• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakie tweetery i zwrotnice dla dls r6a ?

Reakcji
0
Witam
Posiadam obecnie DLS R6A pod wzmacniaczem signat ram 2 (2x110rms), same woofery, zwrotnice jeszcze od bylych JBL, ktore poprzedni wlasciciel zostawil w aucie.
Potrzebuje dobrych tweeterow w granicach 100-300zl i zwrotnice do tego.
Jakies doswiadczenia, propozycje ?
Na allegro szczegolnego wyboru nie ma, sa lanzary DCT, TWS, Sinuslive neo25s oraz dls up1c za 300zl jednak tyle troche mi szkoda na tweetery.
W przypadku lanzarow spotkalem sie z membrana jedwabna i tytanowa - ktora lepsza?

W obecnej sytuacji potrzebuje zwrotnic dla dls'ow.
Z tweeterami dostane zwrotnice wiec mozliwe, ze podlacze je bezposrednio pod radio.

Wzmacniacz posiada filtry LP i HP wiec czy poprawnym bedzie podlaczyc tweetery przez radio i ich zwrotke, a dls'y wyregulowac poprzez filtry na wzmacniaczu ?

Lub szukac dedykowanych zwrotnic dla R6A, zlecic znajomemu wykonanie czy moze pojsc w kierunku zwrotnic aktywnych ?

powiem tak dls r6a to bardzo fajny woofer ale bardzo ale to bardzo trudno dobrać do niego wysoki...
R6a to bardziej woofer do 3 way, niestety słuchając cicho srednich tonów z niego nie uswiadczysz ni huhu-hu..
Tweeter nisko schodzący trudno znaleść. (choć jest pare - niestety wykraczają ponad 300zł)
jesli chodzi o zwrotki to na pewno pomiar i kilka projektów do odsłuchu (czyli koszt kolo 1000zł bez znajomych z wykonaniem zwrotki od podstaw)
jesli nie to zabawa w aktywke czyli obowiązkowo procek bo stare zwrotki 2way/3way nie dają tyle możliwosci co proc.

zacznimy od tego jakie masz radio? :)

(po ostrym dyplomowym chlaniu mam nadzieje ze literówek nie strzeliłem zbytwielu)
pzdr.
Paweł

pionek deh6800 :)

[ Dodano: 2007-06-03, 12:56 ]
Wogole to Panie magik jestem pod wrazeniem Twojego postu napisanego o 4 rano po ostrym chlaniu :mrgreen:
Wydanie na zwrotnice 1000zl mija sie z celem, juz lepiej kupic inny zkompletowany zestaw. Mam znajomego, ktory twierdzi,ze umie zbudowac zwrotnice i zrobi to za przyslowiową flaszkę lecz nie wiem czy potrafiłby ją zaprojektowac.
Generalnie jestem zielony w temacie :) Moglby mi ktos na odleglosc zrobic projekt takiej zwrotnicy czy potrzebne sa jakies pomiary itp do projektu ?

Prosze o konkretne propozycje jezeli chodzi o zwrotke aktywna, np linki z allegro co bym mial pojecie jakie są to pieniadze.
Temat car-audio raczkuje u mnie narazie i nie chce jeszcze ladowac pieniedzy duzych w to gdyz mam inne priorytety zwiazane z autem.

kebydz, na odległosc sie nic nie zrobi. Pomierzyć trzeba.
zwrotnice mierzone pod konkretne autko - bezcenne.
zwrotnice fabryczne to wyjscie powiedzmy dla normalnego słuchacza..

a w Twoim przypadku poleciłbym dobranie nisko schodzącego tweetera i do takiego zestawu radio z procesorem DSP - czyli cyfrową zwrotnicą, lub zewnętrzny procesor

nie dam Ci gotowych rozwiązań, bo nie znam Twoich ogólnie pojętych preferencji.. tu wszystko ma znaczenie..

jest sporo klocków godnych uwagi..
PIONEER DEX-P9 + DEQ-P9
lub jedyny godny uwagi odtwarzacz SONY'ego C90R + XDP 4000 ........

Powrót