Dlatego prosiłem Ciebie abyś przeczytał moje poprzednie posty - nt. algorytmów stosowanych w LOGIC 7, to byś wiedział że są one również ważne w tym jak odczuwamy stereofonie (mam na myśli częstotliwości niższe).
Bzudra!
Jak dla mnie, to tak jak kolega napisał, pusty marketing. To stwierdzenia typu grające kable zasilające i ic za parę tysi, tak samo grające wtyki (kiu., jak można wierzyć że wtyk ma wpływa na dźwięk :blink

itp. Choć z tym stereo to jeszcze gorzej, no bo zasilający i ic do pewnego stopnia, jakiś tam znikomy wpływ na dźwięk może i ma (ale na pewno nie taki aby inwestować weń więcej niż 100zł przy klockach za pare tysi) A może mój umysła jest na to za prosty, ale nie jestem sobie w stanie wyobraźić w jaki niby sposób częstotliwości rzędu 20Hz mają wpływać na odczucie stereo? Toż to jest sub bass! Na potęgę dźwięku - oczywiście, z tym się zgadzam i potwierdzam, ale na efekt stereo? Tak samo zresztą wydaje się być powyżej 20kHz. Zresztą osoby które głoszą, czy raczej produkują te teorie, tak samo chyba nie są w stanie sobie wyobrazić w jaki niby sposób częstotliwości rzędu 20Hz mają wpływać na odczucie stereo? Plotą byle pleść jak na moje. Jednak jak się wygłasza jakąś teorie, dobrze by było mieć, przynajmniej jakieś mgliste i niepewne jej uzasadnienie.. Już nawet nie mówie tu o uzasadnieniu naukowym, ale chociażby zdroworozsądkowym.
ot: acha, i jeszcze tak na marginesie do kolegi Hand, który twierdzi że nigdzie w tym temacie nie jest powiedziane o wyższych częstotliwościach. Widzę że chyba nawet nie czytałeś tematu i pierwszego postu, w którym jest wyraźnie napisane, cytuje:
"O konieczności korekcji dla 50kHz przypomniano sobie dopiero po pojawieniu się nowych formatów cyfrowych,które wykorzystują pasmo przenoszenia wykraczające poza zakres słyszalny. WÓWCZAS okazało się, że za właściwe pozycjonowanie źródeł dźwięku , oddanie aury i mikrodetali, także z płyt winylowych, odpowiedzialne są podharmoniczne od składowych normalnie niewychwytywanych przez ucho ludzkie."
UWAGI MODERATORA
| Koniec przepychanek. Zamykam. | |