Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
    mellowma, 3lite., wy już słuchaliście?
    Niestety nie ale jest już całkowicie gotowy do odpalenia bo był testowany pod obciążeniem, co mi się jednak nie bardzo podoba to tylko 46 Vpp wyjściowego bez obciążenia przy 2 Vpp wejściowego.
    W danej chwili znajduję się 80 km od tego wzmacniacza a miałem go tu brać by posłuchać :/

Prąd 98 mA pobiera u Ciebie cały wzmacniacz czy jedna połówka? Ja u siebie miałem w czasie testów po 150 mA na półowkę więc razem 300 mA.

Skomentuj

Niestety nie ale jest już całkowicie gotowy do odpalenia bo był testowany pod obciążeniem, co mi się jednak nie bardzo podoba to tylko 46 Vpp wyjściowego bez obciążenia przy 2 Vpp wejściowego.
      A ile masz na wyjsciu zasilacza? Teoretycznei powinno byc 30V? (46:2 = 23, 23+7=30).

Jakie masz wartości ustalające bias (pot +rezystor)?

Prąd 98 mA pobiera u Ciebie cały wzmacniacz czy jedna połówka? Ja u siebie miałem w czasie testów po 150 mA na półowkę więc razem 300 mA.
      Jedna połówka, amperomierz włączyłem szeregowo z plusem zasilania.

Skomentuj

A ile masz na wyjsciu zasilacza? Teoretycznei powinno byc 30V? (46:2 = 23, 23+7=30).
        +-31V w danej chwili, wzmacniacz zabiera po 7V z każdej połówki więc niby wychodzi - zobaczymy jak to wyjdzie przy +-50V pod obciążeniem.

Jakie masz wartości ustalające bias (pot +rezystor)?
        Potek to 1kR a wartości takie jak na schemacie z lateralnymi - Wy budujecie akurat bodajże na bipolarach.

Skomentuj

Ugs dla laterali to okolo 0,7 (dla 100mA) gdzie dla irfp to okolo 3.7V (100mA), dodatkowo brak kompensacji termicznej dla laterali - stad taki a nie inny uklad polaryzacji tr koncowych, 3x1n4148 polaczone w szereg (a rownolegle z potenciometrem) w wersji z latfetami ma za zadanie ograniczyc max prad spoczynkowy.
          Jak na obciazenie 8R to takie bezpieczne trafko to bedzie 2x32V max (choc lepiej 2x28 tak dla bezpieczenstwa).
          Prosze wziac pod uwage ze jak np trafo jest nawiniete na np 28V to na jalowo (lub przy malym obciazeniu) napiecie AC bedzie okolo 2-3V wieksze - spada dopiero pod obciazeniem.
          Reasumujac to np trafo 2x35V AC da nam zasilacz 2x47,6V DC ale w praktyce wyjdzie okolo 2x52V DC (takze jak mamy kondy na 50V to prosze uwazac) - ale to juz i tak zapewne wiecie - tak tylko profilaktycznie nadmieniam.

Pozdr
          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Wy budujecie akurat bodajże na bipolarach.
            Ja na mosfetach.

Prosze wziac pod uwage ze jak np trafo jest nawiniete na np 28V to na jalowo (lub przy malym obciazeniu) napiecie AC bedzie okolo 2-3V wieksze - spada dopiero pod obciazeniem.
            Tak, ale też ok 1,4V zje nam mostek.
            Trafo 2x28 da nam 39,76. Uznajac ze wieksze napiecie jalowo i spadek na mostku zniosa sie to i tak jest na granicy max napiecia (40 V dla bc550/560)?

ale w praktyce wyjdzie okolo 2x52V DC (takze jak mamy kondy na 50V to prosze uwazac)
            Zwlaszcza jak wezmiemy pod uwage wahania napiecia sieciowego...

Skomentuj

Dla elektrolitow na 50V maksimum trafo moze miec 2x35V bez obciazenia czyli trafo znamionowo 2x32V. I wtedy mamy jeszcze zapas na 5% wzrost napiecia sieci czyli do 242V. Problem napiecia przerabiany jest od lat w uniampie i nadal malo kto zastanawia sie co znaczy max 2x35V jalowo. I kupuja trafa znamionowo 2x35V a potem elektrolity pracuja na 50-52V i wiecej jak ktos ma ponad 240 w sieci. Wiec lepiej podawac napiecia znamionowe.

Uznajac ze wieksze napiecie jalowo i spadek na mostku zniosa sie
              Niestety nie zniosa, bo na mostku bez obciazenia traci sie ok 1,5V a wiecej dopiero pod obciazeniem. A spadek napiecia trafa to min 2V czyli 3V po wyprostowaniu czyli dwa razy wiecej. Zwykle napiecie trafa jeszcze bardziej siada bo nawet o 5V, bo obciazenie mostkiem protowniczym i wzmacnaizcem jest dosc specyficzne i dalekie od obciazenia czysto rezystancyjnego dla ktorego podawane jest napiecie trafa pod obciazeniem. Wiec lepiej z napieciem nie przesadzac, choc traci sie na mocy.

jest na granicy max napiecia (40 V dla bc550/560)?
              Trzeba jeszcze pamietac ze bootstrap podbija napiecie i zaleznie od bootstrapu moze je wybic nawet 20V ponad napiecie zasilania i to wlasnie napiecie dostaja tranzystory wejsciowe wiec lepiej stosowac BC546/556.

Skomentuj

Moja bestia spiewa juz w stereo :)
                Jest dobrze dzwiekowo, bardzo dobrze nawet.
                Dzielnik R3=3k R19=2k Pot=1k
                IRFP240/IRFP9140N/IRF540N

Skomentuj

Trzymajcie się od takich pseudo preparatów z daleka. Płytka po takim zabiegu wygląda jak płytki srebrzone z przed 30 lat (brudno-matowe) do tego cyna bardzo ciężko się tego łapie. Młodzi, niedoświadczeni elektronicy tylko zimnych lutów narobią.
                  Dobrą, sprawdzoną lecz pracochłonną metodą jest:
                  1. po wytrawieniu dokładne wyszlifowanie miedzi papierem ściernym drobnoziarnistym
                  2. pokrycie druku roztworem kalafoni rozpuszczonej w spirytusie.
                  3. ręczne pokrycie ścieżek warstewką cyny za pomocą lutownicy (nie transformatorowej). Przy nabraniu wprawy udaje się nałożyć naprawdę minimalną warstwę cyny.
                  4. Umyć płytkę w spirytusie lub acetonie.
                  tak wykonane cynowanie pięknie błyszczy i fantastycznie się na nim lutuje.

Skomentuj

ja do cynowania plytek stosuje Bisan LB3 rewelka tylko trzeba dokladnie pozniej umyc plytke

Skomentuj

Zamieszczone przez DiscoLED Zobacz posta
                      Dobrą, sprawdzoną lecz pracochłonną metodą jest:
                      Ja własnie tak zrobiłem. Warstwa wcale nie musi być minimalna, co więcej ścieżki zasilania i masy warto pogrubic.

Zastanawia mnie jeszcze kwestia tego co się dzieje przed transformatorem. Wystarczy dać przed uzwojeniem pierwotnym jakiś kondensator i warystor, czy warto jednak dać filtr przeciwzakłóceniowy?

Skomentuj

Co do preparatu do cynowania bezpradowego nie wypowiem się nie używałem, ale stosowałem stop lichtemberga i powiem rewelacja tylko potrzebna jakaś gumowa packa żeby się za mocno nie męczyć link http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2483449.html
                        DiscoLED po stopie płytki tez robiły się matowe ale mleczko do czyszczenia 10sec polerki i się dosłownie świecą i praktycznie takie pozostają.

Skomentuj

irek

Ponizej oscylogramy z wersji z bootstrapem.
                          Od okolo 10kHz bootstrap zaczyna klekac, teraz pytanie:
                          1. Czy przy takiej czestotliwosci jest juz to pomijalne ?
                          2. Czy dobrac boostrap tak zeby dzialal w calym pasmie ?

(boostrap = kondensator 50uF + rezystor chyba 1k + dioda uniemozliwiajaca zasilanie psu z bootstrapu)

tomq
                          Daj jakis nawet maly filtr przed transformatorem lub chociaz gniazdo IEC z filtrem, chociaz nawet lepiej bedzie jak wykonasz sobie listwe zasilajaca z filtrem - caly sprzet audio do niej bedzie podlaczony.

mallowman
                          Jak juz przegonisz dobrze wzmacniacz to daj znac, interesuje mnie szczegolnie co sie dzieje z basem, niestety narazie nie mam odpowiednich kolumn zeby to przetestowac.

Pozdr
                          Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta

mallowman
                            Jak juz przegonisz dobrze wzmacniacz to daj znac, interesuje mnie szczegolnie co sie dzieje z basem, niestety narazie nie mam odpowiednich kolumn zeby to przetestowac.
                            Dam znac po 4 sierpnia.
                            Na razie fet-hex gra z moimi malymi monitorkami na GDN15/40/5+XT25, wiec nie oczekiwalbym po tym zestawie wlasciwej prezentacji podstawy basowej
                            Bas jest mega precyzyjny z tego wzmaka i stad moze sie wydawac, ze jest go malo - w rzeczywistosci jest go tyle ile byc powinno.
                            Ide na urlop i bede mogl podlaczyc go do troche wiekszych kolumn dzialkowych (20cm bas + fullrange) i przetestowac open'er.
                            Jak sie spreze, to w ciagu paru tygodni skoncze TL na Usherach 8948a+9950 - tu juz powinno byc lepiej z ocena brzmienia.

Skomentuj

Zamieszczone przez DiscoLED Zobacz posta
                              Trzymajcie się od takich pseudo preparatów z daleka. Płytka po takim zabiegu wygląda jak płytki srebrzone z przed 30 lat (brudno-matowe) do tego cyna bardzo ciężko się tego łapie. Młodzi, niedoświadczeni elektronicy tylko zimnych lutów narobią.
                              Nie zgodzę się z kolegą. Używałem tego środka kilka razy - moim zdaniem efekt jest co najmniej dobry. Kluczowe jest przygotowanie powierzchni. Papier ścierny moim zdaniem to za mało. W końcowej fazie używam pasty polerskiej - ścieżki muszą lśnić jak lustro. Kolejnym wymogiem jest czystość - płytkę należy bardzo dokładnie umyć.
                              Po użyciu tego cuda ścieżką są faktycznie srebrno - matowe ale wystarcz znów użyć pasty polerskiej i efekty są b dobre. Przyczepność cyny jest na poziomie płytek wykonanych metodami produkcyjnymi no i ścieżki nie utleniają się.

Skomentuj

dioda uniemozliwiajaca zasilanie psu z bootstrapu
                                Pewnie dioda jest za wolna . Co to za dioda ?

Skomentuj

dioda to 1n4007
                                  Zaloze cos szybszego i dam znac. Pozdr

Skomentuj

Nie stosujcie w bootstrapie zadnych diod. Do celow audio nadaje sie wylacznie czysty bootstrap na dwoch rezystorach i kondensatorze.

2. Czy dobrac boostrap tak zeby dzialal w calym pasmie ?
                                    Musi dzialac w pelnym pasmie bo przesterowanie koncowki dzieje sie wlasnie na wysokich tonach. Na amplitude basu nalozone sa wysokie tony i to one pierwsze zostana obciecie.

Skomentuj

irek
                                      Dzieki. Na plytce jest zostawione miejsce na obydwa rodzaje bootstrapu tak czy inaczej, rezystory przy wiekszych napieciach beda musialy miec pewnie 3-5W.

Skomentuj

Bez przesady, mam bootstrapowanie w n-mosfecie i stosuje gora cztery polaczone cwiartki. Ale to wszystko zalezy jak sie je dobierze i jaki plynie tam prad. Na rezystorze w zasilaniu odklada sie mala moc wiecej dostaje ten podlaczony do wyjscia bo dostaje prawie pelne napiecie wyjsciowe. Przy muzyce nie bedzie tak zle.

Skomentuj

borys, czy to ten sam projekt?
                                          http://www.diyaudio.com/forums/solid...amplifier.html
                                          Będzie jakieś zbiorowe zamówienie na elementy albo chociaż ładne płytki?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X