountek (bo po prawej tak mi się wydaje) tez na górze miał szelesty.
Zamieszczone przez borys Zobacz postaKontrola basu bardzo dobra - zreszta co ja bede pisal, nie napisze przeciez -''wydlubalem wzmacniacz ktory gra najlepiej na swiecie''.
Nie na temat...Zamieszczone przez borys Zobacz postaTak offtopicowo:
To jest hobby wiec nie mozna stac w miejscu, trzeba cos robic, byc ciekawym, rozwijac sie, odkrywac nowe rzeczy. Z DIY mialem ladnych kilka lat przerwy i niestety musze stwierdzic ze w dziale elektronika duzo sie przez kilka lat nie zmienilo.
Kolega tomq zalozyl watek na audiostereo no i niestety nikt nie chcial pomoc przy projekcie, jak by byl temat ''klonujemy fet-hexa'' to pewnie by sie ludzie odezwali.
Nie wiem jak to jest, w Polsce jest tylu zdolnych madrych ludzi, trzeba wiecej kreatywnosci i ambicji, glowa madra jest wiec trzeba z niej korzystac ile sie da.
Pozdrawiam ciezko pracujacych DIYowcow (tych klonujacych troszke mniej)
Skomentuj
Skomentuj