Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
    Przepraszam ale troche cierpie na brak wolnego czasu, jak tylko znajde chwilke do uaktualnie 1rwszy post i zamieszcze pcb dla laterali.
    Wstepna plytka do bipolarnych tr w stopniu koncowycm juz jest , czekam tylko na laminat. Ps. - pare wejsciowa mozna by zmienic, vas moze tez na cos lepszego i napiecie zasilania mozna by podniesc nieco - co przedlozy sie na moc wyjscoiowa, stopien sterujacy zostal na tyle sprawdzony ze wydaje mi sie poradzi sobie calkiem dobrze (zrodla pradowe na j-fetach byly by lepsze ale cena tez bedzie odpowiednoi wieksza).
    Od 10 lipca mam wakacje wiec projekt stanie w martym punkcie. Jak tylko cos bede mial to bede wklejal. Df tez bede mierztyl, mam odpowiedni sprzet do tego tak czy inaczej. Jezeli koledzy szukaja wzmaka na duze napiecia (nawet do +/- 100V to polecam wzmaki apexa nawet na 1kW). Generalnie to mial byc wzmak HI-Fi dla kazdego za male pieniadze no i projekt sie rozwija co mnie niezmiernie cieszy, postaram sie sprawdzic pcb dla 2ch par irfp i dam znac co i jak.
    Odnoscie zwiekszania ilosci tr w stopniu koncowym - rzeba je czyms nakarmic, przy obecnym konfugiu skutek dzialania pojemnosci we/wy tr koncowych przy jednej parze daje sie we znaki przy okolo 1,5 MHz, wiec mysle ze dodanie 2 par extra nie powinno pogorszyc parametrow wzmacniacza w pasmie akustycznym. Jezeli chodzi o moc wyjsciowa to wydaje mi sie ze bedzie mozna skorzystac z tabelki p. Zbiga, napiecei nasycenia jest bardzo male wiec wstepna kalkulacja mocy wyjsciowej bedzie podobna. Pozdrawiam
    Nie ma problemu bo i tak wiele robisz i chwała Ci za to, jak uaktualnisz pierwszy post z PCB dla laterali to jak możesz podbij temat.

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
    Jest w poście nr 77.
    Jesli Borys napisze, ze juz sa to wersje ostateczne, to mozecie Panowie myslec o jakims zbiorowym zamowieniu - plytki pod zasilacz Ravena wyszly stosunkowo niedrogo, a sa bardzo wysokiej jakosci.
    W sumie też dobry pomysł, kilka wersji płytek i pewnie dużo osób by się znalazło.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
      Ale wymieniasz wady czy zalety? Skoro DF (damping factor) rośnie to jest to tylko dobra rzecz bo przecież wzmacniacz ma większą kontrolę nad głośnikiem (współczynnik tłumienia).
      Wymieniam wpływ, bo o to pytał morozaw.

Jak wrócę do Krakowa to sam będę robił wersje tego wzmacniacza na 2SJ162 + 2SK1058 raczej bez boostrapa więc standardowa wersja pewnie z pierwszego postu więc jak gdzieś jest płytka gotowa w tym temacie dla 3 par to mogę Ci wytrawić.
      A kiedy wrócisz? bo mi to potrzebne na tą środę, czwartek, żeby zacząć lutować bo od lipca mnie nie ma.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
        A kiedy wrócisz? bo mi to potrzebne na tą środę, czwartek, żeby zacząć lutować bo od lipca mnie nie ma.
        To nie bardzo w takim razie bo miałem gdzieś dopiero pod koniec tygodnia jechać :(

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
          plytki pod zasilacz Ravena wyszly stosunkowo niedrogo, a sa bardzo wysokiej jakosci.
          Płytki zawsze mogę domówić. teraz wyjdą taniej bo nie trzeba płacić za dokumentację.

Skomentuj

Nie na temat...
            To nie bardzo w takim razie bo miałem gdzieś dopiero pod koniec tygodnia jechać
            A Ty zbiga złożyłeś wzmacniacz?

Skomentuj

Nie na temat...

A Ty zbiga złożyłeś wzmacniacz?
              Nie na temat...
              Zostawiłem z brakiem paru elementów kluczowych, przy składaniu tego na lateralnych także i Zbig'a dokończę bo elementy kupić muszę.

Skomentuj

Nie na temat...
                Zostawiłem z brakiem paru elementów kluczowych, przy składaniu tego na lateralnych także i Zbig'a dokończę bo elementy kupić muszę.[/QUOTE]

A mógłbym na Ciebie liczyć, w sensie że skończysz to jakoś w miarę wcześnie - bo też motam się między wyborem Zbig > FET-Hex, potrzebuję ze 350W przy 2ohm, czyli jakieś 4 pary tranów, trafko mam 2x45V 800VA.
                Ale na jednej parze też idzie się odnieść do tego jak grają konstrukcje i jakby dało radę to bym posłuchał i porównał o ile dałbyś mi taką możliwość.

Skomentuj

Nie na temat...

A mógłbym na Ciebie liczyć, w sensie że skończysz to jakoś w miarę wcześnie - bo też motam się między wyborem Zbig > FET-Hex, potrzebuję ze 350W przy 2ohm, czyli jakieś 4 pary tranów, trafko mam 2x45V 800VA.
                  Ale na jednej parze też idzie się odnieść do tego jak grają konstrukcje i jakby dało radę to bym posłuchał i porównał o ile dałbyś mi taką możliwość.
                  Nie na temat...
                  Niestety nie jestem w stanie Ci zagwarantować kiedy bym oba wzmacniacze skończył ponieważ mam także robotę na której się skupiam z oczywistych względów i czasem po prostu czasu brakuje ;/
                  Jednak do takiej mocy wybrałbym Zbig'a z podwójnym bootstrapem i nie martwił się o nic ponieważ FET-hex'a raczej nie składałbyś na lateralnych z powodu kosztów.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Najlepiej by mi się przydało na bipolarach - bo mam 20szt Toshib i 16szt Tipów IRFów mam tylko 8szt... a reszta elementów się znajdzie.

Borys, a wersja na 4 parach na bipolarach z driverem i bootstrapem - czy dałbyś radę, lub Ty raven1985 wykonać? Byłbym niezmiernie wdzięczny, i postarał się jakoś odwdzięczyć - przy okazji sądzę że przydała by się taka innym, do suba np.

Skomentuj

Nie za bardzo wiem jak edytowac pierwszy post wiec zalaczam narazie dwie wersje.

FET-hex v3.1 - wersja z montazem poziomym, bez bezpiecznikow, bez rezystorow zrodlowych
                      FET-hex v6.1 - wersja z montazem pionowym na radiatorze z bezpiecznikami, z rezystorami zrodlowymi (kto chce to sobie zamontuje)
                      FET-amp - wersja na lateralnych mosfetach taka jaka gra u mnie

W obydwu wersjach zmienilem konfig filtrow wejsciowych. Wartosci elementow nie sa kluczowe, mozna dac np 2,2uF kondensator wejsciowy (taki jaki sie ma).
                      Rezystor 10k na wejsciu ewentualnie mozna zwiekszyc, narazie u mnie jest 22k. Przy 10k na odlaczonym wejsciu jest absolutna cisza, przy 22k trzeba juz wejscie wzmacniacza podlaczyc do czegos (potenciometr lub jakies zrodlo sygnalu).

Nie mam drukarki w domu wiec nie sprawdzalem jak wychodza wydruki. Prasowanki dalem odrobine wieksze zeby sie troche latwiej lutowalo.
                      Jak moglby ktos wydrukowac prasowanki w 1:1 (lub powiekszenie 100 i porownac wymiary plytek bylo by fajnie.
                      Pozdr
                      Załączone pliki
                      Last edited by borys; 23.06.2013, 15:10.
                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Proponuje przykleić temat

@down:
                        Nie na temat...
                        Fakt
                        marcinsywala.pl
                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

@up, przyklejony jest :)

Skomentuj

Nie mam drukarki w domu wiec nie sprawdzalem jak wychodza wydruki. Prasowanki dalem odrobine wieksze zeby sie troche latwiej lutowalo.
                            Jak moglby ktos wydrukowac prasowanki w 1:1 (lub powiekszenie 100 i porownac wymiary plytek bylo by fajnie.
                            Wymiary ok :thumbup:

Drukowałem z opcja "bez skalowania".

Skomentuj

Nie na temat...
                              czy jest przewidziane jakies grupowe zamowienie plytek PCB w zakladzie? moze ktos ma jakies zapasowe "prasowanki", to chetnie przytule :)

Skomentuj

Ja również byłbym chętny przynajmniej na ''zestaw stereo''

Skomentuj

Ustalcie, która wersja będzie najlepsza, czy z bezpiecznikami, czy bez, na jakich ostatecznie tranach i na ilu możliwych parach i dopiero może jakieś zamówienie?

Skomentuj

Moja propozycja żeby firmie zlecić te pierwsza wersję najbardziej "audio filska" ale z bezpiecznikami żeby zachować funkcjonalność/bezpieczeństwo. A wszelkie wariacje we własnym zakresie. Chyba że można by jeszcze uwzględnić kto by chciał wersję z boostrapem.

Skomentuj

Moim zdaniem jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań w sprawie jakości dźwięku wybrałbym płytkę najbardziej uniwersalną - pod 3 pary.
                                      Ewentualne nieużywane pary jak kolega borys o ile to możliwe można by odłamać, albo mieć bazę pod rozbudowę - po co zlecać nie wiadomo ile różnych schematów.

Osobiście jestem za najbardziej uniwersalną opcją, tym bardziej, że podobno im więcej par, tym lepszy DF oraz jakość - o ile dobrze zrozumiałem brak negatywnych skutków.
                                      Oczywiście do tych przykładowo 3 par dałbym wersję z bootstrapem w standardzie, gdyż podobno zniekształcenia są pomijalne, a większa sprawność i moc niezależnie chyba czy na 1 czy na 2 czy 3 parach.
                                      Każdy sobie wtedy wybierze czy chce jedną parę czy 2, czy nawet 3.

Nie jestem elektronikiem, ale wywnioskowałem to z poprzednich wiadomości oraz konwersacji na PW.
                                      Podsumowując i kierując zapytanie do elektroników znających się na rzeczy, czy wersja na np 2-3 pary tranzystorów oraz z bootstrapem będzie najbardziej uniwersalna i najlepsza z tych wszystkich?
                                      Niepotrzebne pary borys wspomniał, że będzie można sobie odciąć, usunąć, niezalutować, wysadzić w kosmos - chyba, że źle go zrozumiałem.
                                      Z tego co zrozumiałem z rozmowy na PW będzie można także wybrać pomiędzy zwykłymi mofami, a lateralnymi przy tym samym schemacie?

Skomentuj

Popieram morozaw, nawet rozszerzył bym płytkę pod 4 pary, w porównaniu do 1 pary będzie to różnica 1-2zł na płytce, a można zrobić wzmaka do suba.

Skomentuj

Dokładnie, jeśli tylko brzmieniowo nie będzie na niekorzyść to odpuściłbym resztę wersji - po co aż 10 schematów tego samego jeśli można wybrać jeden w miarę najlepszy?
                                          Ustaliliśmy wcześniej (o ile się nie mylę), że bootstrap się dobrze sprawuje, nie pogarsza dźwięku, ana kilku parach tranów będzie tylko lepiej, a zbędne pary będzie można pominąć lub odciąć.
                                          Niech ktoś mnie poprawi w tej kwestii.

Zbędne schematy tylko utrudniają wybór. Może być nawet i na 4 parach jeśli każdy sobie może zrezygnować z kilku par.
                                          Skupiłbym się na wyglądzie płytki, tranzystory w takiej konfiguracji będą potrzebować specjalnego radiatora - szerokiego, albo dwóch - po każdej stronie pcb, co przy stereo daje 4 radiatory o ile się nie mylę, chyba, że będzie można piętrowo jakoś wzmaki zamontować, albo zastosować inny patent. Nie wiem jak bardzo się grzeje układ, ale chyba sam kawałek blaszki do chłodzenia nie wystarczy?

Można jeszcze ustalić coś z tymi bezpiecznikami (nie wiem o co z nimi chodziło), ewentualnie jeszcze jakieś ostatnie poprawki nanieść.
                                          Tak jak pisałem, nie jestem elektronikiem, niech osoby z wiedzą ukończą finalną wersję i będzie wszystko wiadomo oraz będzie można robić jakieś zamówienie.
                                          Kolega borys wstawił powyżej 3 schematy, ale nie widzę między nimi specjalnej różnicy.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X