Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
    Ale jak widać, lepiej poogladać obrazki (wyniki pomiarów) niż czytać bajki.
    Tak może być jak ktoś chce 4 pary wysterować z kilku mA prądu :)
    Pojemność bramek jest nieliniowa (zmienia się wraz z sygnałem), powoduje to obciążenie stopnia napięciowego i zniekształcenia na wyższych częstotliwościach .

Skomentuj

Czyli rozumiem, że dobrze jest używać elektronicznych potencjometrów jako "przedwzmacniacz", bo wtedy nie powstaje filtr DP na wejściu?
      Tylko czy te tańsze kostki nie będą same degradować sygnału.

Skomentuj

Czyli rozumiem, że dobrze jest używać elektronicznych potencjometrów jako "przedwzmacniacz", bo wtedy nie powstaje filtr DP na wejściu?
        Mozna dać bufor na op-ampie. Albo po prostu uzyc potencjometru np 10kohm.

---------- Post dodany o 11:18 ---------- Poprzedni post o 00:08 ----------

Dziś odpaliłem jeden kanał, na dniach wstępne odsłuchy :)

Skomentuj

Mozna nawet kupic w normalniej cenie preamp z pilotem i wyswietlaczem na BB PGA2311

http://www.ebay.com/itm/PGA2311-Volu...item19d3cd351a

Albo mozna zrobic naprawde swietny preamp z kilku tranzystorow, sa tez fajne gotowe kity na ebayu.
          Generalnie jest w czym wybierac. Pozdr
          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Ja przez 6 sztuk N i 6 P przepuscilem ok 100mA i napiecia wyszly mi dla N: 3,54-3,70, dla P: 3,24-3,27. Możliwe to?
            Ja mam duzo doswiadczenia z irfp250N i maksymalnie co mi sie przytrafilo to dla 10mA zakres Ugs od ok 3V do 4,20. Ja paruje z dokladnoscia do 10-20mV reszta ktora ''odpadnie idzie do koncowek na jednej parce bo tam nie ma znaczenia. Niestety mosfety pod tym wzgledem sa straszne.

---------- Post dodany o 19:41 ---------- Poprzedni post o 19:33 ----------

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            Tak może być jak ktoś chce 4 pary wysterować z kilku mA prądu
            Pojemność bramek jest nieliniowa (zmienia się wraz z sygnałem), powoduje to obciążenie stopnia napięciowego i zniekształcenia na wyższych częstotliwościach .
            I jeszcze zalezy od ukladu. W ukladzie wtornika pojemnosc wejsciowa jest mala ale w ukladzie wspolnego drenu czyli np w n-mosfecie jest juz bardzo duza. N-mosfet ma wrecz tragiczne SR bo to raczej o SR chodzi niz o pasmo.

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
            Tylko czy te tańsze kostki nie będą same degradować sygnału.
            Potencjometr zwykly mechaniczny czy elektroniczny to to samo. Wazny jest bufor za nim, popularne scalone potki PGA maja na wyjsciu bufor w postaci dobrej klasy opampa. Sa stosowane w sprzercie wysokiej klasy co nie znaczy ze same w sobie sa idealne. Sa po prostu wygodne.

Mozna dać bufor na op-ampie. Albo po prostu uzyc potencjometru np 10kohm.
            Teoretycznie tak ale czym nizsza wartosc potencjometru tym gorsze minimalne wyciszenie (maksymalne tlumienie). Potencjometr 10k ustawiony na minimum zwykle daje slyszalny dzwiek w glosnikach. Chyba ze to komus nie przeszkadza.

Preampem ma pewien sens. Pozwala uzyskac lepsze parametry wzmacniacza. Sama koncowka ma mniejsze wzmocnienie a wiec glebsze sprzezenie czyli lepsze parametry. Obecnie wiekszosc wzmacniaczy wyzszej klasy tak jest konstruowana.

Skomentuj

Odnosnie wersji podstawowej, bez bootstrapu, z irfp240/9140 na wyjsicu.
              Zastanawiam się, czy wartość potencjometru regulatorze pradu spoczynkowego (irf540) jest odpowiednia. Na schemacie jest rezystor miedzy bramka a drenem 4,7 kohm, a miedzy bramka, a zrodlem mamy rezystor 4,7kohm + potencjometr 1kohm.

Ustawiajac maksymalna wartosc na potencjoemtrze mam miedzy kolektorami mam ok 10,5kohm, co daje mi ok ~6,3V. A wiec dla jednego irfa ok 3V i dla drugiego nieco ponad 3V. A z tego co mierzylem musi byc conajmniej 3,5 dla irfp240 i 3,25 dla irfp9140, zeby poplynal prad 100mA.

Walnac potencjometr 3-5kohm i po sprawie, czy ja cos zwalilem w innym miejscu? Mellowman ma jak widzę 5kohm.
              BTW< grac to gra, ale prąd spoczynkowy to jakieś 30-50mA (a więc tyle co trany wejsiowe + vas).

Skomentuj

tomq

Masz kilka opcji, mozesz dac wiekszy potek od biasu, mozesz zmienic jeden rezystor w dzielniku np na 3,3k (jak masz taki) generalnie musisz troche "poluzowac'' mosfeta od biasu. U mnie przy 6,7V miedzy bramkami mosfetow bias jest 100mA (regulacje mialem do 150mA).
                Niestety rozrzuty parametrow sa dosc spore wiec delikatna korekta moze byc konieczna.
                Moje mosfety sa od vishay'a + irfp840 w biasie.
                Pozdr

Skomentuj

Walnac potencjometr 3-5kohm i po sprawie, czy ja cos zwalilem w innym miejscu? Mellowman ma jak widzę 5kohm.
                  BTW< grac to gra, ale prąd spoczynkowy to jakieś 30-50mA (a więc tyle co trany wejsiowe + vas).
                  Moja walka z biasem zakonczyla sie niepowodzeniem, nawet z potkiem 5kR nie udalo mi sie ustawic odpowiednio wysokiego pradu :(
                  kombinowalem z mniejszymi wartosciami rezystorow od dzielnika i z potencjometrem 10kR.
                  Eksperymentowalem na irfp240 od Vishaya i irfp9140n od IR + irfp540n w biasie.
                  Przecwiczylem konfiguracje z irfp520 w biasie - tez bez oczekiwanego skutku.
                  Zniechecony sprobowalem jeszcze parke irfp240/9240 wyslana przez Ravena z kitu HAmpa tez bez oczekiwanego rezultatu.
                  Zmasakrowalem plytki, wiec wytrawilem sobie nowe - dzisiaj wstepnie je nawiercilem i bede skladal od poczatku - w ciagu najblizszych paru dni.
                  Dodam, ze wzmacniacz pomierzylem w kluczowych punktach (majac borysa "patrzacego przez ramie" na PW) i wszystko sie zgadzalo, procz mozliwosci ustawienia dostatecznie wysokiego pradu wysterowania pary wyjsciowych mosfetow :/

Fajnie, zeby ktos inny sie podzielil swoimi spostrzezeniami na temat tej wersji (6.1), o ile ja zlozyl...

Skomentuj

Wracam w nastepny wtorek z wakacji wiec bedziemy dzialac.
                    Mosfetow nie ma co kupowac wymieniac na te innych firm (ja kupilem akurat vishaye bo wydaje mi sie ze maja lepsza liniowosc - notka). Najwazniejsze to miec odpowiednie napiecie Ugs zeby je wstepnie spolaryzowac. Najprosciej jak sie da:
                    Im wiecej pradu plynie przez tranzystor od biasu tym mniejszy prad spoczynkowy tr koncowych i na odwrot, im mniej spolaryzowany mosfet od biasu tym wiekszy bedzie plynal prad spoczynkowy przez tr koncowe. Jak bedzie zbyt maly prad przez tranzystory od stopnia napieciowego to mozna wywalic 10r rezystory i dac np 4,7 albo wywalic je i dac zworki.

Skomentuj

Zamieszczone przez mellowman Zobacz posta
                      Moja walka z biasem zakonczyla sie niepowodzeniem
                      Rozrzut napięć Ugs jest spory musi się dać dobrać dzielnik

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                        U mnie przy 6,7V miedzy bramkami mosfetow bias jest 100mA (regulacje mialem do 150mA).
                        A ile ustawic to tez indywidualna audiofilska sprawa :) Ostatnio mierzylem mojego n-mosfeta i THD<0,1% uzyskuje juz od 20mA (dwie parki irfp250N) ale dopiero przy 100mA jest ok 0,01% a dopiero dalej uzyskuje minimu (trzecia harmoniczna spada do poziomu drugiej). Dla 200mA jest 0,003% 1W/8om i 0,007%/4omy. Dla 250mA mamy minimum na 4omach czyli 0,004% co daje 0,004% na 8omach. Warto byloby pokrecic predem podczas pomiaru patrzac na analizator widma (THD) i zlapac kilka charakterystycznych wartosci pradu spoczynkowego.

Skomentuj

Moja walka z biasem zakonczyla sie niepowodzeniem,
                          Im wiecej pradu plynie przez tranzystor od biasu tym mniejszy prad spoczynkowy tr koncowych i na odwrot, im mniej spolaryzowany mosfet od biasu tym wiekszy bedzie plynal prad spoczynkowy przez tr koncowe.
                          I o to chodziło, dolutowałem równolegle do 4,7kohm (tego przed potkiem) 5,6kohm i teraz jak chce to moge ustawić nawet 330mA :)
                          Potka lepiej nie ruszać.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                            A ile ustawic to tez indywidualna audiofilska sprawa :) Ostatnio mierzylem mojego n-mosfeta i THD<0,1% uzyskuje juz od 20mA (dwie parki irfp250N) ale dopiero przy 100mA jest ok 0,01% a dopiero dalej uzyskuje minimu (trzecia harmoniczna spada do poziomu drugiej). Dla 200mA jest 0,003% 1W/8om i 0,007%/4omy. Dla 250mA mamy minimum na 4omach czyli 0,004% co daje 0,004% na 8omach. Warto byloby pokrecic predem podczas pomiaru patrzac na analizator widma (THD) i zlapac kilka charakterystycznych wartosci pradu spoczynkowego.
                            Z tego co pamietam to wersja na irfp ladnie trzymala znieksztalcenia juz od okolo 20mA, natomiast wersja na bipolarach juz od okolo 10mA (a nawet mniej bo raz sie machnalem o rzad wielkosci i zamiast okolo 100mA dalem okolo 10mA i pomiar wyszedl identycznie). Jak wroce to zerkne i na to.

irku
                            Jedno pytanko, czy wzmacniacz z irfp240 i 9140 na jednej parce musi miec bezwzglednie rezystory zrodlowe ?
                            Gram i robie pomiary bez nich i puki co jest ok.

tomq
                            Jak juz podrutujesz chociaz stereo to wez przesluchaj jak mozesz i skrobnij co nieco, ciekawy jestem twojej opini.
                            pozdr

Skomentuj

tomq
                              Jak juz podrutujesz chociaz stereo to wez przesluchaj jak mozesz i skrobnij co nieco, ciekawy jestem twojej opini.
                              pozdr
                              Ok, można powiedzieć, że jestem na finiszu, tylko muszę jeszcze prąd spoczynkowy wyregulować. Offset reguluje się bardzo ładnie, uzyskanie 0,001mV to zaden problem. A co do mojej opinii, to nei bedzie prosta sprawa, bo ja mam aktywna zwrotnice i jedyne co to moge przedstawić opinie na temat wysoki, srednich i niskich tonow (zalezy do czego fet-hexa podepne), a nie calosci dzwieku jako takiej.

Co do rezystorów źródlowych to bez nich byloby zdecydowanei luzniej na plytce.

Skomentuj

a co wam tak przeszkadzają te rezy ??

Skomentuj

U mnie na plytce nie ma dla nich miejsca i sa po prostu wcisniete gdzie sie dalo

Skomentuj

irku
                                    Jedno pytanko, czy wzmacniacz z irfp240 i 9140 na jednej parce musi miec bezwzglednie rezystory zrodlowe ?
                                    Gram i robie pomiary bez nich i puki co jest ok.
                                    W zasadzie nie sa konieczne, bipolary bez nich od razu poszly by z dymem ale mosfety to co innego. W n-mosfecie mam 0,05-0,07oma czyli prawie nic i nigdy nie bylo problemow.
                                    W prosty sposob mozna sprawdzic dynamiczna stabilizacje pradu spoczynkowego. Wlaczasz amperomierz w zasilanie i masz np 100mA. I teraz na sekunde-dwie rozkrecasz wzmaka na maksimum, najlepiej sinus na 2/3 wysterowania i na obciazeniu rezystancyjnym ale moze byc tez muzyka na glosniku. Wyciszasz i patrzysz na amperomierz prad powinien w ciagu kilku sekund wrocic do poczatkowych 100mA a zaraz po wyciszeniu moze siegnac 200-300mA. Na darlingtonach z malymi emiterowymi moze skoczyc do ponad 500ma a nawet ampera co konczy sie ich szybka smiercia. Test mozna robic dluzej wysterowujac wzmak od sekundy do 5-10 sekund. Chodzi o to zeby cieplo rozgrzalo tylko tranzystory i nie zdarzylo dotrzec do elementu od stabilizacji pradu spoczynkowego. Bardzo wazna w tym przypadku jest podkladka izolacyjna.

---------- Post dodany o 20:58 ---------- Poprzedni post o 20:51 ----------

Z tego co pamietam to wersja na irfp ladnie trzymala znieksztalcenia juz od okolo 20mA, natomiast wersja na bipolarach juz od okolo 10mA
                                    Bipolarne chodza juz od 5mA i wtedy znikaja widoczne na oscyloskoie ''zabki'' na sinusie, znieksztalcenia te widac do ok 0,3% ponizej znikaja i dalej trzeba uzyc analizatora widma. U mnie druga harmoniczna byla stala a warz ze wzrostem przdu spoczynkowego malala glownie trzecia harmoniczna. Jak zeszla do poziomu drugiej i ponizej to juz calkowity wspolczynnik znieksztalcen nie malal. Bez obciazenia THD wyniosly 0,0016% a mierze przy 2,83V dla 8om i 2V dla 4om czyli przy 1W, napiecie tez ma duzy wplyw. Znieksztalcenia w funkcji mocy to zupelnie inna para kaloszy i tu bez wykresu metoda punkt po punkcie bez sensu jest to badac.

Skomentuj

irek
                                      Dziekuje za odpowiedz.
                                      Dynamiczny prad spoczynkowy sprawdzalem, wzmak z generatorem na maxa i odlanczalem obciazenie, po odlaczeniu obciazenia prad momentalnie spadal do wartosci nominalnej ok 100mA (wydaje mi sie ze okolo 0,3s) takze powinno byc ok.

Skomentuj

To powinno byc ok. Oczywiscie mowimy tylko o jednej parce moseftow, przy wiekszej ilosci rezystory zrodlowe sa niezbedne.

(wydaje mi sie ze okolo 0,3s)
                                        Bo tyle to miernik potrzebuje na zmierzenie :)

sprawdzalem, wzmak z generatorem na maxa
                                        Powinno sie sprawdzac z amplituda napiecia wyjsciowego rowna 2/3 napiecia maksymalnego, wtedy mamy najwieksze straty w tranzystorach mocy, rowne ok polowie mocy wzmacniacza.

Skomentuj

Dziś już trochę słuchałem. Więc tak - prąd spoczynkowy zachowuje się elegancko, startując od 115mA po około 15-20min ustala się na poziomie 98 mA i przez 3h przez które co jakiś czas sprawdzałem był właśnie na tym poziomie. Do regulacji biasu służy u mnie rezystor 3,3 kohm i potencjometr 1 kohm. Radiator jest lekko ciepły, oceniałbym na 30-40st (nie wiem gdzie posiałem termopare do miernika). Radiator (stosunkowo duzy) dla BDków jest nieco chłodniejszy, wiec na pewno nic tam sie nie przegrzewa. Na wszelki wypadek mam zabezpieczenie przed DC na wyjsciu, bo ja podlaczam glosniki bezposrednio (nawet przed tweeterem nie ma kondensatora). Po odłączeniu jednego z przewodów idących od zasilacza podczas słuchania muzyki wzmacniacz po prostu przestaje grać (to testowałem bez zabezpieczenia dc, z jakimś starym glosnikiem podpietym wprost do wyjscia).

Na razie słuchałem podłączając go pod tweetery (i tu duzy plus, wysokie tony sa bardziej realistyczne, wyrazniejsze, moze bardziej metaliczne?) i pod sredniotnowe (tu az takiej duzej roznicy nie bylo, na pewno wokalne wyrazniejsze). Zeby tak w pelni ocenic wypadaloby podlaczyc wszystko na raz, albo do klasycznych kolumn ze zwrotnica pasywna.

mellowma, 3lite., wy już słuchaliście?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X