Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3lite.
    Mogles nawet nie rozdzielac radiatora - zrobic takie U i kopyrtnac go do gory koloami - mial bys wtedy sprzezenie termiczne :P
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
      3lite.
      Mogles nawet nie rozdzielac radiatora - zrobic takie U i kopyrtnac go do gory koloami - mial bys wtedy sprzezenie termiczne :P
      O tym samym myślałem ale niestety takie blaszki już kiedyś wyciąłem a po dłuższym czasie nasza śruba (która całkiem dobrze się styka z radiatorami ponieważ ma dobrą pastę) też stabilizuje temperaturę pomiędzy nimi a temperatura nie jest jakaś ogromna bo raptem pewnie z 30C po dłuższym czasie :)

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
      Jaki rozrzut pobieranego prądu? Jeśli chdzi o pytanie nr z postu nr 234 to było to czysto teoretyczne pytanie (jak widac na zdjeciu nawet nie wlutowałem tych tranzystorów, a jesli chodzi o symulację to tam było 5,6mA, a nie 9 lub 11). Składając ten wzmacniacz przy okazji chciałbym sie czegoś nauczyć, żeby to nie były tylko takie klocki lego. Dlatego też oczekiwałem od Ciebie bardziej rozbudowanej wypowiedzi, żeby dowiedzieć się dlaczego akurat w tym wypadku parowanie tranzystorów stopnia napieciowego nie ma sensu.
      Ponieważ i tak będziesz regulował to wszystko potencjometrem.

Skomentuj

szybka paczka na 4ry pary - mam nadzieje ze byka nie ma
        Załączone pliki

Skomentuj

Efekt bezsennej nocy

Skomentuj

Raven jak zwykle świetna robota, nawet sobie nie wyobrażasz jak zazdroszczę Ci wiedzy z elektroniki i mam nadzieję, że kiedyś sam chociaż ćwiartkę Twojego poziomu osiągnę.

I teraz wszyscy znają moje sekretne marzenie :/

Skomentuj

1. Raven jeśli masz symulację wersji mosfetowej, to zerknij jaki prąd dają tranzystory od VAS. Mnie wychodzi 5,6mA, reszta niby się zgadza...
              Ja ma 16.3mA

~ (((prąd źródła prądowego - (0.65/2200) - 0.1mA ) * 470om ) - 0.7) / 10om
              :)
              0.1mA - to przybliżony prąd bazy tranzystorów VAS - więc nieco może się różnić w praktyce niż wyliczony z tego :)

---------- Post dodany o 14:01 ---------- Poprzedni post o 13:51 ----------

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
              I teraz wszyscy znają moje sekretne marzenie :/
              Jak będę miał kolejną bezsenną noc to zbuduje to :)
              Nie liczę jednak że odpali od kopa jest kilka słabych punktów.
              - sporo zależy od bety Q1, Q2 i od ich jakości. BC550/60 C to minimum
              - sporo zależy od jakości źródeł prądowych dlatego X3 i X4 to teraz darligtony
              - pojemność i jakość elektrolitów C1 i C2 wpływa na THD na niskich f. (poniżej 1kHz)
              - bardzo istotna jest wartość R10 chociaż z pozoru jest mało ważna.
              (za niska wzmacniacz nie będzie stabilny za wysoka zniekształcenia wzmacniacza zostaną przykryte przez nieliniowe napięcie generowane przez prąd bazy Q1/2)

---------- Post dodany o 14:03 ---------- Poprzedni post o 14:01 ----------

Mówiłem że teraz SR jest ponad 200V/us :)

Skomentuj

raven
                Swietna robota.
                Te standardowe zrodla pradowe maja czasami tendencje do oscylacji (w niektorych ukladach), jak ma byc super to proponowal bym zrodla pradowe na j-fetach, jak zasilanie ma byc powyzej 40V to z dolozonym rezystorem w szereg.
                Zmniejszenie wartosci rezow od sprzezenia tez powinno przyspieszyc konstrukcje nieco.
                No i taka jeszcze jedna dosc wazna uwaga, w symulatorze wychodzi to troszke inaczej niz w rzeczywistosci, bias w symulatorze ma calkiem inna wartosc niz w zeczywistosci.
                1 i 2ga harmoniczna dla wzmaka na bjt jest gdzies na -60dB a w rzeczywistosci jest to kolo -100dB, wiec tak czy inaczej to najlepiej sie prototyp sprawdzi.
                pozdr

Skomentuj

Te standardowe zrodla pradowe maja czasami tendencje do oscylacji (w niektorych ukladach)
                  Dlatego założyłem dodatkowe kondensatory.
                  A JFET mają za duży rozrzut.
                  Lepsze jest LM334 :)

Skomentuj

rven
                    To jeszcze jedna nocka i bedzie pcb :P
                    W sierpniu sie wyspisz.

---------- Post dodany o 18:41 ---------- Poprzedni post o 17:15 ----------

Rozrzutem fetow sie nie przejmuj, i tak bedzie pewnie potek od ustawiania i tak.

---------- Post dodany o 20:24 ---------- Poprzedni post o 18:41 ----------

Jak bys mial chwilke to zarzuc moze wykresik bodego - jak tam zapas fazy wyglada - dzieki

Skomentuj

żeby dowiedzieć się dlaczego akurat w tym wypadku parowanie tranzystorów stopnia napieciowego nie ma sensu.
                      Parowanie zawsze ma sens tylko ze nie jest konieczne bo uklady tranzystorowe sa tak budowane ze sa objete globalnym sprzezeniem zwrotnym. Wiec nie trzeba nic parowac, co zreszta jest praktycznie nie wykonalne, bo rozrzuty tranzytorow sa duze i nie da sie wybrac idalnej pary.

Pamietajcie tylko ze BD139/140 maja maksymalnie 80V wiec maksymalne zasilanie wzmacniacza nie powinno przekraczac +-40V. Kolejne ograniczenie to BC550/560 dajace +-50V dlatego wiekszosc koncowek uzywa BC546/556 z ktorymi mozna dojechac do +-80V.

Te pseudo radiatory ze zdjecia 3lite sa bez sensu przeciez one zupelnie nie zwiekszaja powierzchni odprowadzania ciepla!?

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                        Te pseudo radiatory ze zdjecia 3lite sa bez sensu przeciez one zupelnie nie zwiekszaja powierzchni odprowadzania ciepla!?
                        Aktualnie to muszę się z tym nie zgodzić ponieważ jako, ze są to Toshiby które już same grzeją się mniej niż BD139/140 bo są po prostu większe i mają większa powierzchnię to ich wydalane ciepło jest małe i z tymi radiatorami jest ono wymienione z powietrzem bez problemowo - wszytko to jest faktem ponieważ sprawdzałem ich temperaturę przed i po.

Skomentuj

To o ile wzroslo odprowadzanie ciepla? O 5%? :) Podaj temerature przez zalozeniem tych pseudoradiatorow i po?

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                          Toshiby które już same grzeją się mniej niż BD139/140 bo są po prostu większe i mają większa powierzchnię
                          Obudowa TO220 ma wieksza powierzchnie od TO126 wiec przy tej samej mocy temperatura tranzystorow w TO220 bedzie nizsza. Milo ze to rozumiesz. Tylko dlaczego zaprzeczasz sam sobie twierdzac ze dodanie tych skrawkow aluminiom cokolwiek zmienilo? Powierzchnia odprowadzania ciepla zmienila sie tylko o grubosc tego pseudo radiatora czyli praktycznie nic. A uwzgledniajac to ze czarny kolor lepiej odprowadza cieplo a twoj radiator jest srebrny to pewnie tylko popsules :)

Ech, jak z takimi brakami w podstawowej wiedzy chcecie zrobic wzmacniacz na 4parach i odprowadzic z niego ponad 200W? Najwiekszy dostepny z Ket radiator przy wysokosci ponad 20cm co jest juz trudno akceptowalne moze obsluzyc wzmacniacz o mocy ok 400W. Wiecej to juz trzeba dodawac wentylator albo kupic radiator fishera a to sa juz grube pieniadze.

Nie da sie zrobic taniego wzmacniacza duzej mocy i wielksza szkoda ze nadal nikt tego nie potrafi zrozumiec.

---------- Post dodany o 17:44 ---------- Poprzedni post o 17:33 ----------

symulacja wersji z bjt pokazuje DF na poziomie 1500.
                          He he :) Milo ze znalazlo sie w temacie troche humoru :) Przy 4omach imedancja wyjsciowa wzmaka wynioslaby 0,0026666oma czyli tyle co ma przewod 2x1mm2 o dlugosci ok 50cm :)

---------- Post dodany o 17:47 ---------- Poprzedni post o 17:44 ----------

Tylko blagam zanim zaczniecie sprzedawac ten super wzmacniacz i wystawiac sie na AS to przetestujcie go w gronie ludzi ktorzy znaja sie na elektronice. A dopiero potem mozna go udostepnic amatorom co dopiero ucza sie lutowac.

---------- Post dodany o 17:55 ---------- Poprzedni post o 17:47 ----------

[/COLOR]
                          Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                          Efekt bezsennej nocy
                          No i wszystko popsules. Bylby prosty wzmacniacz a wyjdzie zwykly z tysiacem ''tranzystorow'', bo jeszcze dodac trzeba zabezpieczenia pradowe..

---------- Post dodany o 17:57 ---------- Poprzedni post o 17:55 ----------

Te standardowe zrodla pradowe maja czasami tendencje do oscylacji (w niektorych ukladach), jak ma byc super to proponowal bym zrodla pradowe na j-fetach, jak zasilanie ma byc powyzej 40V to z dolozonym rezystorem w szereg.
                          Zrodla z zenerkami w bazach sprawuja sie duzo lepiej niz dwa tranzystory. I dzieki temu bylo by o dwa polprzewodniki mniej a to wielka zaleta dla ''prostosci projektu''. :)
                          Zrodlo na dwoch tranzystorach jest zrodlem ze sprzezeniem zwrotnym i w tym ukladzie beda klopoty z oscylacjami bo zrodlo jest obciazone duza pojemnoscia (2,2mF). W sumie to i dwa rezy z zenerka w tym ukladzie by sie dobrze sprawdzila, bo ten duzy kondensator powoduje ze zrodlo nie musi byc ''szybkie''. [COLOR="#696969"]

Bootstrap tez bym wywalil, bo nie wielki zysk mocy w amatorskim wzmaku nastawionym na brzmienie jest zadna zaleta a to tylko klopot z dodatkowymi rezystorami sredniej mocy. No i do roznych napiec terzeba je dobierac.
                          Last edited by irek; 07.07.2013, 19:14.

Skomentuj

To jeszcze jedna nocka i bedzie pcb :P
                            Do pcb to daleko najpierw to to musi działać :P

Obudowa TO220 ma wieksza powierzchnie od TO126 wiec przy tej samej mocy temperatura tranzystorow w TO220 bedzie nizsza.
                            Warto zauważyć że toshiby mają w pełni izolowaną obudowę a TO126 nie.
                            Więc o był bym ostrożny w stawianiu TO220 na podium , bo nie zdziwił bym się jak by rezystancję termiczne były bardzo podobne albo nawet To 126 miała przewagę

Nie da sie zrobic taniego wzmacniacza duzej mocy i wielksza szkoda ze nadal nikt tego nie potrafi zrozumiec.
                            Niestety.

No i wszystko popsules. Bylby prosty wzmacniacz a wyjdzie zwykly z tysiacem ''tranzystorow'', bo jeszcze dodac trzeba zabezpieczenia pradowe..
                            Bo ja tak już ma że wszystko psuje
                            I tak dalej jest proty :) (jak dla mnie )

Zrodla z zenerkami w bazach sprawuja sie duzo lepiej niz dwa tranzystory
                            To fakt Dlatego w nowej wersji mam zenerki... no może jeszcze dlatego że nie mam żadnych małych darligtonów :P

Skomentuj

Cos mi tu nie pasowalo z tym zrodlem pradowym, przeciez powinno byc dolaczone bezposrednio do emiterow :)

---------- Post dodany o 19:35 ---------- Poprzedni post o 19:32 ----------

Więc o był bym ostrożny w stawianiu TO220 na podium , bo nie zdziwił bym się jak by rezystancję termiczne były bardzo podobne albo nawet To 126 miała przewagę
                              Izolowana obudowa to jeszcze wieksza zaleta :) Bo jeszcze bardziej zwieksza powierzchnie i jest czarna :)

Skomentuj

Cos mi tu nie pasowalo z tym zrodlem pradowym, przeciez powinno byc dolaczone bezposrednio do emiterow
                                To akurat bez znaczenia :)

Izolowana obudowa to jeszcze wieksza zaleta Bo jeszcze bardziej zwieksza powierzchnie i jest czarna
                                Jakoś zawsze izolowane mają znacznie gorszą rezystancje termiczną złącze obudowa niż wersje gołe :)

Skomentuj

Mają mniejszą temperaturą niż BD139/140 i to wszystko sprawdzałem pirometrem a miałem wiele tranzystorów w stopniu napięciowym dla testów, może mój radiator wiele nie daje bo bodajże zamiast 55C jest te 40C maksymalnie ale na pewno dają wystarczająco dużo aby wystarczyły na dłuższą metę.

Mógłbym zapytać dlaczego drugi raz post LightSound'a został wyrzucony? Czytałem obydwa i w drugim na pewno nic nie było napisane przeciwko regulaminowi.

Skomentuj

Bo ja tak już ma że wszystko psuje
                                    I tak dalej jest proty (jak dla mnie )
                                    Jak dobrze wiesz wszystko mozna ''ulepszyc'' czytaj skomplikowac :) Gdyby tylko wymyslono tranzystory mocy z wewnetrzna kompensacja (bez tego krecenia peerkami od pradu spoczynkowego) to moznaby zrobic wzmaka na trzech tranach :)

Skomentuj

Zrodla z zenerkami w bazach sprawuja sie duzo lepiej niz dwa tranzystory. I dzieki temu bylo by o dwa polprzewodniki mniej a to wielka zaleta dla ''prostosci projektu''.
                                      Ale czesto spotykam sie z okresleniem, ze zenerki chyba szumią (""Charakterystyka (barwa) szumu zależy
                                      w dużej mierze od zastosowanej diody Zenera.
                                      "")W tym wypadku nie miałoby to znaczenia? Druga rzecz - skoro na pomiarach rzeczywistego ukladu wszystko jest ok, to chyba nic nie trzeba zmieniac, tylko pisales to na zasadzie, ze mozna bo byloby prosciej?
                                      BTW, a co powiesz o źródłach zrobionych z LM317 i rezystora?

Zrodlo na dwoch tranzystorach jest zrodlem ze sprzezeniem zwrotnym i w tym ukladzie beda klopoty z oscylacjami bo zrodlo jest obciazone duza pojemnoscia (2,2mF). W sumie to i dwa rezy z zenerka w tym ukladzie by sie dobrze sprawdzila, bo ten duzy kondensator powoduje ze zrodlo nie musi byc ''szybkie''. [COLOR="#696969"]
                                      Borys, gdybyś kiedyś miał chwilę mógłbyś zobaczyć jak to wygląda na oscyloskopie?

Z tego co Borys pisal, to w razie wypadku po prostu spali sie bezpiecznik, a zawsze mozna za wzmacniaczem na wszelki wypadek wrzucic zabezpieczenie przed DC. Wiekszosc schematow koncowek mocy w internecie to "gole koncowki" (stad popularonosc np upc1237), co wielokrotnie pietnowales, ale tu chociaz autor sie przylozyl i wszystko solidnie pomierzyl i sprawdzil w praktyce.

Tylko blagam zanim zaczniecie sprzedawac ten super wzmacniacz i wystawiac sie na AS to przetestujcie go w gronie ludzi ktorzy znaja sie na elektronice. A dopiero potem mozna go udostepnic amatorom co dopiero ucza sie lutowac
                                      Co jeszcze można byłoby przetestować? Co do drugiej czesci wypowiedzi - cytaty z poprzednich stron tematu:

"BTW, zadając takie pytania, lepiej sam nie składaj tego wzmacniacza, chyba że czujesz się na siłach."

"O tym samym pomyślałem tym bardziej, że nie ma kompletnej i łopatologicznej instrukcji budowy dla osób nie znających się na rzeczy"

"Wypadało by mieć jakieś tam pojęcie o tym co się robi bo sam zapał to zwykle za mało"

--------------

Parowanie zawsze ma sens tylko ze nie jest konieczne bo uklady tranzystorowe sa tak budowane ze sa objete globalnym sprzezeniem zwrotnym. Wiec nie trzeba nic parowac, co zreszta jest praktycznie nie wykonalne, bo rozrzuty tranzytorow sa duze i nie da sie wybrac idalnej pary.
                                      Nie chce sie tu jakos wyglupic, ale czy tranzystory w stopniu napieciowym to nie sa w tym wzmacnaiczu polaryzowane stalym pradem bazy? A chyba akurat ten sposob polaryzacji jest wrazliwy na wzmocnienie? (nie chce sie tu wymądrzać bo gdzie mi tam do Was, tylko pytam, bo jak pisalem wczesniej, przy okazji chcialbym sie cos nauczyc). A co do zamieszczania przeze mnie zdjec z zaznaczonymi wzmocnieniami, to bylo tylko tak, moze ktos nigdy nie mierzyl, to sobie uswiadomi jakie moga byc rozrzuty.
                                      Last edited by tomq88; 07.07.2013, 22:28.

Skomentuj

tomq
                                        Juz sprawdzalem zrodla pradowe na oscyloskopie i nic tam sie ciekawego nie dzialo (sa zreszta pomiary wklejone), wiele wzmacniaczy dziala z takimi zrodlami i jakos nic nim nie jest (choc wiem ze nie sa najlepsze), od biedy to mozna tam kondensatorek wlutowac tak jak raven wlutowal. Sciagnij sobie ltspice i kuknij jak to tam mniej wiecej wyglada - symulacja troche sie rozni od rzeczywistosci niestety. Co do zrodel pradowych to sobie kuknij na ponizszy art. jest tam czarno na bialym.
                                        Rozrzuty faktycznie sa - najczesciej jak sie kupuje z niepewnego zrodla, ja staram sie kupowac wsio z jednej partii i rozrzuty sa naprawde male - tak do 10% to juz totalny max.
                                        Załączone pliki

Skomentuj

Mialem dzisiaj chwilke zeby zmierzyc df (na tyle na ile sie da w domowych warunkach),
                                          -prawy kanal -> wejscie zwarte z masa
                                          -lewy kanal -> generator
                                          -prawy i lewy kanal polaczone 8R obciazeniem
                                          -100Hz - 1kHz (milivoltomierz juz powyzej 1kHz troche klamie wiec dalej nie robilem)

Napiecia rms:
                                          -na obciazeniu 13,89V
                                          -miedzy masa a prawym kanalem 0,019mV

Z tego I=1,73625
                                          Impedancja wyjsciowa = okolo 0,0109
                                          DF=735

Wersja na lateralach, przy okazji step response dla 50kHz ponizej.
                                          Wzmacniacz (laterale, bd139/140 bez kompensacji, nic nie parowane)

Na pomiar pozostalych 2 wersji nie bede mial czasu przez nastepne 2 tygodnie - wakacje.
                                          Nie wiem jak to jest ale wydaje mi sie ze bas z wersji irfp i bjt jest lepszy niz z wersji na latfetach. Bedzie czas to cos skonczyc to zrobie moze jakies male porownanie.
                                          Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                                          X