• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakie kolumny za ~550 zł?

Reakcji
0
Witam
planuje składac nowe kolumny niedługo,lecz niemam pomyslu jakich glosników uzyc...
Aktualnie mam w170s i sc10n,jestem zadowolony,ale wiadomo-ciagle chce sie wiecej,
niemam w ogole pomysłu,na czym mozna by je złozyc :/
Myslalem nad peerless'em
( http://allegro.pl/item131328311_peerless_woofer_sds_830656_z_8_6_ohm_nowe.html )
i nad Vifa
( http://allegro.pl/item131312642_vifa_xt19td_00_04_jeden_z_lepszych_glosnikow_nowe.html )

Lecz martwie sie o bas,ten peerless ma fs 62 hz,troche wysoko,jak myslicie? Czy powinienem sie tym martwic? Czy ten Peerless jest lepszy od Visatona,oplaca sie?

Jesli nie to co polecacie?
Tak samo z wysokim,co wybrac?
pamietajcie,do 550 zł za wszystko,wiec ok 400-MAX 450 na głosniki.

Pozdrawiam i czekam na odp.

to może byc niezly zestawik..ale ktos mówił (chyba Budzik) że vifa jest baardzo cicha (cos kolo 82 db)...
tyle ze od razu mówie ja tego nie powiedzialem :)

Te peerless'y co podales to do malych monitorkow sie nadaja. Zobacz parametry t/s. Basu z tego na pewno bedzie malo... nie wiem jak z jakoscia.
Wg mnie lepiej zostaw to co masz, chociaz zalezy czego oczekujesz.
Jedyne co moglbys zrobic, to zamienic sc10n na ta vifke.

Maxi,chce cos nowego,chce slyszec wiecej glosnikow,porownywac...
Moge sprzedac suba i wtedy bedzie wiecej na kolumny,ale wtedy juz musza miec sporo niskiego basu,i troche kopa :)
Mysle ze wtedy bym mial 700-800(zalezy za ile pojdzie),choc narazie pomyslmy nad tym 550max.

Pozdrawiam i czekam na kolejne odp.

Jak do tego sub bedzie to spox;]
Tylko tak jak pisalem te glosniki nadaja sie do malych monitorkow.

Napisz moze do czego Ci to, podlogowki, monitorki?

obojetne to dla mnie czy monitorki,czy podlogowki,wazne zeby grało lepiej niz w170s i sc10n.

Langusta, niewiem co z tą vifa jest nie tak ... jak zrobie po,airy nowych głosników to wtedy sie okaże czy tamten był dobr yczy zły a wtedy wydam opinie co o niej mysle. mam pewnien argument który moze mylic moje doznania ale o tym niedługo.

Tasior, kup sobie g25ffl do tego w170s i będziesz miał duzo lepsz brzmienie ;) A ten peerles to chyba niejest wcale fajniejszy od visatona aczkolwiek mozesz go wziac, zagra na bank inaczej , i moze ci sie lepiej spodoba, kto wie.

[ Dodano: 2006-10-14, 19:00 ]
PS. pomiaru raczej nie spierniczyłem !

Budzik :)
jestem zadowolony z w170s,ale poprostu chce cos innego,chce poznawac coraz wiecej glosnikow,zebrac troche doswiadczenia itd.

Co do Xt19 to kupiłem je od Budzika i nie zauważyłem że SPL jest obniżony u mnie graja normalnie i jestem zadowolony z dźwięku poza tym oczywiście są też tłumione żeby zgrać je z M18WH

TEz to zauwazyłe, jest taka opcja że głosniczek do któego porównywałem poprostu gra wysokimi tak dorbze jak xt a xt rzuca bardzo duzo srednich tonó i bez odpowiedniej filtracji lipa, ale i tak ktos mówił ze gra dosc mocno srednimi.

JA nie zakazuje kupna tej kopułki aczkolwiek jej charakter mi sie niespodobał.

Powrót