• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakich oscyloskopów używacie?

Reakcji
1
Podzielcie się spostrzeżeniami na temat oscyloskopów jakich używacie. Sam się rozglądam za jakimś oscyloskopem, a że jestem zielony w tym temacie, więc nie bardzo wiem na co zwrócić uwagę. Widziałem w niektórych wątkach, że oscyloskopy mierzą poziom zniekształceń - to standardowa funkcja czy też raczej opcjonalna i trzeba ten parametr sobie samemu wyliczać? Napiszcie też o wadach i zaletach Waszych urządzeń.

Jest jedna zaje... przydatna rzecz w oscyloskopach cyfrowych którą na próżno szukać gdzie indziej - FFT :)

Nie wiem dokładnie o jaki poziom zniekształceń Ci chodzi ale pewnie coś w stylu - wejściowy sygnał na A, wyjściowy na B a C matematyczne obliczona jako różnica sygnałów (tak to możliwe i zaś oscyloskopy cyfrowe przewyższają analogowe :P)

Osobiście używam dwóch:

Rigol DS1052E
Owon MSO8102

Drugi posiadam z powodu analizatora logicznego który w układach cyfrowych jest bardzo przydatny.

Cyfrowy Rigol DS 1052E - w tej cenie/mozliwości chyba mało pozostaje konkurentów. Działa niezawodnie już od wielu lat.
Cyfrowy oscyloskop da Ci więcej możliwości od analogówego - może poza rozdzielczością ekranu:) Parametry sygnału masz pomierzone przez urządzenie, jest pamięć, możliwość zrzucania pomiarów na pamięć USB, możliwość podpięcia do komputera.

Zastanów się nad przystawką oscyloskopową do komputera.

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=saleae

Działa z oryginalnym softem, który za friko ściągasz ze strony. W pracy mamy oryginały, do domu kupiłem sobie taką podróbkę i działa identycznie.

Urządzenie na pewno fajne i zapewne dobre dla kogoś kto będzie potrzebował samego analizatora logicznego ale ja bardziej liczyłem mieć wszystko w jednym :)

Cyfrowy Rigol DS 1052E - w tej cenie/mozliwości chyba mało pozostaje konkurentów. Działa niezawodnie już od wielu lat.

Mój działa na sofcie od DS1102E i ma 100 MHz - ogólnie polecam bo cena naprawdę przyzwoita o ile jeszcze można łatwo odblokować na wyższy model :P

Odkupuję, potrzebuję czegoś mniejszego, szybszego i nowszego od KR7010 i wobuloskopu K935C (to jest w ogóle ani przenośne, ani przewoźne) i żebym tego na hipotekę nie brał ;)
Używałem też jakiejś samoróbki do PC, ale wcięło mi toto gdzieś przy którejś przeprowadzce.
Czyli, jak w tytule: "Jakich oscyloskopów używacie?"

Ostatnia edycja:
Od 5 lat codziennie przez 15h Tektronix TDS1002. Do średnio zaawansowanych prac jak najbardziej, szybki i praktycznie bezproblemowy.

Ja zgodnie z sugestiami kolegów nabyłem parę dni temu Rigol DS 1052E. Jak dla mnie ma wszystko co potrzeba. Na mój gust jest w miarę mobilny.

Powrót