• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jaki wzmak - Golf3

Reakcji
0
Witam jestem posiadaczem Golfa. moje pytanie brzmi:

Mam 4 Głośniki + Tuba:
przód magnat nie pamiętam modelu
tył alpine
Tuba JbL

wszystko leży w domu, (dostałem je że tak powiem w spadku po kumplu który nigdy ich nie montował, przeleżały pół roku w szafie :D) więc kieruje się do was z pytaniem jak to wszytsko sklecić do kupy żeby grało jak dobrać wzmacniacz ile kanałów na co patrzeć, czy potrzebny bd kondensator. Z góry dziękuje

jak chcesz wykorzystać wszystkie głośniki, to pewnie jakąś mocną 5/6-kanałówkę, lub 2 wzmacniacze: jeden 4-kanałowy i drugi monoblock...
Chociaż zaraz pewnie będzie Ci ktoś próbował to wybić z głowy, i powie żebyś montował tylko na przód i "tuba". :)
Skoro wszystko leży w domu, więc się może wysil i podaj dokładne modele w/w głośników?

Wychodzisz z założenia że sprzęt od kumpla jest dobry i że musi zostać? Bo po tym co napisałeś - sugeruje że będzie umcyk, umcyk, umcyk :P

Chcesz ładnie zagrać, z mocnym basem, czy wycisnąć z tego co masz najwięcej jak można?

Jaki masz budżet na wzmacniacz? musi on być nowy?

Podaj rozmiary głośników które masz? Te magnaty to są w podszybie? Alpine na tył są elipsy czy okrągłe?
nie masz tuby JBL tylko masz obudowę walcowatą, tuba to specjalny rodzaj obudowy, której tunel w przekroju przybiera kształt tubowy.

Ja sugeruje jeżeli jest tak jak mówie - magnaty w podszybiu podłącz pod radio, tylne alpine albo nie montuj, albo zamontuj je z przodu w drzwiach i podłącz pod wzmacniacz, noi subwoofer oczywiście w bagażniku, podłącz pod ten sam mocny 4 kanałowy wzmacniacz. Takie prawdziwe 4x100W :)

Nie na temat...
Ja myślę, że golf III jako pojazd mechaniczny nie potrzebuje wzmacniacza.

A tak poważnie to nazywajcie tematy z sensem, moderatorzy chyba sie opierdzielają bo już dawno powinna być zwrócona uwaga ;/

jeszcze głośników nie mam czekam na paczuszkę. już chyba wiem co zastosuje przeczytałem poradnik jakiś radio + 4kanały + monoblock
wersja golfa rolling
budżet do 500zł zależy mi na czystym brzmieniu, żeby to raczej grało. Poza tym jeżeli mam w zasięgu ręki takowe głośniki to czemu by ich nie wykorzystać.

Ostatnia edycja:
150-200zl bedzie kosztowala instalacja do wzmacniacza
reszta dopiero jak podasz szczegoly glosnikow

Powrót