Ciekawy temat. Warto podyskutować. Napiszę co myśli dorosły już mężczyzna

Zalogowałem się tu już w 2004r. Szukałem wtedy kolumn dla siebie, chciałem kupić używane lub zlecić komuś wykonanie. To był mój początek przygody z audio. O DIY nie miałem zielonego pojęcia. Po kilku latach przerwy znów tu zajrzałem (o dziwo pamiętałem hasło) bo wpadłem na genialny pomysł wykonania, skopiowania pierwszej konstrukcji. To był styczeń 2011r. Godziny studiowania forum i decyzja o zbudowaniu MX140 STX ale dzięki olewczemu stosunkowi do klienta (brak reakcji na maila, brak możliwości dodzwonienia) zdecydowałem się na zakupy w Akkusie. Tę firmę Witka Albeckiego będę polecał, chwalił wszem i wobec. Podobnie Polink.
Zaczynałem swoją przygodę z zerową wiedzą z dziedziny elektroniki czy akustyki. Teraz już rozumiem o czym piszecie ale nie zagłębiam się do działu elektronika, mimo że Symasym czeka w szufladzie na polutowanie. Coraz śmielej udzielam rad

. Teraz podjąłem się ambitnej próby samodzielnego wykonania zupełnie nowego projektu 3W. Nie byłbym tak odważny gdyby nie znajomość z kolegą Arturem (ArtMiko) - którego serdecznie pozdrawiam. Zgodził się uczestniczyć w tym projekcie i nauczył mnie wiele. Kilka moich rad aby zwiększyć zainteresowanie tym forum:
Nie zniechęcajcie młodych ludzi do eksperymentów które wydają się głupie, kiczowate itd. Nie powinni się tu czuć jak intruzi;
Na tym forum powinny być obecne reklamy. To powinien być biznes jak każdy inny lecz bardzo merytoryczny;
Trzeba zachęcić młodych, zdolnych konstruktorów do publikowania własnych dokonań. Np ogłosić konkurs na kolumny 3W w konfiguracji z przetworników których jeszcze w Polsce nikt nie wykonał. Np mix Daytonów, Founteków, STX, Usherów. Zwycięzca otrzymałby zwrot kosztów konstrukcji. Da się tego dokonać dzięki sponsorom.
Fajnie byłoby dotrzeć do stacji TV, np TVN Turbo i zrobić krótki reportaż o maniakach i ich dokonaniach w dziedzinie DIYaudio.
Co do przerw w działaniu forum to uważam, że są potrzebne bo wtedy mam czas i motywację aby strugać w garażu

. Hmm stolarstwo. Było wiele zarzutów np. w stronę Bingnanta, że robi za ładne kolumny

To jest po prostu chamstwo lub zwyczajna zazdrość. Każdy na tym forum powinien dążyć do doskonałości w każdym aspekcie ! Od projektowania zwrotnicy na wykonaniu skrzynek skończywszy (to akurat jest najłatwiejsze). Ktoś kto nie skończył skrzynek albo okleił je partacko jest po prostu niechlujem. Mogę się tylko domyślać , że tak samo niechlujnie zaprojektował zwrotnice czy zrobił pomiary. Oczywiście nie mam tu na myśli skrzynek testowych i wszelkich prototypów. Po prostu ostateczny projekt powinien być ukończony, dopięty na tiptop. Dla mnie celem jest osiągnięcie poziomu wykonania paczek Marko3T czy Bingnanta a zwrotnic Yoshiego

Dzięki Wam i informacjom zawartym na tym forum otrzymałem olbrzymia dawkę wiedzy za co jestem niezmiernie wdzięczny. Na koniec mogę obiecać, że po ukończeniu aktualnego projektu podzielę się WSZYSTKIMI szczegółowymi danymi ze schematem zwrotnicy i pomiarami włącznie. To co mogę jeszcze obiecać to to, że co rok zbuduję przynajmniej jedną konstrukcję 3W

Zgodnie z tradycją na tanich, dobrych przetwornikach

Aha, przydałby się jeszcze tutorial do LspCad. Użytkownik Cadam na audiostereo podjął taką próbę. Pozdrawiam.