BG7 to dobry wol roboczy do suba, potrojny wtornik emiterowy robi robote bardzo dobrze, mozna by dolozyc kolejna parke wyjsciowa, mam jeszcze pare trikow w zanadrzu zeby polepszyc troche jego brzmienie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Szczerze mówiąc to się trochę pogubiłem, jest tyle wersji, po prostu na ten wątek natknąłem się niedawno i czytając go wpadł mi oczy projekt BG1.2, 4 pary tranzystorów to pomyślałem że będzie dobry jako końcówka mocy. obecnie mam wzmacniacz N-mosfet Irka na dwóch IRFP250N, to jest projekt z 2005 lub 2006 roku, w takim razie poczytam o BG7. Piszecie że lepszy będzie BG7, a BG1,2 nie podoła temu zadaniu, czy szkoda takiej końcówki do subwoofera?Last edited by dario67; 25.02.2015, 06:18.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Arturos Zobacz postaIle Wat max da się wycisnąć z BG7? I przy ilu tranach?
Oczywiście jeśli zasilacz podoła :-).
Przy zasilaniu +/- 55V około 330W/4ohm
Przy zasilaniu +/-50V około 250W/4ohmLast edited by toopcool; 26.02.2015, 15:44.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez borys Zobacz postaBG7 to dobry wol roboczy do suba, potrojny wtornik emiterowy robi robote bardzo dobrze, mozna by dolozyc kolejna parke wyjsciowa, mam jeszcze pare trikow w zanadrzu zeby polepszyc troche jego brzmienie.
Skomentuj
-
Witam.
Od kilku miesięcy używam w subie fet hex w wersji 7.1 na dwóch parkach. Wczoraj zauważyłem, że podczas włączania membrana głośnika cofa się kilka milimetrów. Poza tym było wszystko ok. zmierzyłem DC na wyjściu i było 0, 5V. Ustawiłem znów offset ale napięcie DC wraca na 0, 256V. Nie jestem w stanie ustawić offsetu bo jak ustawie 0, 0001V zaraz wraca na 0, 256V. Podcz pierwszego uruchomiania układu ładnie ustawiłem 0, 0001V i tak zostało.
Skomentuj
-
Tak na szybciocha polutowalem wzmaczek ale jednak zdecydowalem sie ze zrobie MOSFETowego OPSa na 3 tanie parki w to220, bede mogl wykorzystac istniejace plyteczki IPS.
Narazie tylko z jedna parka tranzystorow wyjsciowych. Kompensacja temperaturowa dziala perfekt. Drivery maja swoja wlasna kompensacje na malej blaszce, do kompensacji tranzystorow wyjsciowych BD139 dostal diode LED (ktora ma dobra stabilnosc temperaturowa - lepiej niz np 3 diody krzemowe w szeregu), wzmak grzalem i chlodzilem okolo 2 godziny i prad spoczynkowy - skala.
Jak zrobie nowa plytke to powklejam troche slajdow a jak sie ogarne troche to zaloze nowy temat z tanim OPSem na 3 parkach mosfecikow.
i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
To napięcie pod obciążeniem wpisać mam przy jakim prądzie obciążenia? Dlatego zrobiłem kilka pomiarów spadku napięcia przy różnych obciążeniach. I stąd moje pytanie. Napięcia mierzyłem bez wzmacniaczy bezpośrednio podłączając drut oporowy do zasilacza. Czy mam podłączyć wzmacniacze , drut do wyjścia, potencjometr na maxa i wtedy mierzyć napięcia na zasilaczu?
Skomentuj
-
Niby bym mógł ale nie wiem czy jest sens?... Przy pomiarach niestety wyszło że za dobre to nie jest, pewnie wymaga więcej pracy przy uruchamianiu. Ja nie miałem cierpliwości więc kupiłem yamahę AX-550 i jestem zadowolonyAle mam to co na zdjęciu - jakby ci się chciało bawić mogę ci to odsprzedać. Pozdrawiam
Skomentuj
Skomentuj