• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakie głośniki do kolumn podłogowych na 20-25 m2

Reakcji
0
Przymierzam się na budowę kolumn dla słuchacza raczej nie będącego w temacie audio, także podstawowe kryteria wyboru to wygląd i cena, gdyż walory hi-end nie zostaną docenione.

myślałem, że dobra i tania byłaby konstrukcja mtm(podoba mi się taki układ) na zestawie totemowym, jedyny problem, to te okropne kosze tonsilowskich 13, macie jakieś propozycje? tak do 400zł za komplet głośników- więcej myślę nie ma sensu. dostałbym w tej cenie coś z korektorem fazy, co poradzi sobie w tak dużym pomieszczeniu?

Za 400zł szukaj używanych. Za te cene raczej nie będziesz zadowolony z DIY.

a może 3way na stx? stare, oklepane ale daje radę ;) wprawdzie budżet przekroczysz ale chyba się lepiej sprawdzić niz kombinowanie z mtm a'la totem (do czego chyba nawet zwrotki nie ma). te 400zł to max budżet? ja mam w takim pokoju pj+scx i jest ok wiec taki 3 way powinien na początek wystarczyć

a może 3way na stx? stare, oklepane ale daje radę

Stare, używane 3-Way na głośnikach Vifa, Peerless, czy Seas wymiesza z błotem te STX pod każdym względem. Szkoda kasy. No chyba, ze autor chce mieć wszystko nowiutkie, prosto z taśmy produkcyjnej. Wtedy jak najbardziej.

ale ja nie chcę kupować kolumn, 400zł to kwota na same głośniki, tak jak napisałem, nie chcę dawać więcej, bo tak można w nieskończoność, zawsze znajdzie się coś lepszego, poza tym jak już pisałem, to ma przede wszystkim wyglądać, gdyż osoba dla której to będzie przeznaczone raczej nie doceni niuansów akustycznych

Ostatnia edycja:
400zł? Osobiście za te kwotę bym zrobił kolumny aktywne na Dayton RS100-8 + GDN-22-300-8-SW (równiutkie 400zl co do grosza). Możesz też pomyśleć nad:
SDS164 i do tego VIfę DX25 na górę

Albo podobnym projektem, ale 17cm woofer może mieć problemy z przetworzeniem nieco bardziej wymagającego basu w 20-25mkw. 8' to moim zdaniem minumum. Chyba, ze nie potrzebujesz bardzo solidnej podbudowy basowej. Wtedy na pewno będziesz zadowolony.

Wejper Taka prawda jeśli jeśli budujesz to tylko dla wygladu to wystrugaj ładna komode a nie kolumny bo z tego co wyczytałem to ma być eksponat a nie kolumny ;/
A jeśli ktoś nie chce docenic "Niuansów akustycznych" To dla takiej osoby kolumny za 10.000zł będa grały podobnie jak kolumny za 1.000zł,Wiec może daruj sobie?

Marios221: naprawdę wolałbym jakbyś pisał na temat, nie pytam, czy takie coś ma sens, tylko o propozycje.

Bardzo ciekawy pomysł z tym daytonem, muszę zbadać temat, lubię takie oryginalne konstrukcje

S16 według projektu Akustyka czyli w BR pierdzą basem, że aż głowa boli. Dla kogoś kto pierwszy raz usłyszy coś markowego będzie to porządne basidło. W 22metrach S16 BR grały basem dużo (okolice 40-50Hz sprawdzone generatorem). Więc może jednak? Jak nie to zostaje projekt BioCannabisa na Daytonie i STXie

Swego czasu na All... były pięknie zachowane podstawkowe kolumny ARCUS AS5.
Przetworniki w układzie MTM (tak jak chciałeś) marki SEAS.
16 woofery spokojnie dały by radę w 25m kw. Cena jak za taki stan zachowania rewelacja bo 500zł
Myślę, że poszukaj "dobrych" używek z pokiereszowanymi obudowami. I własnie w "odnowienie" ich wlej całe Swoje serce DIY
Pozdrawiam

Bardzo ciekawy pomysł z tym daytonem, muszę zbadać temat, lubię takie oryginalne konstrukcje

Potrzebujesz jedynie drugiego wzmacniacza, i zwrotnicy aktywnej/cyfrowej w dowolnej formie (ja np. robie to komputerem). Ustawienie na początku może przerażać, ale jak się troche nad tym posiedzi, to brzmienie jest świetne. Jeszcze w kolejnych dniach można zrobic pare kosmetycznych poprawek, i mamy zwrotnice idealnie pod swój gust.

W 22metrach S16 BR grały basem dużo (okolice 40-50Hz sprawdzone generatorem)

Zależy jakiej muzyki słucha autor. Raczej powinno być ok. Chyba, ze autor lubi muzyke z niskim zejściem. Ja osobiście w takim metrażu bym nie schodził poniżej 10-12' :D

Powrót