Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
    Wszyscy czekają na skończony projekt by zrobić jakieś grupowe zamówienie ;-)

Wtedy będziesz narzekał, że za dużo pytań i ruchu w temacie ;-)

Fajnie, że coś nowego powstaje, do tego z tak solidnymi podstawami (projektowanie, pomiary, testy, prototypy). :-)
    Macie juz 3 gotowe projekty wiec nic tylko robic
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Myślę, że wielu czeka na ostatnie testy, aby sprecyzować kosztowo konkretnie w którą wersję się najbardziej opłaca bawić i tym samym zrobić grupowe zamówienie.

Skomentuj

borys, daj znać czy reflektujesz wykonać taką konstrukcję, która się ciągnie od kilku stron z pomysłami i kilka osób potwierdziło zainteresowanie.
        Jeden schemat pod przykładowo 4 pary (każdy sobie wlutuje ile będzie chciał) z bootstrapem (który sobie każdy wlutuje o ile będzie chciał).
        Rożnicę polegałyby tylko na tranzystorach, lateralne, irfy, bipolary.
        Resztę można porzucić, albo zostawić wersje równolegle z w/w na 1 parze.
        Jeśli kilka par tranów ma same zalety to czemu, by nie wykorzystać tego.
        Myślę, że warto by się nad tym skupić i wtedy robić zamówienie na pcb.

Skomentuj

Wersje na wiecej niz jedna para tranzystorow moge przygotowac beda tam pasowac ( w sumie to ona juz jest). Wersja bardziej uniwersalna irfp/bipolare moze byc na jednej parze do +|- 40V ale cos za cos panowie. Stopien napieciowy dla wersji z bipolarami musi byc podparty jeszcze jedna para tranystorow bo zabraknie pradu na bazy tr koncowych szczegolnie przy 2 lub 4 r.Obmysle plan wieczorem i dam znac

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
            Wersja z bd139/140 w stopniu napieciowym jest bardzo fajna no ale niestety bariera +/-40V troche przeszkadza.
            I to bardzo przeszkadza bo to dość niskie napięcie a u mnie ma pracować z +-50 VDC, w sumie sam o tym zapomniałem a Vceo BD139/BD140 wynosi 80V więc raczej MJE340/350 lub inne tutaj powinny być.

Przed chwilą wymieniłem BD139/140 na 2SC4793/2SA1837

Zaraz go przykręcę do radiatora i będę testować pod obciążeniem.
            Last edited by .3lite; 02.07.2013, 18:58.

Skomentuj

Gdzie kupiłeś konektorki do druku 2,8mm?

Skomentuj

Takich rzeczy to ja niestety nie pamiętam ale na pewno było to na Allegro :P

Skomentuj

Taki wlasnie mam zamiar, dac 2sc4793/2sa1837, sa swietne i nie trzeba ich gleboko biasowac. Od biedy to mozna wlutowac zamiast BD'kow mje340/mje350 ale bardzo wazna uwaga, trzeba zwrocic uwage na pinout bo niby tranzystory maja takie samo oznaczenie ale rozni producenci maja rozny pinout - trzeba sobie miernikiem sprawdzic gdzie jest baza. Ja mam onsemi i maja tak samo jak BD'ki. Ludzie generalnie psiocza na nie i ich nie lubia ale jak widac nie sa az takie zle - daja rady.
                  Sa tez 2sc5171/2sa1930 maja ft 200MHz, mniejsze cbo ale troche wezsze SOA dla wyzszych napiec, choc sprawdzily by sie tutaj bardzo dobrze.

3lite.

Jak narazie nie masz radiatora i beda ci sie toshiby grzaly to wymien sobie rezystory 470R (te od raila do bazy) na 330R.
                  Mam duzo bardzo pozadnych tr do stopnia napieciowego ale niestety sa dosc drogie i ciezko dostepne wiec pomijam je w oficjalnym projekcie. Dawaj znac jak juz odpalisz wzmaczka.

Jak chcecie zamawiac plytki to Panowie od razu mowie ze nie nadazycie za iloscia projektow :P
                  A tak na powaznie to najlepiej bedzie to zrobic tak:

1. Wersja na laterale - jedna para (sa dosc drogie ale sa swietne), juz jest gotowa
                  2. Wersja na irfp - uniwersalna plytka (mozliwosc 1-4 pary tr koncowych, z lub bez bootstrapu)
                  3. Wersja na bipolarach - tutaj warto chyba bedzie zrobic nawet wiecej niz na jedna pare (bas jest fenomenalny)

Wersje pod jedna parke irfp sa juz gotowe dwie (montaz poziomy i pionowy)

Chodzi mi po glowie jeszcze jeden pomysl, mianowicie wersja uniwersalna - irfp/bjt, jeszcze tylko przeprowadze kilka testow i moze uda sie taka zrobic. To bedzie wersja bez bootstrapu na jedna parke.
                  Do przejscia z irfp na bjt trzeba bedzie kilka rezystorow i jedna zwora.
                  Musze tylko dokladnie sprawdzic czy wystarczy pradu by nakarmic bazy bipolarnych bez kaskadowego stopnia sterujacego.

Skomentuj

Ludzie generalnie psiocza na nie i ich nie lubia ale jak widac nie sa az takie zle - daja rady.
                    Dlaczego psiocza? Bd139/140 są lepsze tylko maja nizsze napiecie?

Skomentuj

2SC4793/2SA1837 będą dużo lepsze od BD139/140.

Jak narazie nie masz radiatora i beda ci sie toshiby grzaly to wymien sobie rezystory 470R (te od raila do bazy) na 330R.
                      Zgadza się, na razie testowałem po prostu bez obciążenia czy wszystko działa jak należy a te tranzystory są jeszcze o tyle dobre iż nie mają blaszki z tyłu i nie trzeba ich odseparowywać na wspólnym radiatorze podkładką mikową.
                      Last edited by .3lite; 02.07.2013, 20:00.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                        Dlaczego psiocza? Bd139/140 są lepsze tylko maja nizsze napiecie?
                        Ludzie psiocza na mje340/350.
                        BD139/140 za swoja cene to normalnie chyle czola, dzialaja wrecz swietnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                          2SC4793/2SA1837 będą dużo lepsze od BD139/140.
                          A kto Ci takich rzeczy naopowiadał ?
                          Lepsze to będą 2sa1360 czy 2sa1142.

---------- Post dodany o 21:12 ---------- Poprzedni post o 21:08 ----------

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                          Gdzie kupiłeś konektorki do druku 2,8mm?
                          tme :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            A co mi tam, sprawdzę też :)

Skomentuj

Ludzie psiocza na mje340/350.
                              Wiem na jakie tylko nie wiem dlaczego ;p

Skomentuj

mój ci on
                                Załączone pliki

Skomentuj

3. Wersja na bipolarach - tutaj warto chyba bedzie zrobic nawet wiecej niz na jedna pare (bas jest fenomenalny).
                                  I na to z niecierpliwością czekam.
                                  Obecnie pod podłogówki mam klona accuphase p-5000, ale potrebuje coś do monitorków do komputera.
                                  A że kolega od symka nawala to chętnie pisał bym się na powyższy z tym że na "zakładowe" pcb bo zostane z nimi na dłużej.

Skomentuj

Nie mam narazie jak zmierzyc no ale symulacja wersji z bjt pokazuje DF na poziomie 1500. Jeszcze dobrze nie obczailem spice wiec troche to potrwa zanim bede umial wszystko symulowac. Widac jednak ze troche symulacja sie mija z rzeczywistoscia, daje jednak jako takie pojecie w ktorym kierunku nalezy ''isc''.
                                    Cos mi sie wydaje ze taka moze byc prawda bo mimo prawie max batow stx zbyt duzo sie nie wychyla (bynajmniej tego tak nie widac)

mellowman
                                    Bardzo sie ciesze ze nie tylko ja jestem zajety dlubaniem w wzmakach.
                                    Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta

---------- Post dodany o 21:12 ---------- Poprzedni post o 21:08 ----------

tme :)
                                      1360/3423 - mam ich cale wiadro jednakze Ic max 50mA (5W) to troszke malo zapasu zostaje, pozatym nie sa chyba tak latwo dostepne.
                                      Dodatkowo wzmocnienie jest liniowe tylko do 20mA pozniej leci na leb na szyje.
                                      Last edited by borys; 02.07.2013, 22:27.

Skomentuj

1360/3423 - mam ich cale wiadro jednakze Ic max 50mA (5W) to troszke malo zapasu zostaje, pozatym nie sa chyba tak latwo dostepne.
                                        Czasem na Allegro jest aukcja z parą za 3,5 PLN a to czy to drogo czy tanio to już trzeba sobie odpowiedzieć samemu.

W każdym bądź razie mi 2SC4793/2SA1837 pasują, duży zasięg napięcia co u mnie jest co najmniej wymagane.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                          Czasem na Allegro jest aukcja z parą za 3,5 PLN a to czy to drogo czy tanio to już trzeba sobie odpowiedzieć samemu.
                                          Teraz nawet są za mniej więcej 2,5zł - para .

Skomentuj

Czaruję...
                                          X