Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
dla świętego spokoju dałem kołki drewniane co ok 15cm. Fi 8 bo takie wiertło pasuje do frezarki. Głębokość 2x grubość ścianki. Kołkowałem na drugi dzień po sklejeniu. W rogach także dodałem kołki
Cytat Napisał Żółwik Zobacz post
NO widzisz.... a ja mam 3 płyty, każda po 16mm
Jeśli dobrze rozumiem wszystkie boki 16mm a front grubszy (2x16 ?). Dlatego ja stosuję tylko 22. Front przy podłogówkach 2x22
Panowie odpowie mi ktoś dlaczego fronty robi się podwójne?
Żeby zmniejszyć drgania ścianki. Drgania kosza są przekazywane bezpośrednio na front kolumny, dlatego powinien byc najgrubszy. Nie należy równiez zapominać o http://www.troelsgravesen.dk/chamfer.htmPanowie odpowie mi ktoś dlaczego fronty robi się podwójne?
I słusznie. Też stosuję Soudal bo wygodny pojemnik.Jakiego używasz? Ja ostatnio wypróbowałem Soudal i jest kosmicznyTylko zrobiłem bez wkrętów, ale od środka wkleiłem jeszcze ćwierćwałki na łączeniu płyt.
Przy płaskim froncie nie stosowałbym ich. Przesunięcia względem płyt nie są możliwe. Dałem je wszędzie bo jednak trochę usztywnią konstrukcję. Przy skosach gdzie zostaje cienka warstwa forniru zapobiegną rozwarstwianiu się. MDF to taki trochę badziewny karton, który jest mocno sprasowany.nie rozumiem co dają tak zamontowane kołki? od zawsze myślałem że daje się pomiędzy klejone elementy i na świeżo a nie po czasie, wyjaśni mi to Ktoś ?
Fakt ja woziłem 2x formatki do poprawy. Na szczęście błąd dało się naprawić. Najlepiej byłoby przy nich stać albo samemu maszynę obsługiwać ale to niemożliwe. Oni nie dbają o detale bo robią tanie skręcane meble, szafy. Tam o 0,5mm się nie dba a dla nas to kluczowe.Nieee.... Chodzi o to, że mam 3 pełnowymiarowe płyty z Castoramy o grubości ( 16mm bo taką mam dostępną ) Formatki tnę samemu bo pracownikom w Castoramie czasami się nie chce pracować ( albo mają zły dzień ) i potrafią zgubić wymiar....
dzibex Dokałdnie po to i w moim przypadku konieczny był gruby front bo wymyśliłem sobie skosy.Żeby zmniejszyć drgania ścianki. Drgania kosza są przekazywane bezpośrednio na front kolumny, dlatego powinien byc najgrubszy. Nie należy równiez zapominać o http://www.troelsgravesen.dk/chamfer.htm
Szkoda, że tak wielu forumowiczów dba o to by "śliczniutkie" kolumny pokazac na "śliczniutkich" zdjęciach, a nie przejmuje się rzeczami które w jakimś tam stopniu mają wpływ na brzmienie (ile osób tutaj dba o to by kolumny były ciężkie? Ile osób stosuje maty bitumiczne?)
Nie zapomniałemŻeby zmniejszyć drgania ścianki. Drgania kosza są przekazywane bezpośrednio na front kolumny, dlatego powinien byc najgrubszy. Nie należy równiez zapominać o http://www.troelsgravesen.dk/chamfer.htm
Szkoda, że tak wielu forumowiczów dba o to by "śliczniutkie" kolumny pokazac na "śliczniutkich" zdjęciach, a nie przejmuje się rzeczami które w jakimś tam stopniu mają wpływ na brzmienie (ile osób tutaj dba o to by kolumny były ciężkie? Ile osób stosuje maty bitumiczne?)
I słusznie. Też stosuję Soudal bo wygodny pojemnik.
---------- Post dodany o 22:26 ---------- Poprzedni post o 22:24 ----------
Przy płaskim froncie nie stosowałbym ich. Przesunięcia względem płyt nie są możliwe. Dałem je wszędzie bo jednak trochę usztywnią konstrukcję. Przy skosach gdzie zostaje cienka warstwa forniru zapobiegną rozwarstwianiu się. MDF to taki trochę badziewny karton, który jest mocno sprasowany.
---------- Post dodany o 22:29 ---------- Poprzedni post o 22:26 ----------
Fakt ja woziłem 2x formatki do poprawy. Na szczęście błąd dało się naprawić. Najlepiej byłoby przy nich stać albo samemu maszynę obsługiwać ale to niemożliwe. Oni nie dbają o detale bo robią tanie skręcane meble, szafy. Tam o 0,5mm się nie dba a dla nas to kluczowe.
---------- Post dodany o 22:31 ---------- Poprzedni post o 22:29 ----------
dzibex Dokałdnie po to i w moim przypadku konieczny był gruby front bo wymyśliłem sobie skosy.
---------- Post dodany o 22:34 ---------- Poprzedni post o 22:31 ----------
Nie zapomniałem

Czemu takie wysokie...?
Najlepiej obrabia się mdf, ale z wiórówki też możesz kolumny składać. 16-22mm w zupełności wystarczy jak dasz wzmocnienia w środku.Jak wy byście pocięli płytę żeby najłatwiej było poskręcać/pokleić
Pkt 8 regulaminu...Jakie głośniki do tego wstwić
Będzie na pewno lepsza niż szlifowanie ręcznie...Ja ostatnio widziałem w tesco szlifierke oscylacyjną za 40zł 130W co o tym myślicie?
Czemu takie wysokie...?
Najlepiej obrabia się mdf, ale z wiórówki też możesz kolumny składać. 16-22mm w zupełności wystarczy jak dasz wzmocnienia w środku.
Jakiego używasz? Ja ostatnio wypróbowałem Soudal i jest kosmiczny Tylko zrobiłem bez wkrętów, ale od środka wkleiłem jeszcze ćwierćwałki na łączeniu płyt.