Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Irek się jeszcze nie wypowiedział a wparcie ma od ravena, więc w czym problem LS? :) Nie doszukuj się problemu..

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
      Wersja z bootstrapem
      generalnie bootstrap wprowadza pewne znieksztalcenia
      tak tego nikt nie uslyszy
      podpowiedziec czy drazyc dalej temat z tym bootstrapem czy nie.
      Skoro nie słychać to więcej mocy z tego samego zasilania piechotą nie chodzi

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
      O ile dobrze rozumiem to rezystory emiterowe/źródłowe są po to aby rozłożyć prądy równomiernie pomiędzy dodatnią a ujemną połówką
      Nie o to chodzi. Chodzi o dynamiczną stabilizację prądu spoczynkowego .
      Dla tranzystorów 2sj162 i podobnych (płaskich - lateralnych ) które mają dodatni współczynnik temp. już dla 150mA prądu nie są konieczne.
      Ale dla VMOSFET już powinny być.
      Ale rzeczywiście te rezystory poprawiają symetrie połówek nico.

Pozdrawiam ciezko pracujacych DIYowcow (tych klonujacych troszke mniej)
      Również pozdrawiam

Skomentuj

Nie na temat...
        Bo irka jeszcze nie było od kąd temat powstał, przeważnie odwiedza forum w piątki, a że wsparcie ma od ravena, to się chwali, na szczęście Borys jest osoba która wie co zrobić z wiedzą którą przekazał raven i ma zapał do działania - jeszcze, zobaczymy jak długo.

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
          Irek się jeszcze nie wypowiedział a wparcie ma od ravena, więc w czym problem LS? Nie doszukuj się problemu..
          Ja już wiem co napisze "ale wynalazek " :P

---------- Post dodany o 12:02 ---------- Poprzedni post o 11:57 ----------

Sprawdzilem stabilnosc z obciazeniem 8R i 0,47uF wlutowanym rownolegle i jest ok.
          Pamiętaj że test powinien być wykonany bez wejściowego filtru i bez cewki wyjściowej.
          Kondensator podłączony na wyjście bez długich przewodów. Kilka cm góra.
          Inaczej nie spr. stabilności.
          Najbardziej miarodajnym testem jest obciążenie kondensatorem przy clipie.
          Wzmacniacz nie powinien się wzbudzić.

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            jak to irek - znajdzie dziure w calym

Skomentuj

Jak zwykle dzięki Raven za wyjaśnienie :)

borys - już widzę :)

W sumie jest to całkiem miły wzmacniacz aby pobawić się samemu z modyfikowaniem go i praktycznym zrozumieniem paru rzeczy.
              Last edited by .3lite; 20.06.2013, 14:05.

Skomentuj

Nie na temat...

---------- Post dodany o 12:02 ---------- Poprzedni post o 11:57 ----------

Pamiętaj że test powinien być wykonany bez wejściowego filtru i bez cewki wyjściowej.
                Kondensator podłączony na wyjście bez długich przewodów. Kilka cm góra.
                Inaczej nie spr. stabilności.
                Najbardziej miarodajnym testem jest obciążenie kondensatorem przy clipie.
                Wzmacniacz nie powinien się wzbudzić.
                Filtru na wejsciu oczywiscie nie ma (fotki), kable maja okolo 20 cm, pomiary robilem z filtrem na wyjsciu i bez filtru - roznicy zadnej nie ma (bez zobla spokojnie okolo 1MHz na wyjsciu.), podlanczam generator i jade od 0V do oporu ile sie da, wzmak jest skala. Dzisiaj tak dla checy rozbujalem wzmaczek z stxem i wyciagalem sobie prawy lub lewy bezpiecznik - nic groznego sie nie dzieje tylko slychac duze znieksztalcenia - jest bezpiecznie!!
                Jak masz juz schemat w symulatorze to czy chcialo by ci sie sprawdzic jak wyglada zapas fazy na wysokich czestotliwosciach (tak tylko profilakrycznie)

Wynalazek, nie wynalazek - jest sprawdzony i tyle.
                Dzisiaj skonczylem przelutowywac (po raz kolejny) wersje z 2sj162/2sk1058 - musze stwierdzic ze to zdecydowanie najlepsza wersja.

Jeszcze jedno pytanko:
                Jest jakas ''domowa'' metoda zeby zmierzyc DF ??
                Załączone pliki
                i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Jak masz juz schemat w symulatorze to czy chcialo by ci sie sprawdzic jak wyglada zapas fazy na wysokich czestotliwosciach (tak tylko profilakrycznie)
                  Mam zaraz spr.

wersje z 2sj162/2sk1058
                  Bo to dużo lepsze tranzystory od IRFP :)

---------- Post dodany o 20:09 ---------- Poprzedni post o 19:48 ----------

Jest jakas ''domowa'' metoda zeby zmierzyc DF ??
                  Metoda techniczna + dobry woltomierz.
                  lub
                  oscyloskop i drugi wzmacniacz.
                  Łączysz wyjścia wzmacniaczy przez rezystor 8-4om
                  Na wejście jednego podajesz sinus. badanego wejście łączysz z masą.
                  Na wyście badanego podłączasz oscyloskop.
                  Impedancja wyjściowa to to co na oscyloskopie przez prąd :)
                  A prąd to napięcie na rezystorze przez jego wartość .

Jak jest dobry wzmacniacz to niestety bez dobrego woltomierza się nie obejdzie ale jak nie możesz zmierzyć to znaczy że DF jest wystarczająco dobry :)

jakieś 80 stopni.

Skomentuj

Mam zaraz spr.

Bo to dużo lepsze tranzystory od IRFP :)

---------- Post dodany o 20:09 ---------- Poprzedni post o 19:48 ----------

Metoda techniczna + dobry woltomierz.
                    lub
                    oscyloskop i drugi wzmacniacz.
                    Łączysz wyjścia wzmacniaczy przez rezystor 8-4om
                    Na wejście jednego podajesz sinus. badanego wejście łączysz z masą.
                    Na wyście badanego podłączasz oscyloskop.
                    Impedancja wyjściowa to to co na oscyloskopie przez prąd :)
                    A prąd to napięcie na rezystorze przez jego wartość .

Jak jest dobry wzmacniacz to niestety bez dobrego woltomierza się nie obejdzie ale jak nie możesz zmierzyć to znaczy że DF jest wystarczająco dobry :)

jakieś 80 stopni.

Bardzo sprytne (w sumie jak to przeczytalem to sie wydaje takie oczywiste ale chyba za 100lat bym na to nie wpadl).
                    Moze uda mi sie jutro zmierzyc. Dzieki

Faza nie wyglada zle (zapas tez jest spory), mozna by bylo pewnie ja troche poprawic zmniejszajac wartosci rezystorow w galeziach sprzezenia zwrotnego (poszezylo by sie tez pasmo) ale nie wiem czy jest sens.
                    Last edited by borys; 20.06.2013, 20:49.

Skomentuj

Można by coś tam jeszcze myśleć ale moim zdaniem teraz jest dobrze :)
                      Przy okazji widać o ile wzmocnienia dodaje bootstrap - 3.5dB.
                      Widać że na niskich częstotliwościach wzmocnienie opada ze względu na ograniczoną pojemność kondensorów .

Skomentuj

Takie czysto teoretyczne pytanie, duzo by z tym wynalazkiem roboty bylo zeby to cos przerobic na bipolary ?

Skomentuj

Nie. Dołożyć driver by trzeba :)

Skomentuj

Nie. Dołożyć driver by trzeba :)
                            Tak sie zastanawialem czy bd139/140 pociagnie czy nie, jak nie to sie sterujace dolozy (eeehh ten czas, ciagle go malo ale jak znajde to doloze po driverku i zobacze co z tego wyjdzie).
                            Pozdr

Skomentuj

Ja bym to tak widział :)
                              Tranzystory raczej lepsze TOSHIBY, On Semi (sterujące MJE150XX), SANKEN

Skomentuj

Dzieki za schemacik, tranzystorow mam caly wor, bedzie z czego polutowac.
                                Narazie jednak mam problem z wolnym czasem.

Skomentuj

Narazie jednak mam problem z wolnym czasem.
                                  tak czytam ten wątek od początku i strasznie kusi ten "wzmacniaczyk" aby się z tym pobawić ale... problem ma podobny do ciebie

Skomentuj

Tak na szybko plytka na trzy pary, (nozyczkami mozna sobie odciac ile potrzeba).
                                    Wersja z bootstrapem z dioda separujaca, jest zostawione miejsce na bootstrap rezystorowy (ktory pozniej sprawdze).
                                    Troche przerobilem wejscie wzmacniacza - tak jak raven radzil - faktycznie bardziej elegandzko to wyglada (wartosci elementow nie sa bardzo krytycznie, filtry wejsciowe i tak sa na duzy zapas takze kto ma 4,7uF to da a jak nie to 2,2uF itp itd).
                                    Musze wreszcie poskreca do kupy ta wersje na lateralach bo juz pozostale czesci zaczynaja sie kurzyc.
                                    Załączone pliki

Skomentuj

Rezystory zrodlowe maja raster 17,5mm (okragle drutowe), mozna kupic za okolo 50-70gr

Marios
                                      Ja projekt musze rozwijac (na co potrzeba naprawde sporo czasu), Ty mozesz sobie zamowic czesci na necie, kawalek laminatu, wyprasowac, wytrawic i polutowac w 40min i po sprawie.
                                      Pozdr

Skomentuj

Dziś wytrawiłem płytki, ale w obecnym tempie powiercenie zajmie ladnych pare dni. Ten biały nalot to resztki papieru. Płytek nie przemywałem zmywaczem, bo nie chce zeby miedz sie utleniala. Jak powierce je to zabezpiecze kalafonia. Co do rezystorów źródłowych to chyba dam 0,22 lub 0,1 ohm, bo takich mam pokazna ilosc

Przy okazji pytanie do Ravean - rezystory R1 i R2 http://img713.imageshack.us/img713/56/n0iu.jpg w zasilaczu mogą być 5 ohmowe?

wersje z 2sj162/2sk1058
                                        Bo to dużo lepsze tranzystory od IRFP
                                        Jak mi się znudza ierefy to bedzie pole do zmian. Bo teraz nie uśmiechało mi się wydać od razu ~300 zł na same tranzystory.

Pozdrawiam ciezko pracujacych DIYowcow (tych klonujacych troszke mniej)
                                        DIY to tak szeroko pojęta dziedzina, ze naleze zarowno do jednej jak i drugiej kategorii, wiec nie wiem jak bardzo mam sie czuć pozdrowiony

Jak skoncze techniczna czesc to zajme sie czescia odsluchowa projektu, tutaj jednakze nie mam pola do popisu bo pasowaly by jakies pozadne glosniki do tego, poki co w pracy dysponuje tym:
                                        Przyznasz, ze ten mały wysokotnowy seasik to przyzwoity głosnik?:) Gra na poziomie, wg mnie to takie minium ponizej ktorego szkoda schodzic biorac pod uwage jego znosna cene.

--------------------------------
                                        Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                        borys, a jak to gra? bo przed Twoim wyjazdem, pamiętam miałeś hexfeta i coś na A klasie, passa chyba... Wiem że syma też składałeś - jest przeskok z syma na tego wynalazka? Widzę że parametrowo tak, zwłaszcza te które lubie jak są "wyżyłowane". Słuchałeś z bootstapem? gorzej gra? I tak nieśmiało zapytam, na czym teraz słuchasz?
                                        Zamieszczone przez borysgo2 z audiostereo
                                        Mam tez i pomiary symasyma, w dziedzinie THD nie jest zle, ale np odpowiedz impulsowa i szybkosc - tutaj nawet polowy fet-hexa nie ma takze przynajminej z technicznego punktu widzenia mozna powiedziec ze jest dobrze.
                                        Last edited by tomq88; 22.06.2013, 00:31.

Skomentuj

tomq
                                          Bardzo fajnie ze projekt idzie do przodu. Jedziesz z koksem ze sie tak wyraze 6 kanalow.
                                          22taf/g to bardzo dobry glosnik w swojej cenie, na krajowy produkt tez nie nazekam.
                                          Ps
                                          Jak najbardziej jestes ''pozdrowiony'' :P - w koncu nie klonujemy jakiegos krella czy innego drogiego wzmacniacza tylko rozwijamy diy'owsi wynalazek - jest w tym duzy pierwiastek tworczy.
                                          To byl przytyk do konkurencyjnego forum audiostereo gdzie wpis ''klonujemy'' wywoluje dreszcze i gesia skorke. Pozdr
                                          Last edited by borys; 22.06.2013, 10:06.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X