• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakie przetworniki do centrala

Reakcji
0
Przymierzam sie do zrobienia kolumny centralnej i mam kilka pytań.
Moze na poczatek troche informacji:

1.Pokuj w jakim mialo by to grać to 14m^2
2.Jako efektowe mam ARN150 8 ohm+SC10N
3.Jako fronty planuje 2x ARN150 4 ohm (szereg) +SC10N
4.Budrzet na calego centrala to 300zl

Moja propozycja to ekranowany 2xARN 116 4 ohm +SC10N wyjdzie cos ok 260zl

herminator napisał:
Moja propozycja to ekranowany 2xARN 116 4 ohm +SC10N wyjdzie cos ok 260zl
bardzo dobre głośniczki 116 gra naprawdę super w sumie mogą grać bez wysokotonówki;p

Z tego co przegladlem to ma schludna charakterystyke i jest nie drogi ale mysle, ze jednak dorzuce tam SC10N zwrotnice widzialem na stronie czechow ciecie cos ok 4 kHz

W takim razie nie ma na co czekac... poza wyplata;) a tak poza tym to bardzo podoba mi sie gra SC10N jak dla mnie gra wysmienicie, przedtem mialem arv ale... prawde mowiac to niebo a ziemia :)

takero, ja tez jestem zwolennikiem budowania zestawu na tych samych glosnikach ale czy przypadkiem ARN150 nie zepsuje tutaj troche w srednicy??
a moze i lepiej dac 150tke bo wtedy nie dostrzeze ich wad :roll:

herminator napisał:
zwrotnice widzialem na stronie czechow ciecie cos ok 4 kHz
to byla zwrotnica typowo pod sc10n?? moze zapodaj linkiem

Central powinien być jak najbardziej zbliżony konstrukcyjnie do frontów.
Arn116 jest lepszy od arn150, ale coś za coś.
herminator napisał:
proponuje przerzucić się na firefoxa który wykrywa takie ortografy...

116 ma duuużo lepsza średnice, myślę że nie warto iść w stronę ARN150...

zacznijmy od tego że arn116 w przeciwieństwie do 150 wogóle ma średnice i ma scene,
tyle że nie należy zapominać że to kino, 5.1 w którym trzeba będzie suba dostroić do reszty...

Powrót