Zamieszczone przez RadioactiVe
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Myślę, że nie jest to aż tak trudna czynność. Rezystancja na kablu sygnałowym od 50k do zera zgodnie z zegarem. Najlepsze jest to, że reakcja układu na potencjometr jest niewielka.
Wcześniej prowizorycznie miałem podpięty potek od regulacji poziomu nagrywania z MDS 442 i działało ok. Z tym, że tamten był liniowy. Dlaczego ja nie sprawdziłem jego wartości. Teraz już go nie ma. Doczytałem, że miał 100 k. I dalej jestem w kropce, założyłem na sygnał dodatkowe 100 k. Czyli teraz mam 150 k na maksymalnej wartości i wzmacniacz gra głośno z niewielkim zakresem regulacji.
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez AdamAudio Zobacz postaW święta będę miał czas, to posłucham więcej i coś skrobnę.udało Ci się zrobić porównanie?
Skomentuj
-
Wszystko teraz ładnie śmiga. Ale... trafo mi sieje niewielki brum po kablach głośnikowych. Nie jest denerwujący, ale w nocy w przerwach między utworami był słyszalny. Trzeba to usunąć. Pętli mas nie ma Brum pochodzi chyba ewidentnie z kabli głośnikowych bo po odłączeniu sygnałowych jest bez zmian. Po zmianie położenia potencjometru poziom brumu jest taki sam. Jedynie jak przemieszczam kable głośnikowe w obudowie to się to zmienia. Zacznę od modyfikacji obudowy -czyli przemeblowanie - odsunę trafo i kable głośnikowe od siebie. W razie niezadowalającego efektu macie jakieś sugestie.
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Arturos Zobacz postaOd świąt trochę czasu minęłoudało Ci się zrobić porównanie?
Jak pisałem wcześniej wysokie moim zdaniem subtelniejsze, milsze w odbiorze, i róznice w tym paśmie pierwsze rzuciły mi się na uszy:)
Średnica i bas też bardziej mi podchodzą niż w unim, jednak tu te różnice sa już mniejsze.
Podsumowując, naprawdę warto go złożyć.
Skomentuj
-
Panowie potrzebuje pomocy bo już wysiadam, a kolejny raz szukać nie mam zamiaruNiech mi ktoś poda wartości elementów R26, R27, R28 i C17 bo chyba zaraz zwariuje... Na schemacie brak, na PCB z eagle też... ktoś mi może wyjaśnić o co tu w ogóle chodzi? (płytka z zamówienia)
Aha... chodzi o BG1 :)Last edited by Black; 10.06.2014, 10:11.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Black Zobacz postaPanowie potrzebuje pomocy bo już wysiadam, a kolejny raz szukać nie mam zamiaruNiech mi ktoś poda wartości elementów R26, R27, R28 i C17 bo chyba zaraz zwariuje... Na schemacie brak, na PCB z eagle też... ktoś mi może wyjaśnić o co tu w ogóle chodzi? (płytka z zamówienia)
Aha... chodzi o BG1 :)
PozdrawiamLast edited by lokiec3; 10.06.2014, 10:46.
Skomentuj
-
Witam ! Ja równiez wypociłem Fet-Hexa v6.1 z 1parą bipolarów Toshiby /2SA1943/2SC5200/ i ruszył z kopyta. Mimo to, że fajnie brzmi, to mam następujący problem.Otóż napięcie stałe "pływa" mi na wyjściu/ 0-30mV/ .Q3 i T3 mniej więcej zostały sparowane.Niepokoi mnie fakt iż Q4,T4 : US1,US2 mimo umieszczenia ich na wspólnym małym radiatorze strasznie się grzeją. Podejrzewam że tu jest przyczyna 'pływającego ofsetu'. Q5- od Biasu przykręcony jest do dużego radiatora razem z C5200/A1943.Co mogę zrobić aby te 4 tranzystory na wspólnym radiatorze nie grzały się aż tak / 70*C/ Może ktoś już to przerabiał. Aha jeszcze dodam że Q4-BD140
T4-BD139:Q5-BD139,US1-2SA1930:US2-2SC5171. Pomóżcie wołam jak kiedyś Gierek.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Dodam jeszcze, że zasilam to ustrojstwo +,-35V DC
Skomentuj
-
FET-hex 6.1 nie powinien mieć czasem mosfetów na wyjściu? Korzystałeś z tej paczki http://diyaudio.pl/attachment.php?at...9&d=1371991891 ?Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
Grado SR125i
Skomentuj
-
Jest jednak zamieszanie w tym temacie . Posiłkując się postem nr.349 wygląda na to że prawidłowa nazwa mojego ustrojstwa to BG-amp.Jest tam umieszczony link do schematu itd. Dopiero teraz przeczytałem ten post i wiele rzeczy nie zgadza się z rzeczywistością. Wymienia się w opisie diody zenera 15V których nie ma w schemacie.R22,23 są oznaczone na schemacie 4,7R a w opisie jako 4,7K. Sądzę że jest to pomyłka. Mowa jest o umieszczeniu na radiatorze wspólnym Q4 i T4. Ja umieściłem dodatkowo US1 ,US2 w celu lepszej kompensacji termicznej. Wzmacniacz działa wyśmienicie , ale ten pływający offset jest niebezpieczny . Przy ustawionym biasie na 50mA na całość takie grzanie jest conajmniej dziwne.Same tranzystory końcowe na dużych radiatorach są zaledwie letnie.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Próbowałem zamieścić foto ustrojstwa lecz coś nie chce wskoczyć na forum, lub ja coś robię nie tak.
Skomentuj
-
Dzięki Taz. Dokładnie jest tak jak napisałeś.Umieściłem Q4,T4,Q5,US1, US2 razem z tranzystorami końcowymi na wspólnym radiatorze i wyregulowałem offset. Trzyma sztywno 1mV.Przeglądnąłem posty i zdjęcia na forum i okazuje się że na PCB wyrażnie są 4 zaznaczone otwory/ których nie zauważyłem / służace do przykręcenia tranzystorów tych UMIESZCZONYCH POD PŁYTKĄ OD STRONY MOZAIKI. Q5 ,ten od biasu, umieściłem miedzy tranzystorami mocy. Dla potomnych , którzy nie mają czasu aby dokładnie zapoznać się z tematem na forum, dodam, że pomylono na schemacie montażowym tranzystory T3- BC550, Q3-BC560. Należy je zamienić miejscami. Parowałem mniej więcej tylko Q3 i T3. Resztę wlutowałem jak leci. Gra naprawdę przyzwoicie jak narazie ,zobaczymy po pewnym czasie czy będzie męczył dżwiękiem. To co piszę dotyczy BG1 z pojedyńczymi tranzystorami bipolarnymi
Skomentuj
-
Jestem już po dość dokładnym odsłuchu BG-ampa i jego różnych porównaniach z innymi posiadanymi sprzętami. Wszystko co napiszę jest moim subiektywnym odczuciem więc nie należy traktować tego jako "wyroczni" Tak więc: jako zródła użyłem odtwarzacza Novatron NTR83 połączonego przez optyk z DAC-em Matrix mini ,CD Denon DCD 860 /modyfikowany/ i odtwarzacz DVD Teac DV-20D . Jako zwieńczenie toru posłużyły mi zespoły głośnikowe: Dali 104. Monitor Audio S8. kolumny DIY na M18WH,D25AG.
Uzyłem gęstych plików muz. 24/96 z pianem, fletem,gitary,vokal: płyt CD/metal,muz poważna,jazz/: płyt SACD/rock.jazz/
BG-amp spisuje się znakomicie.Słychać rozdzielczosć,odczuwa się rózne plany muz.Słychać dokładnie każdy instrument, nic nie zlewa się w 1 masę, wokal na 1 planie.Uwage zwraca znakomita stereofonia.Bas jest kródki twardy, nie dominujacy. Ale...mimo tych zalet czegoś mu brakuje...czego? Tego nie wiem!! Podobnie było z GC nad którym wszyscy piali z zachwytu / tego też wypociłem/a mi, w nim, podobnie czegoś brakowało. Na codzień słucham jazzu.muz poważnej na wiekowej końcówce i Pre Denona /POA 2800,DAP 2500/i kolumnach MA S8 i wtym zestawieniu BG-amp na 1 parze bipolarów przegrał porównanie w każdym aspekcie. Co wcale nie znaczy że gra żle.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Laberon Zobacz postaJestem już po dość dokładnym odsłuchu BG-ampa i jego różnych porównaniach z innymi posiadanymi sprzętami. ............. Ale...mimo tych zalet czegoś mu brakuje...czego? Tego nie wiem!! Podobnie było z GC nad którym wszyscy piali z zachwytu / tego też wypociłem/a mi, w nim, podobnie czegoś brakowało. Na codzień słucham jazzu.muz poważnej na wiekowej końcówce i Pre Denona /POA 2800,DAP 2500/i kolumnach MA S8 i wtym zestawieniu BG-amp na 1 parze bipolarów przegrał porównanie w każdym aspekcie. Co wcale nie znaczy że gra żle.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz postaMoże to kwestia przyzwyczajenia do pewnej sygnatury dźwiękowej Denona, spróbuj posłuchać BG-ampa przez jakieś dwa tygodnie, a potem podłącz Denona, może okaże się, że odczucia się zmienią.
Proste prawa fizyki, BG-amp nie będzie tak dobrze kontrolował głośnika jak Denon i to na pewno słychać na basie.
Skomentuj
Skomentuj