• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakie głośniki do monitorów - 2way

Reakcji
0
Witam wszystkich forumowiczów.
Jest to mój pierwszy post. Czytałem trochę o waszych konstrukcjach i sam postanowiłem się zmierzyć z budową swoich pierwszych monitorów. I tu zaczyna się kłopot i prośba do was. Jakie przetworniki moglibyście mi polecić w cenie do 200-300zł licząc razem ze zwrotnicami? Im mniej tym lepiej. Wiem, że to nie wiele jednak będzie to moja pierwsza konstrukcja i nie chcę stracić pieniędzy jak coś pójdzie nie tak. A jak załapię bakcyla to na pewno na tym nie pozostanę.

Myślałem nad jakimiś głośnikami STX i GDWK-10-200-8-PJ do tego. Jaką musiałbym do tego zrobić obudowę, jakiej pojemności? I czy lepiej z br czy zamkniętą. Chciałbym aby monitory były kompaktowe więc myślę, że głośnik GDN to 15 cm max?

Pozdrawiam i czekam na wasza odpowiedź.

P.S. Jeśli to zły dział to proszę o przeniesienie, a nie o kosz.

GDN 14 SCX + GDWK PJ

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/149
http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/74
http://pawel.lutuje.se/wymiary_ARN150+GDWK_PJ(GDN14SCX+PJ).PDF UWAGA! projekt jest dla zwrotnicy umieszczanej na tylnej sciance obudowy. w przypadku montazu zwrotnicy na terminalu pojawia sie konlikt z tunelem!
http://pawel.lutuje.se/plytka_14_SCX___PJ.PDF

pamietaj od odwroceniu fazy glosnika wysokotonowego!

http://pawel.lutuje.se/ARN+PJ-prawie_tutorial.rar link do zdjec z budowy tych monitorow

lub GDN 14 SK + PJ
lub sony + mission

Im mniej tym lepiej. Wiem, że to nie wiele jednak będzie to moja pierwsza konstrukcja i nie chcę stracić pieniędzy jak coś pójdzie nie tak. A jak załapię bakcyla to na pewno na tym nie pozostanę.
A co może pójśc nie tak? Wystarczy dobrze się przygotowac i musi sie udac. Diy cięzko sprzedac (chyba ze same glosniki). Jedyne argument za takim podejsciem moglby byc taki, ze bedziesz wiedzial pozniej w jakim kierunku isc, gdy osluchasz sie z jakas konstrukcja, ale 200-300 zl to jakosciowo nie jest wysoka polka, wiec wszystko drozsze bedzie lepsze (i nie wazne czy metalowe membrany, czy papierowe, czy closed, czy br, etc).

200-300 zl to jakosciowo nie jest wysoka polka
To to ja wiem:razz: jednak będzie to moja 1 konstrukcja, Chcę poprostu wybrac jakieś głośniki i zwrotnice. Chyba zdecyduję się na te STX 14 SCX i GDWK PJ, jednak jaką do tego wybrać zwrotnicę, da radę dobrać jakąś gotową ze sklepu STX czy lepiej zrobić ją samemu?

A czy przypadkiem Paweł w 4 poście nie podał ci wszystkiego jak na tacy? Scghemat zwrotnicy tam widzę. Wystarczy kupić elementy i polutować.

Za bardzo to mi nie pomogłeś. Czytać potrafię. Pytałem czy nie da rady kupić już gotowej, bo z robieniem własnej jest jak dla mnie sporo zachodu, trawienie płytki, dostępność elementów. Wolałbym kupić już gotową a nie się bawić. Nie mam drukarki laserowej, żeby wydrukować ścieżki na papierze termotransferowym i nie mogę znaleźć takich samych elementów.

Pytałem czy nie da rady kupić już gotowej

ja sprzedawalem - ale obecnie nie mam czasu
napisz ogloszenie na forum, niech ktos ja wykona

z robieniem własnej jest jak dla mnie sporo zachodu, trawienie płytki, dostępność elementów. Wolałbym kupić już gotową a nie się bawić. Nie mam drukarki laserowej, żeby wydrukować ścieżki na papierze termotransferowym i nie mogę znaleźć takich samych elementów.
- plytki nie trawisz tylko nacinasz
- laserowka nie potrzebna - mozesz przerysowac lub nakleic
- spis elementow masz w PDFie!
jak nie ma to masz tutaj przykladowe

*1328 CEWKA Cewka 0.40 mH 0.890 Ohm dr-0.50 h- 8 FI-27
*5268 CEWKA Cewka 1.20 mH 0.280 Ohm dr-0.80 dl-38mm FI-24mm rdzen-14/30+dyski-24/5
400/ 2.20
ELE-100V/ 10.00
MET-TY 5/ 4.30
RURA BASS900023 fi-50x145mm.Czarny polipropylen.

Jak mam nacinać to mogę ją sam wykonać, tylko muszę poszukać tych elementów do zwrotnicy, najlepiej w jednym sklepie.

P.S Możesz polecić mi jakiś sklep internetowy z elementami elektronicznymi.

Ostatnia edycja:
Dzięki Paweł S. Właśnie znalazłem te wszystkie elementy i wyszło mi 26 zł na jedną zwrotnice jak dobrze patrzyłem, teraz muszę wysłać e-mail do nich z tymi elementami i czekać na odpowiedź. Podać im od razu moje dane czy poczekać na odpowiedź?

Dobra. Wysłałem już e-maila do polink oraz do innego sprzedawcy odnośnie głośników i muszę czekać na odpowiedź. Paweł mam jeszcze jedno pytanie, czy mogę przesunąć głośnik wysokotonowy do góry tak żeby nie nachodził na gdn? Nie zmieni to chyba dzwięku ?

Elementy do zwrotnic już zmówione, przy okazji wziąłem jeszcze terminale, br, i wkręty. Jutro zamówię gdn i płytkę do zwrotnic. Zostaną mi jeszcze gdwk, bo nie mogę znaleźć obydwu w jednym miejscu.

Dzisiaj dostałem już elementy do zwrotnic. Głośników jeszcze nie zamówiłem, wiecie może gdzie mogę je dostać razem ? Jak nie to zaraz zamówię gdn i gdwk na allegro tylko że za przesyłkę zapłacę 2 razy:>

Powrót