• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakie audio do auta?

Reakcji
0
Witam fanów audio.

Na wakacje mam zamiar kupić samochód i oczywiście chcę tam wsadzić sprzęt audio nie jakiś wypaśny ale żeby był lepszy od standardowego.
Najpierw jakieś radio cena to 700/800zł więcej nie.
Do tego jakiś zestaw odseparowany na przód(cena do 500zł)( najlepiej dużej efektywności bo do razu nie kupię sobie wzmacniacza) + panele z mdfu + wytłumienie drzwi.
Z czasem jakiś wzmacniacz 4 kanałowy i subwooferek do bagażnika.
Ale najpierw zajmijmy się radiem , głośnikami na przód i wytłumieniem drzwi.
Co możecie polecić w tych cenach co podałem wyżej jakie maty na wytłumienie kable itp.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Jakaś mało znana ta firma nie jestem do niej przekonany czemu akurat ta mógł byś uzasadnić?
Podałeś na przód ten sam link a chyba tam powinny byś jakieś głośniczki nie grajek chyba :)

Właśnie się zastanawiałem nad tymi głośnikami ale one chyba mają efektywność 90dB to nie za mało? Gdyby miały z 93 lub więcej
Co o tym myślicie

Kto się nie chwyci tych głośników mówi że są dobre, więc myślę, że Tobie też będą dobrze slużyć:)

chyba za dużo wymagasz :)
estrady nie potrzeba w wozie, tym bardziej że CA to świat daleko idących kompromisów...

JacekN napisał:
Jakaś mało znana ta firma nie jestem do niej przekonany czemu akurat ta mógł byś uzasadnić?

Czy ty wiesz co mówisz?? Nakamichi mało znana firma?? HI-END wśród car audio wyższe modele są w cenach nawet do 8000zł! Brzmienie...cudo!

akurat nakamichi jest klasa sama w sobie wiec tu jest malo do uzasadniania.. wyglada jak wyglada ale prawie kazdego modelu jakiego sie nie dotkniesz to juz nie bedziesz chcial czegos inego

Coz mozna powiedziec :) jesli nie znasz za bardzo tych firm,ktore tutaj chlopaki pokazali,to przeczytaj pare magazynow i chyba musisz sie troszke "obryc" z CA ;) pozdrawiam :)

Mówicie że są dobre te rainbow 265 slx deluxe ale jak one się mają do PowerBass ES-6Cv.2 Evolution one mają 91dB i 75W RMS czyli troszkę słabsze i z większą efektywnością więc na początek pod samo radio to chyba leprze ale nie wiem jak u nich z jakością ?
Na CA to się za bardzo nie znam chociaż nie mówię że wcale w raczej na audio do domu bo parę kolumienek już mam za sobą.
A czym polecacie wytłumić drzwi matami bitumicznymi? Ale jakimi ? Widziałem na Allegro maty APP 50x50cm czy to mają być takie czy inne?
Czy kabelki mam kupować inne czy te co w komplecie ale one chyba są lipne
Kolego Ariel616 skoro tak znasz tą firmę to możesz mi powiedzieć w czym ona jest lepsza od np.Alpiny czy jakiś Pioneer
Pozdrawiam…

Kod:
Kolego Ariel616 skoro tak znasz tą firmę to możesz mi powiedzieć w czym ona jest lepsza od np.Alpiny czy jakiś Pioneer
Pozdrawiam…

W czym lepsza?? A w czym może być radio lepsze od drugiego??-DZWIĘK. to jest własnie ta różnica. Zadałeś pytanie w stylu dlaczego Focal jest lepszy od stxa ;)

No ok może złe pytanie zadałem ale czy za taką cenę jakaś Alpina czy Pioneerek będzie gorszy na pewno ?
Bo ja bym chciał również jakiś fajny wygląd taki kompromis fajny wygląd i fajnie grający.
A czy może mi ktoś odpowiedziec na wcześniejsze pytania w sprawie powerbassa i wytłumienia

Przeca i tak sub w zamknięciu jeździ i patrzy się na niego raz na tydzień pakując coś do bagażnka ... :|

Ale grajek jest widoczny cały czas i odrazu go widac po wejściu do auta ale i tak go chyba kupię.
Prosił by o odpowiedzi na wcześniejsze pytania bo załóżmy że radio mamy z głowy.

JacekN, jeśli Cię stać na nakamichi to mogę Ci tylko pozazdrościć.
Ale jeśli nie kusi Cię ten sprzęt to ja chętnie odsprzedam Tobie mojego beckera i kupię to nakamichi.Serio.

Sądząc po cenie i po wyglądzie, to może i dobre radia... Ale wolał bym bardziej sprawdzone firmy...

Ja bym z kilku względów poczekał jednak aż kupię auto, bo:

- niewiadomo jaką konfigurację robić -zależnie od samochodu
- niewiadomo np. jakie głośniczki i czy wogóle- podejdą Ci do drzwi
- z doświadczenia wiem, że jak kupisz auto, to nie będziesz miał $$$ bo będzie trzeba wymienić to i tamto, także CA to rzecz drugorzędna...

peters mowisz ze nakamichi to niesprawdzona firma?? no to chyba musisz sprawdzic jak dla mnie to ona jest spreawdzona bardziej od wiekszosci smiecia na rynku

Nie no chyba raczej kupię to nakamichi.
Ja wiem że wszystko będzie wiadomo po kupnie auta ale chcę się już dowiedzieć co mogę mieć i co mi polecacie.
Jak się chce to zamontuje się wszystko w każdym aucie ja dam radę bo lubię się w to bawić zrobię sobie fajne panele w drzwiach fajną zabudowę w bagażniku będzie gicik. Wiem że jak będę maił to auto to trzeba będzie wydać na to i tamto ale ja jestem człowiekiem który może wydać taką kasę na audio nawet jak jej do końca nie ma. Muzyka dla mnie jest ważna i powiem ci umberto że mnie nie stać ale znajdę kasę na to wszystko jak się chce to się da.
Więc proszę o wasze opnie radio powiedzmy mamy z głowy chyba że zaproponujecie jakieś inne oprócz nakamichi które by fajnie grało i wyglądało. Czy w samochodzie czuć aż taką dużą różnice w dźwięku mając takie nakamichi a np. pioneera w domu to rozumiem cisza, spokój można sobie słuchać ale w aucie w czasie jazdy? Może by była różnica gdyby porównywać to Nakamichi z jakąś bazarówką za 100zł.
No i zostaje jeszcze kwestia reszty sprzętu bo bez kabli, głośników to raczej sobie nie posłucham tej muzyki. Jak z tym PowerBassem i resztą o której pisałem wyżej ale na razie jakoś nikt się nie wypowiedział na ten temat. Zaznaczę jeszcze że lubię mocne uderzenie: Trance,house,dence,hip-hop nie polski itp.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Powrót