• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jakie trafo do tda7294??

Reakcji
0
gdzie moge kupic przez internet toroid do wzmacniacza na tda7294 i jakie sie bedzie najlepiej nadawac?? znacie jakies linki to podajcie, wiem ze bylo to ze sto razy ale na nowym forum jeszcze nie ma:>

Trafo powinno byc 150Wat 2x24V - 2x28V to ostatnie bedzie najlepsze ale nie zawsze sie dostanie takie napiecie. A trafo mozna kupic na www.cyfronika.com.pl lub poprostu wpisz w wyszukiwarce np wp.pl sklep transformatory napewno cos znajdziesz

2x28V to za dużo jak na 4Ohmy. W spoczynku pewnie będzie miało 30V albo i więcej. Strzasznie się TDA grzeje na takim napięciu.

Ale niekupuj przez internet-trafo jest ciężkie dasz 20zł na przesyłke,lepiej poszukaj w swoim mieście.

Konsul napisał:
2x28V to za dużo jak na 4Ohmy. W spoczynku pewnie będzie miało 30V albo i więcej. Strzasznie się TDA grzeje na takim napięciu.

Dla napiecia wtornego transformatora 2x28V po "wyprostowaniu" napiecie bedzie rowne 28x1,41= ok. 39,5V. W jednym z moich wzmacniaczy TDA mialo 42V i spokojnie dzialalo z glosnikiem 4 omy. Trzeba tylko zadbac o dobry radiator i dobrze przymocowac kostke stosujac paste termoprzewodzaca.
Pozdro
Dexter

glosnik bedzie 8ohm wiec chyba nie ma problemu, w moim extra miescie nie mozna nic kupic wiec trafo musze zamowic:/ jakie beda minusy jesli podlacze trafo 2x24 i glosnik bedzie 8ohm?? co by sie poprawilo gdyby bylo 2x28?? niewiem czy jest sens szukania 2x28 jesli 2x24 jest dostepne od reki. i moc 150W jest odpowiednia i rozumiem ze nie warto dawac wiekszego?

Jak dasz trafo o napieciu 2x24V to moc wzmacniacza sie zmniejszy tylko niepamiatam ile. Chyba wzmak bedzie miał moc ok 70wat. Wiekszej mocy trafa niemam sensu dawać, to prawie nic nie da.

ja dałem trafo telto 150 wat 2x30V i przy 8 ohmach działa jak złoto przy 4 grzeje się ale wytrzymuje radiator jak na zdjęciu pracuje jako wzmacniacz do subwoofera

kolego SoundWave czy możesz mi powiedzieć czy ta blacha z radiatorem to jest jedna całość czy dwa elementy (blacha + przykręcony radiator)

jeśli to jest całość to skąd takie cudo wykombinować?

przykręcony radiator do blachy.... ale w blasze wycięty jest minimany otwor żeby się tda zmieściło więc blacha ma sporą powierzchnie styku z raziatorem i ma tę samą temperature co on dodatkowa powierzchania oddaje ciepło sprawdza się super

wygląda całkiem solidnie, będzie moją inspiracją. Teraz zauważyłem śrubę za drugim żebrem po lewo.
senkju.

Powrót