Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Super by było, gdybyś przy okazji edytował pierwszy post oraz informował jaki schemat obecnie jest najlepszy oraz gdzie szukać informacji, bo temat ma już prawie 5 stron :)
    Tak tylko dla potomnych i mniej rozeznanych w temacie.

Skomentuj

To byl przytyk do konkurencyjnego forum audiostereo gdzie wpis ''klonujemy'' wywoluje dreszcze i gesia skorke. Pozdr
      Wiem, wiem. Zastanawiam się teraz, czy na audiostereo nie warto byłoby założyć tematu i napisac, ze to jest kompletny projekt. Bo tytuł mojego tematu sugeruje rozmowe o innym wzmacniaczu.

Super by było, gdybyś przy okazji edytował pierwszy post oraz informował jaki schemat obecnie jest najlepszy oraz gdzie szukać informacji, bo temat ma już prawie 5 stron
      Tak tylko dla potomnych i mniej rozeznanych w temacie.
      Również się przychylam i prosze żeby zaznaczyc, że to jest wersja podstawowa, ta z bootstrapem, a ta z 3 parami tranzystorów, zeby sie nie mieszaly.

Mam nadzieje, ze nie masz nic przeciwko, zebym nie tworzyl swojego tematu i pisal o postepach tutaj. Ewentualnie jesli wolisz, to moze zostac watkiem "projektowo-rozwojowym" (moze warto przeniesc do dzialu projektu droga moderacjo?), a ja utworze nowy topic, typowo "w trakcie budowy" (tu moderacja moglaby pomoc i przeniesc moje posty)?

Skomentuj

Pisz jak najbardziej, wklejaj zdjecia, referuj, sam jestem ciekaw opinii.
        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czy zmierzyliście już jaka jest max moc tego wzmaka przy 4R i 8R ?

Skomentuj

3. Zakres mocy - dla mnie to jest akurat mniej istotny parametr, najprosciej bedzie jak napisze ze wzmacniacz w obecnej konfiguracji kradie okolo 7v z kazdej polowy zasilania, tutaj juz kazdy forumowicz moze sobie policzyc jaka moc bedzie mial wzmacniacz (dane obciazenie vs napiecie zasilania)
            p = (u^2)/r

Skomentuj

Mam tez i pomiary symasyma, w dziedzinie THD nie jest zle, ale np odpowiedz impulsowa i szybkosc - tutaj nawet polowy fet-hexa nie ma takze przynajminej z technicznego punktu widzenia mozna powiedziec ze jest dobrze.
              Nie jestem taki za dobry z w rej dziedzinie, czyli symasm ma leprze parametry czy gorsze od FET- hexa? . Pytam bo mam PCB dosymasyma prosto od autora i nie wiem co pierwsze składać :P

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                p = (u^2)/r
                ((35-7)*2)^2/4=784W

coś chyba źle liczę bo to jakoś strasznie dużo wychodzi :unsure:

Skomentuj

Zamieszczone przez Arturos Zobacz posta
                  ((35-7)*2)^2/4=784W

coś chyba źle liczę bo to jakoś strasznie dużo wychodzi :unsure:
                  http://diyaudio.pl/showthread.php/21...l=1#post354998

Pierwsze zdjęcie, Vrms = 21.6V, load = 8R więc P = 58W dla 8R.

Tylko tam jest z bootstrapem.
                  Last edited by .3lite; 22.06.2013, 14:29.

Skomentuj

1. Dlaczego bierzesz do wyliczeń napięcie z pierwszego screena a nie np. z trzeciego?
                    2. To jak to jest z tym bootstrapem? Miał chyba zmniejszać spadek napięcia?
                    3. Było gdzieś w wątku napisane, że napięcie zasilania można podnieść do 45V, czyli przy obciążeniu 4R dałoby się osiągnąć coś ok. 361W ?
                    4. Czy można zmostkować ten wzmacniacz?

Skomentuj

1. W pierwszym widać już ucięcia wierzchołków więc już zaczynają się zniekształcenia i wziąłbym to za moc maksymalną.
                      2. Najwidoczniej tak działa.
                      3. To tak nie działa kolego, napięcie spadnie pod obciążeniem.
                      4. Wszystko się da ale nie lepiej dodać po parze?

Skomentuj

(35-7)*2)^2/4=784W
                        P = U^2 / (2* R )
                        (35-7)^2 / 2*4 = 98W
                        (35-7)^2 / 2*8 = 49W

najlepiej jednak zmierzyć :)

---------- Post dodany o 15:03 ---------- Poprzedni post o 14:56 ----------

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                        Przy okazji pytanie do Ravean - rezystory R1 i R2
                        mogą być ale równie dobrze możesz ich wtedy nie montować
                        Last edited by Pawel S.; 23.06.2013, 10:40. Powód: poprawilem 4r na 8r ;)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                          P = U^2 / (2* R )
                          (35-7)^2 / 2*4 = 98W
                          Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                          4. Wszystko się da ale nie lepiej dodać po parze?
                          A jaka jest granica tego dodawania par tranów?
                          Podejrzewam, że nie da się dojść do np. 500W? (np. do zasilania dużego suba)

Skomentuj

Ja się podepnę pod pytanie, czy dokładanie tranów ma jakiś wpływ na dźwięk prócz mocy? - czysta teoria

Skomentuj

A jaka jest granica tego dodawania par tranów?
                              Podejrzewam, że nie da się dojść do np. 500W? (np. do zasilania dużego suba)
                              W teorii granicy nie ma ale z dodawaniem par tranzystorów idzie na równo zwiększenie napięcia zasilania więc dopóki elementy wytrzymają takie napięcie to jest ok.

Do subwoofera raczej polecałbym MOSFET Zbig'a, tutaj masz tabelki mocy na X parach z Y obciążeniem:
                              http://diyaudio.pl/showthread.php/21...l=1#post334667

W układzie jest podwójny bootstrap.

Skomentuj

Do subwoofera raczej polecałbym MOSFET Zbig'a
                                To był mój typ do niedawna (i jak widać dalej pozostanie), ale w tamtym temacie trochę cisza ostatnio a tu ciągle coś się dzieje i dlatego zastanawiałem się czy na suba też by się nadał :)

Skomentuj

W teorii granicy nie ma ale z dodawaniem par tranzystorów idzie na równo zwiększenie napięcia zasilania więc dopóki elementy wytrzymają takie napięcie to jest ok.
                                  Jak nie ma jak maleje rezystancja wewnętrzna przez co wzmak uzyskuje większe DF. Druga sprawa że można zejść z obciążeniem w dól.

Wytrawi mi ktoś 2 płytki pod 3pary? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez morozaw Zobacz posta
                                    Ja się podepnę pod pytanie, czy dokładanie tranów ma jakiś wpływ na dźwięk prócz mocy? - czysta teoria
                                    Czysto teoretycznie tak bo to więcej pojemności która obciąża stopień napięciowy.
                                    Z drugiej strony to lepsza liniowość stopnia wyjściowego bo pąd rozkłada się na kilka par :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                      Jak nie ma jak maleje rezystancja wewnętrzna przez co wzmak uzyskuje większe DF. Druga sprawa że można zejść z obciążeniem w dól.

Wytrawi mi ktoś 2 płytki pod 3pary? :)
                                      Ale wymieniasz wady czy zalety? Skoro DF (damping factor) rośnie to jest to tylko dobra rzecz bo przecież wzmacniacz ma większą kontrolę nad głośnikiem (współczynnik tłumienia).

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                      Wytrawi mi ktoś 2 płytki pod 3pary?
                                      Jak wrócę do Krakowa to sam będę robił wersje tego wzmacniacza na 2SJ162 + 2SK1058 raczej bez boostrapa więc standardowa wersja pewnie z pierwszego postu więc jak gdzieś jest płytka gotowa w tym temacie dla 3 par to mogę Ci wytrawić.

Skomentuj

Przepraszam ale troche cierpie na brak wolnego czasu, jak tylko znajde chwilke do uaktualnie 1rwszy post i zamieszcze pcb dla laterali.
                                        Wstepna plytka do bipolarnych tr w stopniu koncowycm juz jest , czekam tylko na laminat. Ps. - pare wejsciowa mozna by zmienic, vas moze tez na cos lepszego i napiecie zasilania mozna by podniesc nieco - co przedlozy sie na moc wyjscoiowa, stopien sterujacy zostal na tyle sprawdzony ze wydaje mi sie poradzi sobie calkiem dobrze (zrodla pradowe na j-fetach byly by lepsze ale cena tez bedzie odpowiednoi wieksza).
                                        Od 10 lipca mam wakacje wiec projekt stanie w martym punkcie. Jak tylko cos bede mial to bede wklejal. Df tez bede mierztyl, mam odpowiedni sprzet do tego tak czy inaczej. Jezeli koledzy szukaja wzmaka na duze napiecia (nawet do +/- 100V to polecam wzmaki apexa nawet na 1kW). Generalnie to mial byc wzmak HI-Fi dla kazdego za male pieniadze no i projekt sie rozwija co mnie niezmiernie cieszy, postaram sie sprawdzic pcb dla 2ch par irfp i dam znac co i jak.
                                        Odnoscie zwiekszania ilosci tr w stopniu koncowym - rzeba je czyms nakarmic, przy obecnym konfugiu skutek dzialania pojemnosci we/wy tr koncowych przy jednej parze daje sie we znaki przy okolo 1,5 MHz, wiec mysle ze dodanie 2 par extra nie powinno pogorszyc parametrow wzmacniacza w pasmie akustycznym. Jezeli chodzi o moc wyjsciowa to wydaje mi sie ze bedzie mozna skorzystac z tabelki p. Zbiga, napiecei nasycenia jest bardzo male wiec wstepna kalkulacja mocy wyjsciowej bedzie podobna. Pozdrawiam
                                        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Wytrawi mi ktoś 2 płytki pod 3pary?
                                          Jak wrócę do Krakowa to sam będę robił wersje tego wzmacniacza na 2SJ162 + 2SK1058 raczej bez boostrapa więc standardowa wersja pewnie z pierwszego postu więc jak gdzieś jest płytka gotowa w tym temacie dla 3 par to mogę Ci wytrawić.
                                          Jest w poście nr 77.
                                          Jesli Borys napisze, ze juz sa to wersje ostateczne, to mozecie Panowie myslec o jakims zbiorowym zamowieniu - plytki pod zasilacz Ravena wyszly stosunkowo niedrogo, a sa bardzo wysokiej jakosci.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X