Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Już 3 osoby określiły się na płytki w wersji bipolary 3-4 pary... Każdy by chciał zacząć składać, ale nie ma co, owszem, wersja na mosfetach jest, ale to nie to czego ludzie oczekują Będzie i tanio, i dobrze i dość prosto, do 40V czyli 1-2 pary można zastosować BD139/140, powyżej mje340/350 jak w janku czy symie, tylko trzeba faktycznie patrzeć (zmierzyć) gdzie jest baza bo są różnie rozmieszczone i przez to ludzie psioczą... Borys, mógłbyś podziałać coś w tym temacie? Jakby projekt PCB był, to już by się go wysłało do płytkarni Na laterialach zrobią audiofile, na mosfetach ciekawi, na bipolary wszyscy czekają

Skomentuj

Dzisiaj wsadzilem 2sc4793/2sa1837 w stopien napieciowy. Kondensator kompensujacy dalem 22pF (sprawdze jeszcze mniejsza wartosc).
      Rezultaty ponizej.
      Mysle ze smialo mozna je lutowac, bez radiatorka wlutowane od gory tak jak u kolegi 3lite. (sa bardzo delikatnie cieple).
      mje340/350 tez smialo mozna lutowac - nie widze przeciwskazan.
      Ponizej rezultaty - oczywiscie toshibki wypadaja lepiej.

Plytka pod bipolary bedzie tylko nie wiem czy robic tez taka zeby sobie mozna bylo odlamywac tranzystory koncowe czy zrobic tylko na parke (take pcb do stereo).
      Jak odlamywane tranzystory w stopniu koncowym to wysokosc radiatora bedzie musiala miec conajmniej 75mm.
      Załączone pliki
      Last edited by borys; 03.07.2013, 09:12.
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Można by zrobić odłamywane.
        Ogólnie z jednej pary bezpiecznie można uzyskać sporą moc ale przy dwoch parach i tej samej mocy wydajność prądowa rośnie.
        A znajdą się tacy co do suba wsadzą, wtedy więcej par się przyda.
        Puźniej można pomyśleć nad zabezpieczeniami np na upc, zasilacz ravena, mogę podesłać prasowanke bardzo fajnie działającej kopii barwy dźwięku z accuphase e-450, jakiś selektor wejść i mamy kompletny "wypasiony" wzmacniacz diy :-)

Skomentuj

Odłamywane są uniwersalne, tylko teraz 3 czy 4 pary? Ja myślę o 4... Z 3par bedzie można wycisnąć ~380W, z 4par ~500W

Jednak sądzę że wersja na 4 parach bedzie lepsza, gdyż brak tutaj sprawdzonego projektu takiej mocy, a te 500W to chyba max co do suba ktoś by chciał.
          Większych mocy nie opłacało by się budować, bo taniej wychodziły by estradowe końcówki mocy.

Skomentuj

Ja też był bym chętny na pcb pod nawet pod 4 pary. Gdyby powstała podobna instrukcja jak do pierwszej wersji to było by świetnie, znacznie pomoże wielu osoba.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
              Dodatkowo wzmocnienie jest liniowe tylko do 20mA pozniej leci na leb na szyje.
              Faktycznie u ciebie jest koło 20ma prądu na nich .
              Daj kaskodę 2 tranzystory więcej a wtedy można spokojnie wsadzić MJE i po sprawie

---------- Post dodany o 14:31 ---------- Poprzedni post o 13:28 ----------

Między Q4/Q14 na drodze C-E powinien być jeszcze antyparazyt 47-100om (rezystor) inaczej kaskoda może nadawać na UKF-ie

Q4 i Q3 mogą być to zwykłe BC5XX

---------- Post dodany o 14:36 ---------- Poprzedni post o 14:31 ----------

Przy 4 parach to można sobie już pozwolić na zasilanie 75 nawet 80V i ograniczeniem będą BC na wejściu tez trzeba by z tym coś zrobić :)

Skomentuj

Dobrze, że Raven przypomniał o BC na wejściach bo cholery jedne mają maksymalnie 45 VDC to i jest to następna rzecz którą trzeba wymienić tym bardziej jak liczy się na 3-4 pary i wyższe napięcie zasilania.

Jakieś Panowie propozycje na wysokonapięciowe tranzystory z dużym wzmocnieniem?

Skomentuj

Zamiast BC może będą pasować 2SC2240/2SA970?

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                    Jakieś Panowie propozycje na wysokonapięciowe tranzystory z dużym wzmocnieniem?
                    Chodzi o BC550 na wyższe napięcie? MPSA42 by tu nie spasowało?

Ew jak w ugodzie 2sa970/2sc2240.
                    Last edited by LightSound; 03.07.2013, 14:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                      Zamiast BC może będą pasować 2SC2240/2SA970?
                      W sumie mogą być tylko inny pinout bazy (nie na środku) no i wersje BL: 350~700 hFE a ja akurat mam u siebie wersje GR (200~400 hFE).

MPSA42 ma hFE na poziomie 120.

Skomentuj

Na wejscie dla wiekszych napiec mozna dac to samo co jest w zrodlach pradowych bc556c/546c.
                        Z reszta mial byc sympatyczny wzmaczek stereo a tu sie juz z tego 4 pary robia.
                        Wzmak bedzie prosty i bez udziwnien tak zeby nie bylo pozniej niepotrzebnych pytan.
                        Margines bezpieczenstwa tez daje dosc duzy. Spokojnie mozna by jeszcze wiecej wycisnac z tego projektu ale mam pewne obawy o gradobicie pytan przy skladaniu, wiec bedzie prosto jak sie da.

Jeszcze zerkne ile trzeba bedzie pradu na 4 bazy tr koncowych przy obciazeniu 4r i 2r i zobacze czy styknie pradu z drivera. Narazie mam zbiasowany rezystorem 68R, wiem ze toshiby nie potrzeba gleboko biasowac wiec moze nawet 220R styknie - sprawdze przemierze i dam znac.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                          wiem ze toshiby nie potrzeba gleboko biasowac wiec moze nawet 220R styknie
                          To jest akurat świetne też w nich, dosyć szybko zaczyna się liniowa charakterystyka i prąd nie musi płynąć duży aby pracowały na liniowej części.

BC556C/546C jak najbardziej będą pasować i mają już bodajże 80V ale wybieraliśmy wersje 560C/550C z powodu low-noise więc może i warto by coś tam lepszego wrzucić.

Skomentuj

Tak juz profilaktycznie wersja z 2sc w stopniu napieciowym.
                            Ma ktos moze jakies sugestie na wmiare dobra karte do pomiarow na usb ?
                            Bo nie wiem czy grzebac w mojej, mam prodigy cube i niestety na wejsciu mikrofonowym robie pomiary (moze do glosnikow bedzie ok) ale do wzmacniaczy sie nie za bardzo nadaje - dodaje od siebie w roznych miejscach harmoniczne (sprawdzalem np 3 rozne wzmaki pod rzad i to samo na kazdym wzmacniaczu sie dzieje - takze wychodzi na to ze to karta wali w bambuko)
                            Załączone pliki

Skomentuj

E-mu 0202/0204

Co to tranzystorów MJE + 2N5551/2N5401 - ogólnie dostępne, tanie i nie ma co iść w tym układzie w jakieś nie wiadomo co

Skomentuj

A jakie macie zdanie o tym żeby włączyć ten wzmacniacz do konstrukcji hybrydowej ? mówiąc inaczej co gdyby sygnał audio puścić wcześniej przez jakiegoś lampiaka (nie jakiś tam bufor) ? Są jakieś za lub przeciw, mogło by być ciekawie ?

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                  Są jakieś za lub przeciw, mogło by być ciekawie ?
                                  Ale po co?

Skomentuj

Dokładnie.
                                    Jest konstrukcja Ravena.
                                    Można przed dołożyć własny bufor, ale to już na osobnej pcb.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                      E-mu 0202/0204

Co to tranzystorów MJE + 2N5551/2N5401 - ogólnie dostępne, tanie i nie ma co iść w tym układzie w jakieś nie wiadomo co
                                      Różnica cen z Allegro od pary 2sc4793/2sa1837 a MJE340/350 wynosi 1.1 PLN a według wykresów w notach katalogowych Toshiby są lepsze :P

To i tak jedna para czyli różnica 1.1 PLN na końcówkę, jak ktoś chce robić mega tanio to sobie wybierze :)

Skomentuj

Nie popadajmy w paranoję, jeśli coś jest lepsze i droższe tylko o złotówkę to nie przesadzajmy.
                                        Nie jesteśmy księgowymi i nie budujemy manufaktury z tymi wzmakami.
                                        Jestem za lepszym dźwiękowo rozwiązaniem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez morozaw Zobacz posta
                                          Nie popadajmy w paranoję, jeśli coś jest lepsze i droższe tylko o złotówkę to nie przesadzajmy.
                                          Nie jesteśmy księgowymi i nie budujemy manufaktury z tymi wzmakami.
                                          Jestem za lepszym dźwiękowo rozwiązaniem :)
                                          I obydwie pary tranzystorów są łatwo dostępne.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X