Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

BG7 to dobry wol roboczy do suba, potrojny wtornik emiterowy robi robote bardzo dobrze, mozna by dolozyc kolejna parke wyjsciowa, mam jeszcze pare trikow w zanadrzu zeby polepszyc troche jego brzmienie.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Szczerze mówiąc to się trochę pogubiłem, jest tyle wersji, po prostu na ten wątek natknąłem się niedawno i czytając go wpadł mi oczy projekt BG1.2, 4 pary tranzystorów to pomyślałem że będzie dobry jako końcówka mocy. obecnie mam wzmacniacz N-mosfet Irka na dwóch IRFP250N, to jest projekt z 2005 lub 2006 roku, w takim razie poczytam o BG7. Piszecie że lepszy będzie BG7, a BG1,2 nie podoła temu zadaniu, czy szkoda takiej końcówki do subwoofera?
      Last edited by dario67; 25.02.2015, 06:18.

Skomentuj

Ile Wat max da się wycisnąć z BG7? I przy ilu tranach? I czy będzie lepszy do suba niż wzmak klasy D?

Skomentuj

Oj kolego klasę D to chyba pomińmy przy tych dyskusjach ba temat bg ....

Skomentuj

Borys podawał mi kiedys wzór na szacowana moc wzmacniacza, ale nie moge go znaleść...
            Moc zależy głównie od napięcia zasilania. Na jedna pare można przyjąć ok 100-150w

Skomentuj

Zamieszczone przez Arturos Zobacz posta
              Ile Wat max da się wycisnąć z BG7? I przy ilu tranach?
              Zakładając że napięcie zasilania max +/- 60V to stosując 3 parki można liczyć że dostaniemy około 380W / 4 ohm.
              Oczywiście jeśli zasilacz podoła :-).
              Przy zasilaniu +/- 55V około 330W/4ohm
              Przy zasilaniu +/-50V około 250W/4ohm
              Last edited by toopcool; 26.02.2015, 15:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                BG7 to dobry wol roboczy do suba, potrojny wtornik emiterowy robi robote bardzo dobrze, mozna by dolozyc kolejna parke wyjsciowa, mam jeszcze pare trikow w zanadrzu zeby polepszyc troche jego brzmienie.
                Chyba mnie Borys namówiłeś, przymierzę się do tego wzmacniacza, choćby tak edukacyjnie, małe przymiarki już poczyniłem, ale o tym w wątku BG7. Ogólnie to szukam gotowego używanego panela, patrzyłem nawet na taki SUB-150 firmy Conrad, ale nie spieszy mi się za bardzo, tak więc jeszcze poczekam, dość często pojawiają się używki na portalach aukcyjnych.

Skomentuj

http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...58402#14458402

Skomentuj

Mała integra - wzmak , zabezpieczenie uPC1237 , zasilacz , zasilacz do preampa +/-12V - BG1 , około 300W / 4 ohm.
                    PCB 15 x 8 cm.

Skomentuj

Co to za tranzystory mocy ? Komplecik do suba ? :)

Skomentuj

2 x (TOSHIBA 2SA1962 + 2SC5242) - na parce do 160W sprawdzone ;-) do suba :0

Skomentuj

Witam.
                          Od kilku miesięcy używam w subie fet hex w wersji 7.1 na dwóch parkach. Wczoraj zauważyłem, że podczas włączania membrana głośnika cofa się kilka milimetrów. Poza tym było wszystko ok. zmierzyłem DC na wyjściu i było 0, 5V. Ustawiłem znów offset ale napięcie DC wraca na 0, 256V. Nie jestem w stanie ustawić offsetu bo jak ustawie 0, 0001V zaraz wraca na 0, 256V. Podcz pierwszego uruchomiania układu ładnie ustawiłem 0, 0001V i tak zostało.

Skomentuj

Bedzie tez i wersja samochodowa FET-hex'a, bardzo tania, musze tylko przetestowac. Jest kilka usprawnien i poprawek. Przetwornica juz jest w drodze, takze testy za tydzien lub dwa.

Skomentuj

Tak na szybciocha polutowalem wzmaczek ale jednak zdecydowalem sie ze zrobie MOSFETowego OPSa na 3 tanie parki w to220, bede mogl wykorzystac istniejace plyteczki IPS.
                              Narazie tylko z jedna parka tranzystorow wyjsciowych. Kompensacja temperaturowa dziala perfekt. Drivery maja swoja wlasna kompensacje na malej blaszce, do kompensacji tranzystorow wyjsciowych BD139 dostal diode LED (ktora ma dobra stabilnosc temperaturowa - lepiej niz np 3 diody krzemowe w szeregu), wzmak grzalem i chlodzilem okolo 2 godziny i prad spoczynkowy - skala.
                              Jak zrobie nowa plytke to powklejam troche slajdow a jak sie ogarne troche to zaloze nowy temat z tanim OPSem na 3 parkach mosfecikow.

Skomentuj

Czy może ktoś mi powiedzieć jaką moc uzyskam z mojego zasilacza? Zamieszczam wykres spadku napięcia względem prądu. Do zasilacza podłączałem dwa druty oporowe, jednocześnie do plusa i minusa. Napięcia i prądy mierzone jednocześnie.
                                Załączone pliki

Skomentuj

W załączniku jest kalkulator głównie do iampa, ale pasuje do innych wzmacniaczy.
                                  Załączone pliki
                                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

To napięcie pod obciążeniem wpisać mam przy jakim prądzie obciążenia? Dlatego zrobiłem kilka pomiarów spadku napięcia przy różnych obciążeniach. I stąd moje pytanie. Napięcia mierzyłem bez wzmacniaczy bezpośrednio podłączając drut oporowy do zasilacza. Czy mam podłączyć wzmacniacze , drut do wyjścia, potencjometr na maxa i wtedy mierzyć napięcia na zasilaczu?

Skomentuj

Lecimy w zmniejszonej wersji na około 2x20W na tranzystorach IRF640 i IRF9640. Nie projektowałem jeszcze płytki pod wzmacniacz tranzystorowy więc zobaczymy co z tego wyjdzie.

Skomentuj

Ciekawa propozycja do małego pokoju. Miałem zakupić CA A1 mk3 o podobnej mocy ale na scalaku. Czy mógłbyś uchylić nieco rąbka tajemnicy - schemat, płytki itp? Mam odpowiednie trafko o mocy 120W 2x24V ma rdzeniu zwijanym i mógłbym je w końcu wykorzystać.

Skomentuj

Niby bym mógł ale nie wiem czy jest sens?... Przy pomiarach niestety wyszło że za dobre to nie jest, pewnie wymaga więcej pracy przy uruchamianiu. Ja nie miałem cierpliwości więc kupiłem yamahę AX-550 i jestem zadowolony Ale mam to co na zdjęciu - jakby ci się chciało bawić mogę ci to odsprzedać. Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                          X