• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakie głośniki do monitorów 9 litrów

• Autor wątku Autor wątku hol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

hol

Reakcji
0
Witam wszystkich,
Od mojej ostatniej konkstrukcji diy minęło dobre 11lat. Czas przypomnieć sobie co i jak.

Po przeprowadzce odgrzebałem w czeluściach 4 sztuki niewykończonych obudów, które kiedyś miały służyć jako monitory do kina. Kina nie było i nie będzie :), natomiast chciałbym zbudować swoim synom kolumny na biurka. Pierwsze co przyszło mi do głowy to GDN 15/40/5 8 ohm + Vifa DX25TG. Głośniki są, schematy są. DX25 grają mi od lat i jestem z nich zadowlony, natomiast HDS134 (para do DX) już nie ma w sprzedaży.
Niestety obudowy są małe, mają 9 litrów objętości. Pytanie czy ten GDN zagra dobrze przy tej objętości? BR będziemy stroić wysoko w takiej sytuacji. Jeżeli nie, czy możecie zaproponować coś alternatywnego z gotowym projektem zwrotnicy?
Przeglądałem wpisy z ostatnich lat, ale na nic nie wpadłem.

Z góry wielkie dzięki za sugestie!

Cześć, spójrz na ten: SB13PFC25-8 albo SB13PFCR25-8 (pierwszy 133x133mm, a drugi ma okrągły kosz 150mm).
Bardzo podobny do tego GDN-a, jest prawie identyczny wymiarowo i zbliżony parametrami, ale Vas nieco mniejsze (Qts także nieco mniejsze). Co do zwrotnicy, niestety nie pomogę*
Nie wiem zupełnie, skąd to mi się bierze :biggrin: , ale sądzę że jest "lepszy".
Natknąłem się nań szukając małego głośnika do pewnego swojego projektu i zdecydowanie prowadzi stawkę. Wydaje się bardzo OK, cena też - ok. 90zł.

*PS: Ale poszukaj zwrotnicy, na Forum jest co najmniej jeden projekt monitorka zrealizowany na tym głośniku. On nie może być zły :biggrin:

Ostatnia edycja:
Ale całkiem bezinteresownie i nie-diabelsko :biggrin: , a poza tym masz obudowę 9l; w projekcie jest 8-litrowa - pasuje i ma luz.
Mnie też ten kurdupelek od kilku dni bardzo kusi (ale 133x133), chyba kupię 2 komplety na zapas i niech leżą (wysokotonowe to może SB19ST-C000-4, kopułki 19mm).
Na razie sezonowanie bezruchem - ale będę je w tym czasie pańskim okiem tuczył i czasem pogłaskam.

Ostatnia edycja:
Powrót