• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakie głośniki 10cm w granicach do 130-140zł

Reakcji
0
Witam poszukuję głośników o średnicy 10cm do cinquecento.Zalezy mi na w miare poprawnej jakości dzwięku oraz na tym żeby grały głośno. Obecnie posiadam Subwoofer na stx 22/200/4 i wzmacniacz kenwooda.
A tu moje propozycje

Alpine SPG-10C2
JBL GT5-402 10cm(te mi chyba najbardziej wpadły w oko skuteczność 91dB)
Hertz dcx 100
PIONEER TS-1002i
SONY XS-F1036SE

Które będą najlepsze i najgłośniejsze?? Ew. podajcie jakieś inne jak znacie ale interesują mnie tylko nówki.

Moim zdaniem nie ma sensu wpychać głośników na przód do cc. najlepiej dać jakiś tweeter tak jak ja będę robił u siebie. W tych standardowych miejscach ogólnie jest mało miejsca na głośniki tak, że nie każdy 10 cm ci się zmieśći. A co do głośności to musisz patrzeć na parametr na SPL. tak jak wyżej napisałeś "skuteczność 91 dB"., im więcej tym głośniej. :razz:

tomeek2207, powinieneś dostać warna za kolejny temat o tym samym, ten twój cherlak był wałkowany na forum, a i tak zrobiłeś odwrotnie
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=20232

Seba727 napisał:
Moim zdaniem nie ma sensu wpychać głośników na przód do cc. najlepiej dać jakiś tweeter tak jak ja będę robił u siebie. W tych standardowych miejscach ogólnie jest mało miejsca na głośniki tak, że nie każdy 10 cm ci się zmieśći. A co do głośności to musisz patrzeć na parametr na SPL. tak jak wyżej napisałeś "skuteczność 91 dB"., im więcej tym głośniej.
a drugi "geniusz" proponuje dać tylko tweeter z przodu :bzdura:, będzie na pewno pięknie grał z subwooferem :lol:
i_czerwona.gif

Ten temat nie jest o tym samym jak by chciał wiedziec. tamtych glosnikow juz niemam sprzedalem sąsiadce.Wiec teraz chce kupic nowe. Jak bym wiedział jakie to bym tu nie pisał.

tomeek2207, minimum to system na 16 na przod i panele na drzwi. Mam takie panele co prawda platikowe ale robia robote. Oddam za dobre pieniadze. Jak cos to odezwij sie na pw. I do tego slawny system helixa.
Badz jakas szerokopasmowka tb lub visatona ale tu trzeba popatrzec.

amdr napisał:
a drugi "geniusz" proponuje dać tylko tweeter z przodu , będzie na pewno pięknie grał z subwooferem
Może trochę nie jasno się wypowiedziałem. Chodziło mi o to żeby dać tweetery na przód i jeszcze jakieś panele na przód żeby większe głośniki wsadzić. Bo tam z przodu w desce to bardzo mało miejsca jest i ciężko może być żeby magnes się zmieścił

Wiem że dobrze radzicie z tymi panelami ale te koszta.To ma umilać podróże a nie kosztować wiecej niż auto. Bass będzie z subwoofera.

No to w takim razie będziesz musiał coś kombinować żeby się zmieściły(chyba, że któreś się zmieszczą. Musisz pomierzyć standardowe miejsca i na wymiary głośników patrzeć to może coś wejdzie). Będziesz musiał pogłębiać standardowe miejsca w desce, a z tym już nie wiem jak będzie bo z tyłu może być jakaś instalacja.

Powrót