• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakie maty bitumiczne?

Pawel S.

Administrator
Członek ekipy
Reakcji
128
witam

potrzebuje informacji jakie maty oplaca sie kupic??
na allegro znalazlem kilka produktow roznych marek
app - najpopularniejsze ale czytalem ze niewytrzymuja mrozow
tutaj mam jakies maty no-name http://www.allegro.pl/item109648622_kazde_auto_ciche_jak_lexus_maty_wygluszajace_.html
a tutaj jest firmy BOLL http://www.allegro.pl/item107788794_boll_profesjonalne_maty_wygluszajace_f_vat.html
ktore wybrac do wygluszenia drzwi w 206??
od razu dodaje ze niema kasy na DYNAMAT (czy jak to sie tam pisze)

a przy okazji ile mat idzie na drzwi w wersji 3d?? robil juz ktos??

ja ostatnio tlumilem drzwi w maluchu a maty kupowalem w lokalnym sklepie z lakierami samochodowymi - byly identyczne jak te bolla nawet papier mialy w tym samym kolorze. dzisiaj jedna odkleila mi sie w srodku i zawinela na szybe - mowie wam masakra. drzwi byly wyczyszczone i odtluszczone rozpuszczalnikiem a mat klejone na cieplo... jednak caly dzien na sloncu zrobil swoje. na malucha zeszlo mi 10 mat ale robilem oszczednie, jedna warstwa na blachy wewnetrzne i jedna na otwory montarzowe - bez oklejania calosci. mysle ze jak kupisz 16 to ci wystarczy a jak zostanie to daj na klape w bagarzniku.

pan_pawel, 16 na drzwi czy na calosc?? czytalem na forum 206 ze na drzwi przypada 11-15mat!! a reszte trzeba bedzie stopniowo tlumic...
niemozna dopuscic aby peerless'y sie marnowaly ;)

skora na forum pisza ze 11 na jedne drzwi to tak jest ja mysle ze wejdzie ci po 6-7 na drzwi ale ja bym bral z zapasem w symie 10zl to nie majatek a szkoda potem doplacac do wysylek, poszukaj u siebie w miescie.

polecam maty APP, własnie tłumie drzwi nimi i nie mam żadnego problemu z nimi.

masz na mysli pasty chyba?

Ja wnętrze drzwi pokryłem konserwacją pistoletem i też będzie, to nie to samo co pasta i maty ale przynajmniej natura mi drzwi nie będzie jadła :)

heh to fakt ale co z tą pasta bo pewnie latwiej bylo by w drzwiach to zrobic niz maty a i cena chyba nie taka tragiczna ;]

a co z ta opinia ze podobno w mrozach pekaja?? to jest prawda??
a zreszta w mielnie dopiero w tym roku byly mrozy...;)

app są bardzo plastyczne pod ciepłem, umiejętnie po mało przyklejać i będzie okej

Mam pytanie, czy możnaby zastosować filc zamiast mat wygłuszających? Nie mam samochodu i nie znam się na tym, więc być może z jakichś oczywistych przyczyn nie można, ale nic mi nie przyszło do głowy. Filc jest tańszy i chyba lepiej wytłumiła, problemem może być tylko jego przyklejenie, ale myślę że znalazłby się odpowiedni klej.
Pytam, bo mam zamair kupić samochód i na pewno prędzej czy później będę wytłumiał drzwi.

jest odpowiedni klej ale tu problem jest chyba innego typu ze filc lapie strasznie wigoc i jest duzy gabartytowo... jak kogos interesuje to klej jest z firmy Forch raczej ciezko dostempny....

filc do środka auta pod trzeszczące plastiki.
do drzwi jak juz tanio to SOUDAL dekarski i Blachogum.

Są takie maty bitumiczne z warstwą aluminium dostępne w sklepach OBI, Castorama itp. Są to maty dekarskie. Rolka 10mx25cm kosztuje około 80PLN.

Tak, mam je u siebie w samochodzie... jak na razie nic nie odpada i raczej nie odpadnie, bo są to maty np na dach czy komin. Są troszkę lżejsze niż APP, ale cena pozwala na to, aby dać np 2 warstwy w niektórych miejscach.

Powrót