• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki zestaw głośników do 6m kw. do kwoty 300zł

• Autor wątku Autor wątku Raf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Raf

Reakcji
0
Witam. Kiedyś przymierzałem się do zbudowania zestawu 2 way na scx+pj. Nie miałem wtedy odpowiedniej ilości pieniędzy. Nagromadziłem trochę funduszy i zwracam się ponownie z prośbą o propozycję głośników. Do rzeczy.

Pokój ma 6m kw. z ukośnym poddaszem. W pokoju jest podwójna wykładzina, oraz materac jeśli chodzi o rzeczy tłumiące. Ściany są gołe, więc akustyka jest kiepska. Pokój jest na planie prostokąta. W przyszłości chciałbym wytłumić pokój, ponieważ chciałbym przerobić go w małe studio. Na strop pójdzie wata mineralna, później wiórówka, filc kilku mm, dywan shaggy 5cm. Na ścianach po przeciwnej stronie monitorów chciałbym załozyć trzy duże ustroje DIY z wełny szklanej. Do rogów pokoju zamontuję pułapki basowe, najprawdopodobniej również z waty szklanej.

Chciałbym kolumny 2 way, najlepiej monitory. Kwota jaką dysponuję to 300zł na same głośniki i zwrotnice. Akcesoria i reszta jest wliczone w pozostałe koszty. Jeśli okaże się, że warto wydać więcej kasy to naciągnę budżet i mogę wydać 100zł więcej.

Wzmacniacz, pod którym będzie to grało to Uniamp. W sumie to najpierw go muszę skończyć.

Słucham głównie ciężkiej muzyki, tzn. heavy metal, hard rock, trochę hardcore, z innych gatunków to trochę dubstepu, d'n'b, trance, house. Prawie w ogóle nie słucham popu i r'n'b, disco polo itp. Zależy mi na szybkim basie, żebym mógł usłyszeć stopkę basu, wysokie nie mogą być kłujące w uszy. Jako odniesienie mam kiepski zestawik 2.1 creativa, który dudni, a po 10 minutach słuchania boli łeb. Jak już mówiłem chcę też zrobić małe studio, tak więc dobrze, żeby też się w tym sprawdzało. Oczywiście zakupię sobie słuchawki studyjne z AKG.

Rozważałem nad stx scx+pj, sk+ak, sw+pj, ale myślę, że w tej cenie mógłbym zbudować coś lepszego. Może być TL, linia tasukowa, br lub closed. Ważne, żeby proporcje kolumn nie były zbyt wielkie w porównaniu do głośników.

Dziękuję i pozdrawiam :)

jak masz czas to faktycznie bardziej sie oplaca kupic uzywki
ale jak koniecznie chcesz sie pobawic w DIY to tez bym polowal na lepsze glosniki... chociazby F155 da sie kupic w tej kwocie a to juz niezle glosniki ;)

Opcje forumowiczów benek161 i Areek2 są najlepszymi propozycjami... W tej kwocie ciężko coś złożyć nie mając żadnych elementów startowych..

Dziękuję za porady. A od jakiej kwoty się opłaca kupować głośniki?

Nie no bez przesady :)
14 SK z dobrą kopułką gra bardzo przyjemnie, same głośniki wyjdą wtedy koło 400-450 zł. I to jako zestaw startowy "entry level" jest OK, tylko jeszcze budy, zwrotnice, duperele i się robi drugie tyle...

Ale przy 300 zł lepiej złapać używki.

Czyli będę musiał dozbierać kasę. To w takim razie jakie głośniki+zwrotnice można kupić w cenie 900zł za same głośniki i zwrotnice? Ushery, scany, vify, seasy? Reszta nie w cenie, bo mam już policzone ile kosztuje.

Jak lubisz solidna stope, to daj sobie spokoj z popierdulkami na Usherach czy Seasach. Za kase ktora masz nic nie zrobisz solidnego na tych glosnikach. Potrzebujesz basu od 20cm do 25cm. Pewnie zaraz niektorzy zaczna pukac sie w glowe, jak to, 25cm do 6m2?! Tak, wlasnie tak. Kupilbym gotowe, uzywane konstrukcje trojdrozne, z duzym wooferem. Plumkajace Ushery to moze dobre do kotleta na talerzu, a nie ciezkiej muzyki.

Szukalbym uzywanych, wysokiej klasy trojdroznych kolumn z lat 90. Duzy bas nie musi oznaczac odrazu super niskiego basu, po prostu uwazam, ze muzyka rock, czy metal potrzebuje glosnikow, ktore realnie kopia powierzchnia membrany, a nie plumkaja z basrefleksu.

---------- Post dodany o 22:33 ---------- Poprzedni post o 22:19 ----------

http://allegro.pl/bangolufsen-beovox-s80-2-kolumny-10-i1900826477.html cudenko
http://allegro.pl/kef-c55-kolumny-07-i1890393375.html
http://allegro.pl/bang-olufsen-beovox-s75-kolumny-06-i1905660611.html
Ceny gosciu ma niezbyt niskie ale perelek sporo

http://allegro.pl/kirksaeter-fantastyczne-hi-end-w-wa-i1915626050.html

Idąc tym tokiem rozumowania to można dojść do wniosku, ze całe to diy jest bez sensu bo przecież można kupić na allegro zabytki z lat 80-90 w okazyjnej cenie..

Czasem używki mają sens, ale np. te pierwsze paki mają charkę +/- 4db, czyli nie spełniają banalnej przecież normy HiFi.

HiFi mam gdzieś. Może miałoby znaczenie, jeśli charakterystyka przenoszenia ucha była by linią prostą.

A jeśli opakować by te pierwsze w nowe skrzynie? Oczywiście litraż ten sam, przednia ściana będzie w tym przypadku raczej zaokrąglona i w różnym kształcie. Z tego co widzę po zdjęciu to dodatkowo ścianka jest pochylona. Oznaczało to by przeprojektowanie zwrotnicy.

Pogromca mitów, benek, areek dziękuję bardzo za linki.

Idąc tym tokiem rozumowiania to można dojść do wniosku, ze całe to diy jest bez sensu bo przeciez można okazyjnie kupić na allegro zabytki z lat 80-90 w okazyjnej cenie..

Niestety jest w tym duzo racji Yoshi. Sam wiesz, ze tak naprawde nie wszyscy maja cisnienie na budowanie zestawow, spora liczba osob po prostu mysli, ze jak zbuduja sami, to wyjdzie duzo taniej, a zagra nawet jeszcze lepiej niz nowe. Czy nam sie to podoba czy nie, to ogromna ilosc zabytkow z lat 80/90 dalej prezentuje poziom bardzo wysokiej klasy dzwiekow. Te paczki kosztowaly kiedys krocie, inzynierowie dopracowywali je tak jak mogli najlepiej, z duza starannoscia. Dzis pakuje sie tanie glosniki z chin do kartonowych paczek i to ma grac dobrze?
Nie chce zeby ktos pomyslal, ze wszystko z lat 70/80/90 jest swietne, oczywiscie, ze nie. Ale jesli uda nam sie kupic sprzet, ktory w tych czasach kosztowal gruba kase, to mozemy byc pewni, ze zakup nam sie oplaci. Druga strona medalu jest stan techniczny sprzetu. Trzeba wszystko dobrze ogarnac, sprawdzic stan glosnikow, zawieszen, obudowy i tak dalej. Jak sie spokojnie poszuka to napewno trafi sie na godny zakupu sprzecik.

Nie chce mi sie wierzyc, ze inzynierowie z B&O nie wiedza co to norma Hi-fi

Kto ich tam wie, ale ona przewiduje nierównomierność +/-3db w zadanym paśmie czego te paki nie spełniają. Aktualnie większość konstrukcji dobrej klasy mieści się w paśmie +/-2db więc te B&O to chyba jednak nie aż taka rewelacja.

Mogę dozbierać do 900zł pod warunkiem, że godnie zastąpią słuchawki + wzmacniacz, za które zapłaciłbym 500zł. A WLM się opłaca? Skrzynki we własnym zakresie mogę zrobić, bo mam stolarnię.

Powrót