• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakimi przetwornikami zastąpić oryginalne w kolumnach Sony SS-B1 ?

Reakcji
0
Dzień dobry , tak jak w temacie . Jakimi przetwornikami zastąpić oryginalne w kolumnach Sony SS-B1 ? Nie ma już na rynku dostępnych takich przetworników .

Bez stworzenia nowych zwrotnic to w zasadzie żadnych głośników nie można użyć.
Na allegro jest para wooferów z tych kolumn.
Tweeter to prawdopodobnie Seas 25TFF, który może daloby się gdzieś znaleźć używany

Kolumny posiadam od 2006 roku . Jak dla mnie grały idealnie razem z wieżą Fishera (wzmacniacz we wieży fisher studio standard ca-321) . Skoro nie można zakupić zamienników a nie widzę sensu szukać używanych to jakie kolumny mogli byście polecić na zamianę ?

Ostatnia edycja:
Pierwsza z opcji :

Spróbuj dogadać się ze sprzedającym czy taniej nie puści samych przetworników.

Druga z opcji :

Trzecia, najdroższa z opcji (o ile posiadasz oryginalne głośniki) :

Czwarta opcja - zakup nowych tweeterów o średnicy 104mm, pełen pakiet pomiarów i nowa zwrotnica oparta o te pomiary

Pierwsza z opcji :

Spróbuj dogadać się ze sprzedającym czy taniej nie puści samych przetworników.

Druga z opcji :

Trzecia, najdroższa z opcji (o ile posiadasz oryginalne głośniki) :

Czwarta opcja - zakup nowych tweeterów o średnicy 104mm, pełen pakiet pomiarów i nowa zwrotnica oparta o te pomiary
Tak tylko przetworniki niskotonowe też mam do wymiany nie tylko wysokotonowe .

Tak widziałem je wcześniej ale tak jak pisałem wyżej , nie chciał bym używek kilkunastoletnich . Jeśli nie ma nowych oryginalnych ani zamienników . To skłonie się raczej ku kupieniu nowych kolumn . Tylko potrzebował bym pomocy w wyborze kolumn o podobnym brzmieniu jak te Sony .
Nie chcesz używek...
A kolumny które miały by te Sony zastąpić, to miały by być nowe? ;)
Jeśli nie, to nie ma różnicy czy kupisz te używki to swoich kolumn Sony, czy jakieś inne używane kolumny, ponieważ w obu przypadkach będą to używki.
Z tym że już wiesz jak grają te Sony.

Tylko co dalej?
Jeszcze trzeba kupić wysokotonówki.

Nie polecam ładowania kasy w stary sprzęt.
Może i dla Ciebie grało to idealnie, ale to nie Hi-End.

Po za tym, Fisher to też leciwy sprzęt.

Ile masz kasy do wydania?

Nie chcesz używek...
A kolumny które miały by te Sony zastąpić, to miały by być nowe? ;)
Jeśli nie, to nie ma różnicy czy kupisz te używki to swoich kolumn Sony, czy jakieś inne używane kolumny, ponieważ w obu przypadkach będą to używki.
Z tym że już wiesz jak grają te Sony.

Tylko co dalej?
Jeszcze trzeba kupić wysokotonówki.

Nie polecam ładowania kasy w stary sprzęt.
Może i dla Ciebie grało to idealnie, ale to nie Hi-End.

Po za tym, Fisher to też leciwy sprzęt.

Ile masz kasy do wydania?
Kolumny nowe oczywiście , 2000zł mogę przeznaczyć na te kolumny . Ja słucham muzyki głównie z płyt winylowych i kaset . Mam całą wieże Fishera wzmacniacz , gramofon , odtwarzacz kaset i radio też od 2006roku . Wymiana całej też wieży była by zbyt kosztowna dla mnie na teraz . A wymienić samego wzmacniacza nie mogę bo każdy ze sprzętów jest zasilany że wzmacniacza , czyli wymieniając wzmacniacz musiał bym zakupić gramofon, kaseciak i radio .

Kolumn podstawkowych do 2000PLN jest dużo. Jak chcesz zbyć pewien czy ich granie będzie ci odpowiadać to tylko odsłuchy na własne uszy i najlepiej z twoim wzmacniaczem. Zostaje ci albo wypożyczanie, albo odsłuch w jakimś salonie audio, po uprzednim umówieniu się. Nie dość, że każde kolumny grają trochę inaczej z rożnymi wzmacniaczami, to co robi największą różnicę to oczekiwania wobec ich grania. Każdy człowiek ma diametralnie różne. Jeśli zależy ci na nisko schodzącym basie (przy średnio-głośnym słuchaniu), to bierze z większym wooferem - 6.5 to minimum.
Acha i przy twoim wzmacniaczu bierz kolumny o większej skuteczności (najlepiej powyżej 90dB).

A może ktoś z forum zechciał by mi zbudować kolumny tego typu w tej kwocie ? Widziałem pełno fajnych konstrukcji tutaj.

Widziałem gdzie konstrukcje na

T.10.150.8.MSX + W.18.180.8.FCX_v2​

Nie na tym forum . Ale nie było wzmianki o zwrotnicy .

Ostatnia edycja:
Budowa tak tanich kolumn jest nieopłacalna. Za te pieniądze dostaniesz nowe kolumny o podobnych parametrach, ale fabrycznie wykończone. Jest sens zrobić taki projekt samemu w celach hobbystycznych lub edukacyjnych.
Tu masz gotowe kity montażowe do własnoręcznej budowy takich kolumn. jak widać ceny komponentów są często większe niż kupienie gotowych kolumn.

Porady z wyszukiwarki
wg. Copilot
Indiana Line DJ 308 ~720 zł 3-drożna konstrukcja, wysoka efektywność (93 dB), świetna dynamika
Magnat Signature 503 ~999 zł 3-drożna, pasmo 32–53000 Hz, bardzo dobra jakość wykonania
Pylon Audio Pearl Monitor ~729 zł 2-drożna, naturalne brzmienie, polska produkcja
Klipsch R-51M ~447 zł 2-drożna, bardzo wysoka efektywność (93 dB), świetne do kina domowego
Wharfedale Evo 4.2 ~1849 zł 3-drożna, audiofilska jakość, bardzo dobre pasmo przenoszenia
Dali Oberon 1 ~899 zł kompaktowe, eleganckie, dobre do mniejszych pomieszczeń

Wg.google
Triangle Borea BR03: Znane z bardzo dobrej dynamiki i mocnego basu, idealne dla słuchaczy lubiących żywy dźwięk.
KEF Q150: Oferują bardzo precyzyjny i detaliczny dźwięk, co docenią miłośnicy analizy muzyki.
Elac Debut B6.2: Połączenie wysokiej jakości dźwięku z dobrym odwzorowaniem basu, wszechstronne i warte uwagi w tej cenie.
Dali Oberon 1: Charakteryzują się spokojniejszym, ale głębokim i zaskakująco niskim basem, doskonałe do różnych gatunków muzycznych.
Klipsch RP-600M: Świetne dla osób szukających mocnego, energicznego brzmienia i dobrej reprodukcji dynamiki.
JBL A190: Wyróżnia się dwoma 8-calowymi przetwornikami i miękkim, gęstym basem, który potrafi sięgnąć bardzo nisko

Ciężko będzie ci przebić gotowe oferty. By zrobić coś lepiej brzmiącego samemu, trzeba sumarycznie wydać więcej. Tak na komponenty jak i poświęcić więcej czasu.

Ostatnia edycja:
Obawiam się, że w tej kwocie może być ciężko, żebyś się wyrobił za materiał plus robociznę zlecając komuś budowę kolumn.

A może ktoś z forum zechciał by mi zbudować kolumny tego typu w tej kwocie ? Widziałem pełno fajnych konstrukcji tutaj.

Widziałem gdzie konstrukcje na

T.10.150.8.MSX + W.18.180.8.FCX_v2​

Takiej konstrukcji nie wiedziałem.
Po za tym, za słaby wysokotonowy do woofera.

Pozostaje kupić gotowce, za 2 tyś. już coś znajdziesz (jako nowe), ale nie oczekuj zbyt wiele.

Za 2 miesiące Audio Video Show.
Może warto przyjechać i posłuchać kolumn DIY?
Będą Iglaki 2.0, na wooferze 6,5" w obudowie wolnostojącej z "klasycznym" ułożeniem głośników.

Powrót