• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakie przetworniki do 2way??

Reakcji
0
Witam!
Mam zamiar zrobić nowy 2way tylko nie wiem za bardzo na jakich przetwornikach.
Słucham praktycznie każdego rodzaju muzyki ale głównie Muzyke techniczna i elektroniczną.
Zależy mi głównie na tym żeby wszystko było na swoim miejscu tzn głośno wyraźnie i z wykopem.
Narazie to bedzie gralo w pomieszczeniu 9m2 ale w pozniejszym czasie przeniose sie z tym do wiekszego pomieszczenia.
Na głośniki mam około 600zł, nawet jak będzie warto to mogę zainwestować ta kase narazie na niskotonowe a w pozniejszym czasie dokupic wysokotonowce i zwrotki.

napewno Ci stx-y z serii awx doradza ;) kazde takie podobnie pytanie knczy sie taka odp. bez znaczenia co napiszesz czego sluchasz ;)

Dokładnie, dla niektórych świat na STX się kończy. Za 300zł na niskotonowce/1szt to jest już co wybierać :grin: A ile ewentualnie mógłbyś dołożyć na te wysokie i zwrotnice?

kaman777,benek161 popatrzcie tez na to ze musi być do tego gotowa zwrotka. A nie za wiele jest projektów w tej klasie cenowej z gotowymi zwrotkami.

wlasnie spodziewam sie tego ze awx zostanie polecony :D ale z gory mowie ze stx odpada nie mam przekonania do tej firmy i juz tym bardziej ze z basem szalu nie ma a chce cos co bedzie go mialo duzo :)

bialiczek napisał:
ale z gory mowie ze stx odpada nie mam przekonania do tej firmy i juz tym bardziej ze z basem szalu nie ma a chce cos co bedzie go mialo duzo :)
Altusy :lol: W sumie w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz niż STXy.

rozmawialem z jednym forumowiczem to mowil ze jest ok ale bez rewelacji, nie ma tego basu jakos nie wiadomo ile. Po za tym na forum tez ktos pisal ze w wiekszym pomieszczeniu juz nie wyrabiaja i przydalo by sie na nich 2,5 way zrobic. Sluchajac Visatona w 170 rozgladalem sie po pokoju gdzie stoi sub tak samo w przypadku Kepa. Widze ze zrobila sie na forum awxomania pomimo tego ze polowa ludzi go nie slyszala pewnie...

benek161, ile trzeba bedzie :D w zaleznosci od tego jakie beda projekty do tego glosnika to tyle wyloze, wole zrobic to raz a konkretnie i miec spokoj na dluzszy czas

A nad SPH-165KEP się może zastanawiałeś? Ja jakiś czas temu na poważnie brałem tą konstrukcję pod uwagę skuszony opiniami o świetnym brzmieniu ale ze względu na budżet w końcu stanęło na GDN 13/50/9

Projektów jest mnóstwo... Wystarczy dać sobie godzinkę czasu i przejrzeć gotowe konstrukcje :twisted: Problem polega w tym, że niewielu miało kilka projektów w jednej klasie cenowej i stąd wynika brak porównania i wybrania "najlepszego" zestawu w tej cenie czego się zazwyczaj oczekuje u autora. Dlatego też bialiczek przejrzyj mój podpis i własne konstrukcje i zaproponuj co Ci wpadło w oko a wtedy Cie ukierunkujemy dalej...

jacky72, wlasnie mialem okazje sluchac tego visatona i powiem ci ze naprawde mi sie podobal a wlasnie to jak gral dolem. Zastanawiam sie czy nie warto dolozyc i kupic cos podobnego, lepszego co bym mial spokoj z kolumnami na dluzszy czas....

Jeśli możesz dołożyć to pomyśl nad Usher 8935a i 9930-20.
http://www.loudspeakershop.eu/glosnik-usher-audio-8935a-p-1340.html
http://www.loudspeakershop.eu/glosnik-usher-audio-t993020-p-872.html
Tu za głośniki wyjdzie ci ok.840zł.Miałem okazje posłuchać na tym głośniku konstrukcji Usher V-601 bardzo mi się podobało. Ogólnie fajny głośnik z dość dużym zakresem stosowania objętości od 18 do 35 litrów i strojenie 35-45 Hz.Akkus na nim ma konstrukcje X-1.Podobno do tego głośnika najlepszą objętością jest 27-28litrów.

jacky72, i tu jakis konkret. Nie powiem bo zaciekawil mnie ten zestaw. Zaraz oddaje sie lekturze na temat tych Usherow.

Jak ktos ich sluchal i ma jakies porownanie niech sie wypowiada :P

projekt zapha ...czyli DA175 + seasek ....bedziesz bardzo zadowolony z tym daytonem był u mnie znajomy i to naprawdę porządne przetworniki za smieszną wrecz cene w stosunku do możliwości ...
http://www.zaphaudio.com/BAMTM.html

jedna sztuka w polinku to ~95zł

z dwóch DA175 basu Ci napewno nie zabraknie możesz być pewnien porównywałem je BEZPOSREDNIO z er18rnx ;p
:D

[ Dodano: 2010-05-26, 13:52 ]
hehe sciagnalem sobie cennik z polinka (bo juz dawno nie aktualizowalem) i się okazało ze ten dayton u nich teraz kosztuje 128pln

w takim wypadku to by się już trzeba było zastanowić nad nim .... choć generalnie ten projekcik i tak jest bardzo fajny, o klasie zestawu głównie decyduje tweeterek a tutaj jest śweitny seasek 27tbfg/g :D ...

Powrót