Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Plytka pod laterale i pod irfp niestety jest inna.
    Sprawa z bootstrapem - kto nie chce - moze go po prostu nie wlutowac i tyle (miejsce i tak jest na dwa rodzaje bootstrapu).
    Do zamontowania plytki potrzebny bedzie radiator o wysokosci 75mm (plytka jest montowana na bocznej scianie tak jak ponizej), generalnie moglbym sprobowac jeszcze troche to scisnac. Niestety jeszcze nie testowalem tej plytki z tranzystorami montowanymi po bokach, wolal bym ja najpierw polutowac tak w razie w.
    Zeby wam jeszcze bardziej popsuc dzien, namieszac w glowach i zrobic metlik i balagan to zamieszcze wstepny prototyp na BJT.
    Załączone pliki
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Właściwie to dawno nic nie lutowałem, gdyby było jakieś zamówienie na płytki to chętnie bym przygarnął stereo albo i dwa.

Przydało by się od razu zamówić płytki pod zasilacz (który by pociągnął te 3 pary tranów) bo o ile rozumiem to nie ma go zintegrowanego na płytce wzmaka ?

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
        Do zamontowania plytki potrzebny bedzie radiator o wysokosci 75mm (plytka jest montowana na bocznej scianie tak jak ponizej),
        To i tak nie jest dużo. Ja również byłbym chętny na komplet jeśli byłoby zbiorowe zamówienie

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
          Plytka pod laterale i pod irfp niestety jest inna.
          Sprawa z bootstrapem - kto nie chce - moze go po prostu nie wlutowac i tyle (miejsce i tak jest na dwa rodzaje bootstrapu).
          (...)
          Niestety jeszcze nie testowalem tej plytki z tranzystorami montowanymi po bokach, wolal bym ja najpierw polutowac tak w razie w.
          Zeby wam jeszcze bardziej popsuc dzien, namieszac w glowach i zrobic metlik i balagan to zamieszcze wstepny prototyp na BJT.
          Jeśli bootstrap można sobie wedle uznania pominąć to jeszcze lepiej, kolejny plus do uniwersalności.
          W takim razie jestem za schematem i pcb pod 3-4 pary tranów, z bootstrapem.
          Bootstrap sobie każdy wlutuje, albo i nie, dodatkowe trany podobnie.

Wybór zależałby tylko od rodzaju tranów, choć myślę, że irfp będą najpopularniejsze.
          Można zrobić kilka wersji tego samego z tylko różnicą na jakich tranach będzie, dla zachowania porządku.
          Wtedy będzie sobie można porównać poszczególne wersja na różnych tranach.

Skomentuj

Ja w razie czego też byłbym chętny na taką płytkę na 3-4 pary tranów, płytkę zasilacza i spis elementów.

Skomentuj

Czy żeby ten wzmak miał moc nie mniejszą niż UniAmp to należałoby użyć 4 par tranów?

Czy jest duże prawdopodobieństwo, że wersja na lateralach będzie grać lepiej niż Uni?

Czy uruchomienie tego wazmaka w wersji na lateralach może być dużo trudniejsze niż Uniego?

Skomentuj

Zamieszczone przez Arturos Zobacz posta
                Czy żeby ten wzmak miał moc nie mniejszą niż UniAmp to należałoby użyć 4 par tranów?
                Z jednej pary da się uzyskać takie same moce jak w przypadku Uniego, jednak wymaga to większego trafa (ok 2x38-40V) oraz lepszego chłodzenia/docisku.

Czy jest duże prawdopodobieństwo, że wersja na lateralach będzie grać lepiej niż Uni?
                Tak, będzie inaczej.

Czy uruchomienie tego wazmaka w wersji na lateralach może być dużo trudniejsze niż Uniego?
                Zasada uruchamiania wzmacniaczy w gruncie rzeczy jest taka sama, w Unim były jeszcze zabezpieczenia na płytce.

BTW, zadając takie pytania, lepiej sam nie składaj tego wzmacniacza, chyba że czujesz się na siłach.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                  BTW, zadając takie pytania, lepiej sam nie składaj tego wzmacniacza, chyba że czujesz się na siłach.
                  O tym samym pomyślałem tym bardziej, że nie ma kompletnej i łopatologicznej instrukcji budowy dla osób nie znających się na rzeczy.

Jedno jest pewne - jeśli chcecie robić zamówienie to kolega borys niech się przygotuje na falę głupich pytań, do tego jak komuś coś nie będzie działać to prawdopodobnie będziesz przyjmował falę krytyki na siebie.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                    Jedno jest pewne - jeśli chcecie robić zamówienie to kolega borys niech się przygotuje na falę głupich pytań
                    Nie dramatyzujcie nie każdy musi się znać aż tak dobrze na elektronice....

Informuje że ja również w chodzę jeśli będzie jakieś zbiorowe zamówienie na płytki (a najlepiej cały kit)

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                      Nie dramatyzujcie nie każdy musi się znać aż tak dobrze na elektronice....
                      Nie musi ale wypadało by mieć jakieś tam pojęcie o tym co się robi bo sam zapał to zwykle za mało

Skomentuj

Tak, będzie inaczej.
                        Że inaczej to się domyślam, chodziło mi o to czy jest szansa na lepiej, chociażby ze względu na użyte tranzystory.
                        A może komuś udało się je już porównać?

Zasada uruchamiania wzmacniaczy w gruncie rzeczy jest taka sama, w Unim były jeszcze zabezpieczenia na płytce.

Złożyłem kiedyś parę różnych układów, choć akurat nie było wśród nich typowego wzmaka, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz :)

Myślałem zrobić to wg tego opisu:
                        http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic952558.html
                        Czy to dobry poradnik?

A jak się nie uda to mam kolegę elektronika, może coś pomoże.

Skomentuj

Że inaczej to się domyślam, chodziło mi o to czy jest szansa na lepiej, chociażby ze względu na użyte tranzystory.
                          A może komuś udało się je już porównać?
                          Parametrami jest prawie połowę lepiej na korzyść FETHexa, ale czy będzie połowę lepiej grał? Jedni wolą wolne wzmacniacze, inni szybkie, ciepłe, neuralne, chłodne. Nie dowiesz się jak nie sprawdzisz sam :)
                          Myślałem zrobić to wg tego opisu:
                          http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic952558.html
                          Czy to dobry poradnik?
                          Tak, dobry, jak się uwzględni te uwagi na dole choć nie doskonały.

A jak się nie uda to mam kolegę elektronika, może coś pomoże.
                          To zapytaj wcześniej, żebyś potem nie musiał szukać kogoś innego...

Skomentuj

@borys
                            Kiedy można się spodziewać utworzenia listy chętnych na PCB ? - też jestem zainteresowany.
                            Pozdrawiam.

Skomentuj

Jak się ukształtują ostateczne wersje płytek mogę się zająć zamówieniem :) Mam całkiem dobre ceny na płytki z racji miejsca gdzie pracuję :)
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Tak, dobry, jak się uwzględni te uwagi na dole choć nie doskonały.
                                A czy ten poradnik jest lepszy?
                                http://diyaudio.pl/showthread.php/55...czynkowego-itd

Jeśli tak to czy kity AVT1569 i AVT2767 wystarczą jako generator i oscyloskop?

Skomentuj

Jest możliwość kupna transformatorów toroidalnych firmy Telto 100VA 2x24V więc na monobloki idealne, po ok 30zł za sztukę. Więc cena bardzo okazyjna. Sam chce brać 4 sztuki. Byliby chętni?

Skomentuj

Dziś demontowałem moje pierwsze aktywki. Miałem w nich właśnie te trafa 100 VA Telto. Izolacja na wyprowadzeniach spłyneła jak smoła jak się okazało, mimo, że kolumny od roku stały nieużywane.
                                    Ciekawe, czy miałbym zwarcie :)

Skomentuj

Nie na temat...

Złożyłem kiedyś parę różnych układów, choć akurat nie było wśród nich typowego wzmaka, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz
                                      Jeśli tak to polecam:
                                      http://diyaudio.pl/showthread.php/20...ia-wzmacniaczy

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                                        Ciekawe, czy miałbym zwarcie
                                        Nie miałbyś bo druty są emaliowane.

Skomentuj

Płytki powiercone i ocynowane - http://img824.imageshack.us/img824/4359/9hrg.jpg - teraz czas na parowanie elementów. Robię 6 końcówek mocy na raz więc dobiorę ładne parki z tylu elementów

Złożyłem kiedyś parę różnych układów, choć akurat nie było wśród nich typowego wzmaka, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz.
                                          Czy to dobry poradnik?
                                          Proponuje uruchamiać wzmacniacz tak jak kiedyś radził IREK - stopień po stopniu.
                                          Zacząć można od wlutowanian R16, R17, C11 i C2. Podlaczamy sygnal na wejscie (zasilanie wzmacniacza wylaczone) i sprawdzamy na sluchawkach czy przechodzi on na miejsce laczenia R17 i C2

Następnie lutujemy R6/R7, D2/D3, C3/C4, C7/C8, wtyki zasilające i wtyk od masy. Jeśli napięcie na C8 i C7 jest ok, to można wstawić źródła prądowe. Montujemy q8, q9, r11, r21, c6 i sprawdzamy, czy między bazami, a emiterami tranzystorów jest ok 0,6-0,7V. Jeśli tak to multimetr ustawiamy na pomiar prądu stałego w zakresie 20mA i jedna sonde przykladamy do plusa C6, a drugą do masy. Powinnien płynąć prąd ok 2,2mA. Jeśli tak jest to składamy drugie źródło i regulujemy potkiem by uzyskać taki sam prąd jak w dolnym źródle.

Teraa lutujemy R12 , R13, r8 , r9 oraz q12 i t4 (tranzystory wejsiowe). Sprawdzamy napiecia miedzy bazami, a emiterami.
                                          Na reszte opisu nie mam już siły W każdym bądź razie sprawdzajac co chwile czy dobrze wlutowane zostaly elementy mamy pewnosc, ze wszystko jest ok. A jesli nie - mozna od razu poprawic.

Szkoda, ze nie działa mi multisim, bo wrzucilbym rozklad napiec na elemnetach, ale to nic, jesli juz towszytsko poskladam (a troche zejdzie z tym...) to moge zaznaczyc na schemacie w jakich punktach jakie napiecie powinno byc.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X