• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakie kolumny stereo do 1400zł

Reakcji
0
Witam.
Poszukuje kolumn stereo do 1400zł , myślałem nad Altusami 200, może jednak wybrać coś innego?

Fabryczne czy DIY? Jaka muzyka, jaki metraż? Ogólnie to byś mógł poczytać, jest na ten temat sporo. Altusy, tak jak powiedział kolega, kasa w błoto

Jak lubisz rock lub coś z dobrym basem no i masz dobry wzmacniacz to altusy, natomiast jeśli wolisz nieco łągodniejszego to maestroII 180, natomiast jeśli wolisz coś z innego niż tonsilu hmmm to nie polecam :) tonsil to tonsil wkońcu dobre bo polskie a nie china :D

kevineczko napisał:
Jak lubisz rock lub coś z dobrym basem no i masz dobry wzmacniacz to altusy, natomiast jeśli wolisz nieco łągodniejszego to maestroII 180, natomiast jeśli wolisz coś z innego niż tonsilu hmmm to nie polecam :) tonsil to tonsil wkońcu dobre bo polskie a nie china :D
Po co pindolisz takie farmazony i ludziom w głowach mieszasz.
womperm Z nowych i nie DIY te maestro były by OK, Z DIY szukaj w konstrukcjach gotowych , są tam najczęściej podane koszty budowy.
Napisz swoje preferencje muzyczne, jaka wielkość pomieszczenia, rodzaj muzyki ew. jaki posiadasz wzmacniacz , 2 drożne, 2.5 czy 3 drożne mają być itp.

womperm napisał:
Poszukuje kolumn stereo do 1400zł
ledwo na styk http://www.stx.pl/mx-140.html

womperm napisał:
Poszukuje kolumn stereo do 1400zł , myślałem nad Altusami 200
jezeli ma byc duze to moze lepiej dozbierac do http://www.stx.pl/fx-200.html

kevineczko, widac ze malo sluchales a jeszcze mniej wiesz...
tonsil miewa fajne glosniki. ale polecanie tylko tonsila bo inne nie graja to czysta glupota ;]

womperm, osobiscie polecam poszukac uzywanych DIY
za 1400zl mozna kupic juz naprawde dobre kolumy ktore starcza na lata
a ze DIY to i wykonanie pewnie lepsze ;)

Pomieszczenie ma 52m2. Jeśli chodzi o muzykę do głośniki muszą mieć niskie i dynamiczne zejście, wysokie muszą być wyraźne ale nie natarczywe.

womperm napisał:
Pomieszczenie ma 52m2. Jeśli chodzi o muzykę do głośniki muszą mieć niskie i dynamiczne zejście, wysokie muszą być wyraźne ale nie natarczywe.

Niestety altusy sa przeciwenstwem tego czego wymagasz. Brak niskiego basu i wyeksponowane wysokie czestotliwosci.

uuuu...
to faktycznie jedynie FX-200 lub altusy
szkoda tylko ze altusy maja tube na wysokich tonach ktora czasami potrafi ranic uszy :???:

Szczerze,
Jeśli nie DIY to osobiście wolał bym poczekać, dołożyć, bo wiem że apetyt rośnie w miarę jedzenia.... a od 1400 do 2000 niewielka różnica...
Z tego co piszesz i czytałem tu na forum, ponoć bardzo fajnie grającym zestawem jest FX-300 od STX-a....
Osobiście bym dozbierał do czegoś czego nie będę chciał zmieniać przez długie lata.
Kojarzę ze Infinity Beta 50 mieściły się w cenie do 2000 a dźwiękiem są naprawdę bardzo fajne.

womperm Dzięki DIY możesz mieć kolumny których koszt wyniesie połowę ceny sklepowej a za 1,5tyś można by już dobrać jakieś dobre przetworniki - szczególnie duże woofery (a według mnie powinieneś zainwestować nawet w subwoofery skoro masz 50m2)

Przemyśl sobie DIY - to się opłaca ;) (nawet jeśli nie czerpiesz przyjemność z ich budowy)

Ja jeśli miał bym kupić te Voyager`y 350 to już bym wolał poskręcać samemu takie proste sześciany i okleić czarną okleiną :razz:
Brak kolców, forniru, lakieru, ewentualnie lakiernika, wykwintnych terminali, kosztów przesyłek tego wszystkiego itp. skutkuje bądź co bądź dużym zaoszczędzeniem budżetu na np. leprze przetworniki.... gdzie w efekcie zostanie jeszcze na dobrą zwrotnicę...

Przyjemość z DIY nie zastopiona w końcu wiem co robie :wink:
Jeśli tak no to możecie podać jakieś głośniki ze zwrotnicami.

Nie wiem, może Ci tu chłopaki zaraz coś zaproponują bo ze zwrotką już zaprojektowaną to teraz nie mogę znaleźć ale ja myślę że tanio i dobrze było by zrobić najpierw jakieś w miarę skuteczne znane 2-way`e a do tego wkomponować jakieś suby na podstawę 2-way`i.
Pytanie czy odpowiadał by Ci taki design ? wyglądać to by np. mogło jak 2,5drogi na AWX`ach Dolphina123 http://www.audio.lutuje.se/ albo np. coś w tym stylu http://www.troelsgravesen.dk/Jensen.htm

od dlugiego czasu chodza mi po glowie kolumny w stylu altusow ale z lepszymi glosnikami...
no i niestety brak dobrego i wystarczajaco slabego woofera 12"
potrzebnyby byl jakis wysokosprawny papierowy woofer do max 100w

funiax1, pomysl dobry - ale ile te woofery kosztuja?
ir0nhide, glosnik prawie idealny - szkoda ze nie kosztuje powiedzmy 100zl i nie wyglada lepiej :???:

Powrót