Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Znalazlem idealne tranzystory do stopnia napieciowego (szerokie SOA, dobra liniowosc, male cob, duze ft - czego chciec wiecej), najwazniejsze - sa to wciaz produkowane tranzystory wiec nie bedzie ''muki'' z zakupem oryginalnych - jak to jest np z video (perfekt tranzystorami) podrabianymi na potege przez ryzowcow.

http://www.fairchildsemi.com/ds/KS/KSA1220A.pdf

Generalnie plytka i tak bedzie taka sama wiec bedzie sobie mozna lutowac jak popadnie.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Ja je kupuje tu: http://allegro.pl/ksc2690-ksa1220-fa...316202907.html
      U mnie w klonie accu działają bezproblemowo z napięciem 70V.
      W powyższym sklepie można je sparować niemalże idealnie.

Skomentuj

A no fajnie to wygląda, warto spróbować :)

Skomentuj

Dokladnie u tego samego uzytkownika zakupilem 24szt.

Skomentuj

Mam też 2SC3902/2SA1507.
            A na wejście 2SA1376/2SC3478 niestety z rozrzutem max 50hfe lub 2sa970GR/2sc2240GR już ze sporym rozrzutem, bo na allegro oryginały ma też markg_2006 ale to już końcówki ponieważ już ich nie produkują, ewentualnie inne.
            Co do 2SA1837/2SC4793 lub 2sa1930/2sc5171 nie radzę u niego kupować w celu sparowania bo po prostu się nie da lub trzeba się zaopatrzyć po worku :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
              Ale po co?
              Po to samo do czego są lampowe wzmacniacze (maja wpływ na brzmienie) czy też same hybrydy
              Więcej mocy i do brzmienia lampa wprowadza coś od siebie...

Tak tylko zapytałem :) - ciekawość (chciałem kiedyś robić hybrydę na jakimś kilku watowym lampowcu i końcówkach syma; dlatego tak zapytałem)

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
              Można przed dołożyć własny bufor, ale to już na osobnej pcb.
              Heh ale nie o to chodzi żeby zaraz robić to wszystko na jednym PCB :) wręcz przeciwnie.
              W bufory nie wierze :/ bo z tego co się orientuje to lampa sama nie gra, tylko lampa z trafem(...)

Skomentuj

Rozrzutem hfe to sie nie ma co az tak przejmowac, i tak sobie offset wyregulujesz potenciometrem. Jednakze przy duzych rozbieznosciach hfe wraz z temperatura offset moze sobie troszke plywac (tak do 10mV).
                Generalnie uklad jest na tyle uniwersalny ze przyjmuje jak leci wszystko co sie do niego wlutuje, dodatkowo w wersji BJT bedzie mozna irfp wlutowac - trzeba bedzie tylko pare rezystorow zmienic.

Skomentuj

To że można wyregulować offset to ja wiem, ale takie zboczenie mam po prostu.
                  Końcowych poparowanych też mam mały zapasik :-), a wiadomo że dla spokoju warto je poparować powyżej jednej pary, choćby tylko stronami.

Skomentuj

Wstepna plytka juz jest. Wysokosc radiatora bedzie musiala byc conajmniej 70mm.
                    Od wtorku projekt troszke stanie w miejscu - (czesc hardwerowa tylko). 2 tygodnie wakacji sie przydadza.
                    Załączone pliki

Skomentuj

fajnie!

Skomentuj

Zapowiada się bardzo smakowicie, tak trzymaj :)
                        Mam nadzieję, że niebawem wszystkie konstrukcje, które planowałeś będą gotowe i będzie można zrobić jakiś jeden wątek z posprzątanym wszystkim i ewentualnym zamówieniem.

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                          Dokladnie u tego samego uzytkownika zakupilem 24szt.
                          Jesteś już w PL i byłeś w niedziele na giełdzie?

Borys, tak szczerze myślisz że do wtorku uda Ci się skończyć projekt PCB pod te 4 pary? Akurat przez okres Twojego urlopu myślę że udało by się płytki ogarnąć, a po powrocie można by kontynuować ulepszanie Wiem wiem, naprzykrzam się, ale też chciałbym mieć co robić, brakuje mi wzmacniacza na sekcje basową i nie mam jak ukończyć projektu...

BTW, miłego wypoczynku i udanego urlopu! Nie spal się bardzo na słońcu!

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                            Nie na temat...

Jesteś już w PL i byłeś w niedziele na giełdzie?

Borys, tak szczerze myślisz że do wtorku uda Ci się skończyć projekt PCB pod te 4 pary? Akurat przez okres Twojego urlopu myślę że udało by się płytki ogarnąć, a po powrocie można by kontynuować ulepszanie Wiem wiem, naprzykrzam się, ale też chciałbym mieć co robić, brakuje mi wzmacniacza na sekcje basową i nie mam jak ukończyć projektu...

BTW, miłego wypoczynku i udanego urlopu! Nie spal się bardzo na słońcu!
                            Jak plytke zrobilem w jeden wieczor to na nastepny bedzie gotowa.
                            Okresl sie odrazu jaki tranzystor ci dac na bias (masz mje czy dac ci toshibe).
                            Zaden problem dla mnie 3 piny przezucic. Bedziesz krolikem doswiadczalnym

Tak zapytam ten uzytkownik z allegro to jest moze na gieldzie tez ? (na balickiej)

Skomentuj

Nie na temat...
                              A czasem nie miałeś LightSound na początku lipca gdzieś jechać?

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                Okresl sie odrazu jaki tranzystor ci dac na bias (masz mje czy dac ci toshibe).
                                Mam MJE, ale wsadź toshiby to domówię bo mają większy prąd. Zresztą i tak domawiam części u niego - sprawdzony sprzedawca, zresztą sam kupowałeś u niego części do Hexfeta którym napędzałeś Morela i 13/50/9. Otwarł teraz firmę, na ul. Ułanów ma biuro i w tygodniu sprzedaje tam tylko trzeba na alle zamówić i zaznaczyć odbiór bo z marszu jak przyjdziesz to nie sprzeda, w weekend jest na balicach w hali, przedostatni box - tam gdzie zawsze :)

BTW jakby u niego nie było, to jest też AudioDesign w Hucie, centrum C - można tam trafko zamówić na wymiar że tak to nazwę i po drodze miałbyś .3lite żeby coś zmierzyć/sprawdzić jak coś i o ile byłby chętny.

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                A czasem nie miałeś LightSound na początku lipca gdzieś jechać?
                                Miałem w Limanowie kłaść przeciwpożarówkę w blokach, ale jak się okazało dzień przed wyjazdem miałbym to robić sam, i podziękowałem bo by mi to zeszło parę mies.
                                Last edited by LightSound; 04.07.2013, 13:36.

Skomentuj

A to juz wiem ktory to Pan, bralem od niego FJL (farchildowske toshibki). Dzieki

Skomentuj

LightSound
                                    Tak zebys sie nie nudzil to plytka dla ciebie. Zerknij tak chociaz czy wsio bedzie ci pasowalo.
                                    Jak ktos nie bedzie chcial sobie dawac kondensatorkow kolo kolektorow tr koncowych to bedzie mial pcb na 59mm.
                                    Stopien napieciowy zostawiam pinout pod ksc lub mje - kto bedzie chcial dac toshibki (takie same jak drivery) to montaz o 180 stopni od gory plytki (maluka blaszke trzeba bedzie na nie dac).

Jeszcze jedna mala rzecz mnie kusi - dodac zabezpiecznienie i filtr koncowy od razu na pcb - tylko nie za bardzo wiem jak mase polaczyc na koncu plytki (najlepiej bylo by jeszcze jedna sciezke daC)
                                    Załączone pliki
                                    Last edited by borys; 04.07.2013, 20:58.

Skomentuj

1.Miałem chwilę czasu i zrobiłem symulację w LtSpice. Modele nie były jakies idealne (np irf530 zamiast irfp), ale i tak daje to podgląd na to co dzieje się we wzmacniaczu bez sygnału i bez obciążenia:

2. A teraz ide lutować.
                                      3. Przydałoby się na schemacie montażowym ("top" - widok od strony elementów) zaakcentować to który tranzystor to bc550, a który bc560, bo faktycznie jets to słabo widoczne, a ktoś może skusi się schematem i prasowanką, a nie przeczyta całego tematu i bedzie się zastanawaił co zrobił nie tak.
                                      4. Borys, Twoje dziecko nieźle dojrzało, od małej zgrabnej chudzinki, do takiego bysiora, no, no...
                                      5. Nie wiem jak to mierzyłeś, ale u mnie na symulacji prąd źródła prądowego dla pary tranzystorów wejśiowych to 1,85mA, w rzeczywistości zmierzony to 1,76mA, a ty podałeś 2,2mA (chyba, że to tak "na oko pi x drzwi ")
                                      6. Jak już szaleć to może źródełka prądowe w emiterach tranzystorów sterujących? Oczywiscie, nie pisze tego na powaznie, bo jak dla mnie wystarczy prosty wzmacniacz z pierwszego postu, ale jakby ktos chcial dalej eksperymentowac. A już na serio to R4 i R5 to naprwdę warto dać 1% bo od nich bezpośrednio zależy prąd VAS.
                                      6. Szkoda, że nie można sobie samemu kliknąć "Dzięki" pod postem.
                                      Last edited by tomq88; 04.07.2013, 21:43.

Skomentuj

tomq
                                        Cos ta symulacja nie bardzo.
                                        Tak mniej wiecej ma wygladac jak jest OK.
                                        Tranzystory sa zaakcentowane - jest plik png ''montaz'' w paczce z wzmacniaczem 3.1 i 6.1 post nr 110

http://diyaudio.pl/showthread.php/21...l=1#post356097

Prad dla zrodla pradowego - okolo 2mA (nie apteka :P) mozesz sobie dac np 270R i sprawdzic jak bedzie wygladal (kolo 2,4mA pewnie).
                                        No faktycznie sie to jakos wymknelo spod kontroli i sie duzy wzmacniacz zrobil, ehh mialo byc male stereo.

Przez najblizsze 2 tygi nie bede mial mozliwosci zrobic testu nowej plytki takze chetni mile widziani.
                                        Załączone pliki

Skomentuj

Prad dla zrodla pradowego - okolo 2mA (nie apteka :P) mozesz sobie dac np 270R i sprawdzic jak bedzie wygladal (kolo 2,4mA pewnie).
                                          raczej zostane przy tym co jest, bo pewne i sprawdzone. A pisalem, bo mnie zdziwilo, ze moze mi cos nie tak wychodzi, bo myslalem, ze to ma byc dokladnie 2,2mA i nie mniej nie wiecej.

No faktycznie sie to jakos wymknelo spod kontroli i sie duzy wzmacniacz zrobil, ehh mialo byc male stereo.
                                          Cały czas jest w pierwszym poście

Tranzystory sa zaakcentowane - jest plik png ''montaz'' w paczce z wzmacniaczem 3.1 i 6.1 post nr 110
                                          A to sorki, ja wydrukowałem tylko schemat i wizerunek górnej strony płytki, sorry za zamieszanie.
                                          Cos ta symulacja nie bardzo.
                                          Tak mniej wiecej ma wygladac jak jest OK.
                                          Stopein wejsciowy mam ok, zapewne cos dalej potentegowałem. Ale to już jutro do sprawdzenia. A wlasciwie, to moze chodzi tylko o prad VASu - na symulacji wychodzi ok 5mA.
                                          Przez najblizsze 2 tygi nie bede mial mozliwosci zrobic testu nowej plytki takze chetni mile widziani.
                                          Niestety, ale tu nie pomoge, bo powoli klece to co mam.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X