• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki zastosować wzmacnacz, do napędzenia 5 kolumienek

Reakcji
0
Hej, znajomy poprosił mnie o zamontowanie u niego w "pierogarni" 5 kolumienek monitorków, wzmacnacza i CD.
Wszystko mam kupić.
Jako, że chce 5 kolumienek, trochę skomplikował sobie myślę.
Przy 4 nie były by problemu, bo każdy wzmacniacz ma wyjścia A i B.

A przy pieciu sztukach?? Do głowy przyszedł mi tylko AKD.

Macie jakieś inne pomysły???

ale pamietac trzeba ze musi miec tryb pseudo stereo gdzie sygnal pojdzie jednoczesnie na 5koncowek... pytanie jak sie sygnal stereo rozdzieli :wink:

a jak by dać wzmacnacz stereo, z A i B .... i dać 3 kolumny 8ohm, , a dwie kolumny (które są obok siebie, tylko grają odwrócone o 90-110 stopni) dać 4 ohm połączone szeregwo?

kup mu KODA DRA660 :D ... lub wyzszy model..

jest pseudo stereo, czyli lewy przedni i tylny graja to samo w tym trybie prawy przedni i tylny to drugi kanał ...
dodatkowo ciekawa sprawa bo jest w nim osobna końcówka mocy do subwoofera pasywnego,
bardzo solidna konstrukcja, z bardzo duzym trafem i realnie podaną mocą ... nie z kosmosu,
gwarantuje ci ze do takiego zadania nada sie spokojnie, ma czuły tuner AM/FM i jest w nim calkiem niezly odtwarzacz ...

a na domiar wszystkiego ...jest bardzo tani ;p zaoszczedzone pieniazki włożył bym w jakies lepsze głośniczki (zeby to nie było 10cm plastikowa szerokopasmowa pierdziawka pod sufitem) bo przeciez w takich lokalach po prostu muszą byc gdzies na scianach ....

wzmacniac, to będzie AKD, chyba pioneer VSX-519V-K i firmowe DVD do tego jako odtwarzacz CD.
1000+250 jego koszta.
Teraz jeszcze 5 kolumienek.
Z póki w sklepach najardziej wpadły mi w oko JBL E20 - 399szt.

Troche dużo, jak na budrzetowe granie do kotleta.
Może macie pomysły na inne, tańsze monitorki, które w miarę coś sobą repezentują?

Kupne, muszę szybko zamonować.
Raczej ma być tu wuzualne zadowolony właściciel, cenowo, a przy okazji, dla mojego spokoju ducha mogło by lepiej grać niż creativy do komuptera.

DVD jako odtwarzacz muzyki ? Zapomnij. Czy kupisz markowe czy kupisz Mante będzie to samo. DVD zazwyczaj są przymulone i mają na sztywno "wbity" ekualizer i inne szmery bajery. Kup normalnego CD.

Powrót