Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta

Szkoda, ze nie działa mi multisim, bo wrzucilbym rozklad napiec na elemnetach, ale to nic, jesli juz towszytsko poskladam (a troche zejdzie z tym...) to moge zaznaczyc na schemacie w jakich punktach jakie napiecie powinno byc.
    Jeżeli to zrobisz to ułatwisz nam wszytkim ewentualny debug :)

btw. ja dzisiaj wytrawilem płytki-prasowanki i w ciagu 2 tygodni powinienem odpalac stereo na IRFP240/IRFP9140.
    W drugim etapie zrobie wersje na 2SK1058/2SJ162 dla porównania - elementy mam, więc oby chęci nie zabrakło.

Skomentuj

Nie potrzeba multisima zeby znac napiecia, wystarczy tylko troszeczke glowa ruszyc to jest naprawde bardzo prosty wzmacniacz, jedyne co trzeba wiedziec to:
      - bias dla stopnia napieciowego okolo 10 mA
      - bias dla stopnia wejsciowego okolo 2 mA
      - I=U/R

Uklad jest w pelni symetryczny takze z obydwuch stron bedzie to samo.
      Najlepiej jest zrobic tak:
      wydrukowac sobie schemat na kartce, oloweczkiem napisac gdzie jaki spadek napiecia ma byc i tyle.
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Nie potrzeba multisima zeby znac napiecia, wystarczy tylko troszeczke glowa ruszyc to jest naprawde bardzo prosty wzmacniacz, jedyne co trzeba wiedziec to:
        - bias dla stopnia napieciowego okolo 10 mA
        - bias dla stopnia wejsciowego okolo 2 mA
        - I=U/R
        Nie dla wszystkich jest to tak proste. Na razie doszedłem do tego, ale mam wątpliwości:

Przez R8 przepływa 2mA, co daje 0,94 spadku napięcia. Na R4 powinno być więc o 0,6V więcej, więc niby 34,06. Tylko, ze teraz
        wychodzi mi, ze plynie przez niego 36mA [(34,4-34,06)/10]

Nie wiem tez jak ugryzc napiecie miedzy Q4 i T4. Teoretycznie miedzy ich emiterami jest ok 10kohm. Plynacy przez ta rezystancje prad 10mA daje 10V spadku napiecia. To jest ok? Wiem, ze to napiecie dzieli sie na dwa tranzystory koncowe, czyli Q1 ma +5V wzgledem masy, a Q2 -5V wzgledem masy. Tylko dlaczego to napiecie tak sie rozklada?

Poprawcie mnie, bo pewnie cos namieszalem. Zaintsalowalem GEDA, ale za nic nie moge sie w tym polapac, moze spróbuje jeszcze LtSpice...

Skomentuj

tomq
          Najprosciej jak sie da, polutuj sobie ukladzine i mierz spadki napiec na rezystorach (nie miedzy masa):

Od zrodel pradowych (2-2,4mA)

R12
          R13

Od VAS'u

R4
          R5

Napiecie Q4-T4 - zwroc uwage ze masz miedzy tranzystorami polaczone rownolegle 2 rzeczy, rezystancje (w sumie to dzielnik z potenciometrem) oraz troche przymknienty tranzystor od biasu.
          Napiecie (rowne napieciu miedzy bramkami mosfetow) w okolicy 6,7V (czyli 2x Ugs) powinno dac ci okolo 100mA pradu spoczynkowego (tak dla spokoju zerknij sobie do notki irfp na wykresik Ugs).

My tu sobie gadu gadu, a tutaj kolejny wzmaczek czeka.
          No jest tez kolejny duuuzy projekt - ale niestety dopiero za miesiac-moze dwa wyjdzie na otwarte wody
          Załączone pliki

Skomentuj

A ja przed chwilą na szybko poskładałem jedną końcówkę ale co za szybko to nie zdrowo - błąd gdzieś popełniłem ale to dopiero pewnie jutro będę sprawdzać dokładnie bo dzisiaj już nie ta godzina :)

Skomentuj

Przesymulje sobie to, bo zanim zło0że to troche wody w wisle uplynie.

Parowałem dzis tranzystory:

I te wejsciowe sensownie jest tylko parowac multimetrem wg wzmocnienia, bo zbudowalem źródlo pradowe jak we wzmacniaczu i Ube poszcegolnych tranzystorów różnilo sie moze o 0,002mV.

Skomentuj

3lite
                Sprawdz dokladnie ze schematem, jest jedna rzecz na ktora nalezy zwrocic szczegolna uwage, bc550 jest ''od gory'', w pliku z eagla opis elementow jest troszke od ''dupy strony''.
                Ponizej pliczek tak do podgladniecia.
                Potenciometr od biasu nalezy skrecic na zero (zwarcie) podczas uruchamiania.

tomq
                Widze ze bardzo profesjonalnie podchodzisz do sprawy - fajnie, ja to lutowalem jak lecialo.
                Załączone pliki

Skomentuj

Parowałem dzis tranzystory:
                  Daremna robota Bierz BC z literą C na końcu i daj sobie siana z tym
                  Z tego co widzę różnice bety masz całkowicie pomijalne i to jeszcze ponad 500.
                  To kompletnie bez sensu - nic parowanie nie zmieni.
                  Rozjazd między n i p w końcu mocy będzie o rząd wielkości większy.

Skomentuj

Wszystkie są z literą C. Przy próbach 28 sztuk rozjazd wartości dla npn: 532-568. Dla pnp - 547-607. Moznaby policzyć mediany, mody, przedziały ufności, ale mi się nie chce

Koniec mocy też będą parował (pod względem ugs).

Rezystorów chyba nie ma sensu parować, bo nominalnie 1% mają tolerancje mniejsza niż 1%. Ba, kiedyś mierzyłem smd o tolerancji 5% (potrzebowałem nieco mniejszą wartość niż nominalne 27ohm) i jak na złość wszystkie trzymaly z odchyłką <1% .

Skomentuj

Ba, kiedyś mierzyłem smd o tolerancji 5% (potrzebowałem nieco mniejszą wartość niż nominalne 27ohm) i jak na złość wszystkie trzymaly z odchyłką <1% .
                      Pracujesz dla NASA ? :ohmy:

Ale straszycie :blink:
                      Ojojoj, chyba jednak cofnę to co powiedziałem i poddam się z robieniem tego wzmacniacza :unsure: Ja jestem tylko kornikiem (czyt. stolarzem).... Zlutowałem kiedyś UNI, oraz kilka kitów, zrobiłem parę płytek, w planach był symek a że coś tam "sklep" flodins słyszałem szwankuje to myślałem o tym; ale widzę że to nie takie hop siup....

Skomentuj

ale widzę że to nie takie hop siup....
                        Bez przesady, to że komuś odbiło i bawi się w dobieranie tranzystorów w pary, to nie znaczy, ze wzmacniacz jest trudny w złożeniu

Na oko jest prostszy niż uni czy symek.

Skomentuj

Panowie Konstruktorzy ;-)
                          Jeszcze raz zapytam o PCB - czy będzie jakieś zbiorowe ... heh zamówienie ? czy jednak każdy zainteresowany robi sobie prasowanki prywatnie ?

Pytam nie bez kozery, gdyż ten temat jakoś umyka zainteresowanym, a i Twórcy tego projektu jakoś zdawkowo się wypowiadają na ten temat.

Skomentuj

Wstrzymajmy się z zamówieniem, niech skończą autorzy i spece ostatnie poprawki oraz ustalą ostateczną wersję.
                            Ja jestem za wersją pod 4 pary, tak by można sobie było polutować ile się tylko par chce oraz z bootstrapem, który każdy sobie wlutuje albo i nie.
                            Wtedy można by zrobić te kilka wersji na różnych tranach, od lateralnych poprzez bipolary kończąc na irfach.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                              3lite
                              Sprawdz dokladnie ze schematem, jest jedna rzecz na ktora nalezy zwrocic szczegolna uwage, bc550 jest ''od gory'', w pliku z eagla opis elementow jest troszke od ''dupy strony''.
                              Ponizej pliczek tak do podgladniecia.
                              Potenciometr od biasu nalezy skrecic na zero (zwarcie) podczas uruchamiania.
                              Zgadza się kolego, pomyliłem dokładnie te tranzystory bo na schemacie właśnie to tak wygląda :)

Odpaliłem jedną końcówkę, na razie testowo na zasilaczu ale wg. wszystkich testów działa OK chociaż dałem na stopień wejściowy BC546B i BC556B i widać jednak, że wzmocnienie za małe :)

Skomentuj

Wzmocnienie pary wejsciowej koniecznie powyzej 500 by sie przydalo.

Skomentuj

Zgadzam się ale niestety nie miałem żadnych BC z grupą C przy sobie a chciałem chociaż sprawdzić czy układ dobrze działa no i działa a to jest najważniejsze :)

@tomq88

Żmudna robota tym bardziej z miernikiem, za grosze można zrobić uniwersalny tester elementów na Atmega8 (projekt gdzieś na elektrodzie) i tak to u mnie wygląda:

Wynik testu w sekundę i następny tranzystor.

Skomentuj

Jak układ będzie się zachowywał przy mniejszym zasilaniu? Pytanie w związku z grupowym zamówieniem traf 2x24V..

Skomentuj

U mnie gra przy trafie 2x24V, wszystkie pomiary sa na takim trafku 80W robione.
                                      Dobra kontrole naprawde czuc, krajowy produkt (stx) dostaje baty a membrana widac ze jest trzymana za morde pozadnie.
                                      Ps
                                      Prototyp z BJT juz gra. Jeszcze wymaga troche doszlifowania, odpowiedz impulsowa jest prawie tak szybka jak przy wersji z mosfetami, szybszego wzmaka na bjt jeszcze nie mialem.
                                      Załączone pliki

Skomentuj

Cos panowie sie obijacie troche :P
                                        A ja dalej ciagne projekt. Do rzeczy:
                                        Wersja z bd139/140 w stopniu napieciowym jest bardzo fajna no ale niestety bariera +/-40V troche przeszkadza. Wlutowalem mje340/350 (mam cos lepszego ale niestety ciezko dostepne i dosc drogie - a w opisie jest ''tani''). Zapomnialem jednak wylutowac 33pF kondensatorow kompensujacych -(bez nich odpowiedz impulsowa powinna nieco lepiej wygladac, albo dam 22pF i zerkne). Obciazenie 8R. Stabilnosc sprawdzona z 0,47uF kondensatorkiem.
                                        Dla porownania zamieszczam kwadracik z symasyma - jak widac amplifikatores del currentos fidbakos z latwoscia pozera go szybkoscia - a ostatniego slowa jeszcze nie powiedzial.

Jak bedzie czas to wsadze toshiby w stopien napieciowy i w stopien sterujacy, delikatnie zmienie wartosci niektorych elementow i powinno byc jeszcze lepiej (choc i tak jest swietnie).
                                        Narazie sobie pieknie ''plumka'' (chodzi 12h dziennie)

Pozdr
                                        Załączone pliki

Skomentuj

Wszyscy czekają na skończony projekt by zrobić jakieś grupowe zamówienie ;-)

Wtedy będziesz narzekał, że za dużo pytań i ruchu w temacie ;-)

Fajnie, że coś nowego powstaje, do tego z tak solidnymi podstawami (projektowanie, pomiary, testy, prototypy). :-)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X