• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaki zestaw przetworników wybrać?

Reakcji
0
Witam na wstępie napiszę iż dość dobrze radzę sobie z obróbką materiałów i w tej kwestii nie będziemy tu poruszać napiszę tylko w skrócie co i jak chcę wykonać.
Natomiast będę miał dużo pytań odnośnie przetworników jak i zwrotnic.

Założenie zestaw bardziej do słuchania muzyki niż do filmów.
Kolumny nie muszą być mocne mają ładnie grać będą grały w pomieszczeniu 30m2.

Kolumny podobne do Sonus Faber Amati (obudowa zamknięta zestrojona do qtc=0,7) z tą różnicą że przedni panel z przetwornikami będzie z jednolitej płytki gresowej wpuszczonej w środek. Oczywiście będą pod frezowania pod przetworniki.
Obudowę wykonam z elastycznego MDF i pokryję giętym drewnem całość
lakierowana na wysoki połysk.

Wzmacniacz YAQIN MC-100B albo inny podobny cenowo mocny lampowy wzmacniacz co możecie polecić?

Moje pytanie jakie przetworniki dobrać myślałem o stx ale czy nie będzie tutaj "marnował" potencjału wzmacniacza? Czy może coś innego? Chciałbym aby jak
w przypadku STX'a była możliwość zakupu gotowych sprawdzonych zwrotnic
pod konkretny zestaw przetworników proszę o porady i sugestie tylko odnośnie
wzmacniacza, przetworników i zwrotnic.
Nie szalejemy z ceną max 1000zł za przetworniki i zwrotnice które będą w sam
raz do tego typu wzmacniacza a nie dużo mocniejsze.

Pytanie kolejne a może lepiej dwu drożne kolumny jak tak to czemu?

Dodam że zestaw będzie uzupełniony o subwoofer.

Zastanawiam się obecnie nad zestawem DIY FX 300 firmy STX

Wzmacniacz YAQIN MC-100B albo inny podobny cenowo mocny lampowy wzmacniacz co możecie polecić?
Mając taką kwotę na wzmacniacz poszukałbym kogoś kto zajmuje się lampami, bo można dużo lepszy klocek od Yaqina złożyć z bardzo ładną też obudową:)

Pytanie kolejne a może lepiej dwu drożne kolumny jak tak to czemu?

Dodam że zestaw będzie uzupełniony o subwoofer.

Zastanawiam się obecnie nad zestawem DIY FX 300 firmy STX

FX300 są dobrymi kolumnami, ale jeżeli chcesz to i tak wspierać subem to zrobiłbym lepiej 2drogi lepsze jakościowo i do tego sub też na lepszym głośniku (jakiś Dayton by tu pasował).

Niestety nie znam nikogo kto by podjął się czegoś takiego jak budowa wzmacniacza lampowego no i też sceptycznie podchodzę do trwałości i gwarancji takiego wykonania.
Nie umniejszam oczywiście nikomu jestem wręcz otwarty na wszelakie propozycje.
Jakie dwu-drogi byś polecił najlepiej zamknięte?

Poniżej symulacje dla gdn w zamkniętej zestrojone do qtc=0,7 i fsc=85hz oraz qtc=0.513 i fsc=59hz sam nie wiem na które się zdecydować za qtc 0.5 przemawia rozsądna obudowa rozmiar jak i częstotliwość jakieś sugestie?

Załączniki

• qtc05fsc59hz.jpg
    qtc05fsc59hz.jpg
    89.6 KB · Wyświetleń: 0
  • qtc07fsc85hz.jpg
    qtc07fsc85hz.jpg
    91.1 KB · Wyświetleń: 0

Kolego...tak się składa, że te seasy nie mają średnicy... Dziwne zestawy polecasz. Słyszałeś je kiedykolwiek?

---------- Post dodany o 02:30 ---------- Poprzedni post o 02:12 ----------

jeśli chcesz uniknąć kombinacji ze zwrotkami oraz mieć pewność dobrego brzmienia kup np. to

http://allegro.pl/dynaudio-audience-5-unikat-i1902212243.html

i przepakuj do swioch skrzynek.

Powrót