• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jakie tanie kable?

Pawel S.

Administrator
Członek ekipy
Reakcji
128
ciagle brakuje mi kabli do DIY

do drozszych kolumn oczywiscie warto kupic cos pokroju procab itp itd

ale mam pelno tanich budzetowych projektow gdzie nie oplaca mi sie bieganie do sklepu po metry kabli po 2-3zl/m

tak wiec postanowilem zamowic szybko szpule jakiegos kabla glosnikowego.
tylko teraz pytanie - brac tanie CCA? czy moze szukac jakiejs okazji?

CCA to koszt 70-80zl za 1-1,5mm2
myslalem tez o zakupie LGY 2 osobne zyly. koszt ok 100zl za 2x1mm2, ale tu mam gwarancje ze prawdziwa miedz

macie jakies inne pomysly?
np sprawdzone tanie kable miedziane?

udało mi się kiedyś kupić miedziany technokabel 2x2,5 za 2zł, więc szukaj okazji, nieraz się trafiają :) chyba że na już potrzebujesz to ten kabel z linku wydaje się ok

potrzebuje kabli JUZ teraz.
nadal powaznie mysle o LGY
kupilbym sobie 3 kolory 0,75mm za ok 120zl i mialbym tez do elektryki

chodziło mi o tego KABEL GŁOŚNIKOWY 2X2,5mm MIEDŹ OFC - 1MB

cena: 1.79 zł cena chyba nie najgorsza

po co mi 2,5mm do tanich budzetowych wynalazkow?
no faktycznie cena nie najgorsza, ale to nadal 180zl/rolka :/

Odpuść sobie CCA, przy przekroju 1,5mm2 mają 0,8ohm rezystancji na odcinku 6m.
Zainwestuj w zwykły elektryczny przewód 1mm2 lub 1.5mm2 z czystej miedzy OFC

Tyle że za byle jakie OFC 2x1,5 czu 2x2,5 trzeba dać minimum te 180zł. Taniej OFC sie nie znajdzie, chyba że LGY.

Ja używam głównie lextona 2x1,5mm w pracy - nie jest zły, ale to CCA. Cena za rolkę ok 80-100zł brutto.

Paweł - policz sobie rezystancję właściwą i wybierz co ma mniej w tej samej cenie. Tak naprawdę liczy się tylko rezystancja na metr.... CCA pod względem śniedzenia, i lutowania zachowuje się jak zwykła miedź (bo tą miedzią jest pokryta). Jedyne różnice to mniejsza wytrzymałość na zrywania (istotne jak ktoś chciał by się na tym przewodzie powiesić) i ilość cykli gięcia (istotne jak ktoś ma ADHD i miętosi przez 8 godzin dziennie przewody).

Tak +- można przyjąć, że 1mm^2 CU ~ 1,5mm^2 CCA

Czyli zamiast 2x0,75CU wybrał bym 2x1,5 CCA
Np. zobacz tu http://allegro.pl/kabel-glosnikowy-cca-2x-1-5mm-100m-czarno-czerwo-i3056497543.html

no to się spóźniłem...

mialem ostatnio 1mm CCA ktore kupilem bratu do kina
niestety zuzyl mi cala rolke :/

LGY przyda sie do elektryki/elektroniki. wygodniejszy przy montazu.

Powrót