• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakoś mało ludzi na forum.

To co zrobił Bingant może zrobić zupełny amator w Audio, zwykły stolarz.

No ale zrobił sam :) to może to forum powinno się nazywać AudioStolarka ??
No i nie najeżdżajmy na binganta bo co On bogu ducha winien :)

A jeśli zrobię "Twój projekt" i zrobię do nich lepsze obudowy to tez będę amatorem tylko zwykłym stolarzem ?? A może jeśli zrobię po swojemu zwrotkę to też będzie to kopia ?? Trzeba najpierw poznac zamysł słowa DIY - Zrób to sam :)

Widząc ostatnie "dzieci" biganta myśle ze uwzględnia wszystko. Wystarczy poczytac/obejrzeć na tym "złym" AS jakie piękne kolumny ostatnio pokazał. Najlepsze to to ze wszedzie w nich zwrotnice robił Yoshi! HA! Swietnie się chłopaki uzupełniaja.

Jeszcze nawiązując do Binganta, tematyki forum, audio, zwrotek, elektroniki, głośników... W tej konkretnej rozmowie bardziej pasuje mi dyskusja na temat obudowy dla niskośredniaka - niemniej jednak nie mam nic przeciwko wymiany spostrzeżeń na temat sposobu obróbki krawędzi forniru.

Chodzi o to, że na forum znajdzie się miejsce dla każdego - zarówno super projektanta zestawów, hiper przyklejacza forniru - jak i gościa, który zadaje pytanie "jaki zamiennik do Tonsila xxx/yyy/zzz do suba". W mojej ocenie ten ostatni jest najbardziej irytujący (bo samo pytanie świadczy o tym, że nie czytał tematów na portalu i nie użył "szukaczki") - ale jakoś się przecież dogadujemy. Nie ma pyskówek jakie momentami pojawiają się na AH i bardzo często na AS. Generalnie jest spokojnie i merytorycznie - zaprzeczycie?

Chwała moderatorom (ja pierdziu... ale przylizałem :cool: )

Widząc ostatnie "dzieci" biganta myśle ze uwzględnia wszystko o czym Ty nie masz pojęcia. Wystarczy poczytac/obejrzeć na tym "złym" AS jakie piękne kolumny ostatnio pokazał.

No to mnie tym wpisem zniechęciłeś do czegokolwiek na tym forum. Dziękuję;)

Panowie nie marudzić tylko zabrać się za konstrukcje! moim zdanie to najlepsze forum audio w polsce :-) Problemy techniczne pewnie zostaną rozwiązane ..niebawem, i tyle. Reszta oki.

No to mnie tym wpisem zniechęciłeś do czegokolwiek na tym forum.

Bingant i SEAS :P

index.php

Może teraz zachęciłem ?? Byś swoje wreszcie skończył :P ;)

PS Na co z niecierpliwością czekam....

Dajcie spokój Bingantowi, to taki sam maniak audio jak cała reszta tego forum. Po prostu jest świetnym stolarzem ma bardzo dużą wiedzę w tym temacie, dużo dobrych pomysłów i rozwiązań. To też się liczy, zrobienie dobrej obudowy wcale nie jest takie proste. To też jest jakaś część techniki głośnikowej ;) . A lutować, zapewniam, że umie hehehe ;)

Tak, tak L26RFX/P I W18EX skąd ja to znam;) Chłopak nie jest taki zły bo wybrał fajne głośniki:)

Tak, tak L26RFX/P I W18EX skąd ja to znam

Tak tak, zgapiane od Ciebie haha ;) . Geneza powstania tego zestawu była zupełnie nie zależna od tego co robisz i niezależna od Binganta, ba on nawet został zaskoczony tym co dostał w paczce bo sądził, ze przyjadą seasy 22'ki ;) .

Poza tym jak widzisz to już jest zrobione i gra a Ty dalej strugasz :P więc kto był tak naprawdę pierwszy? haha

Wiem na własnej skórze, ale sięnie poddam

I na tym do jasnej anielki chodzi w DIY :)

Zrobić po swojemu, i przede wszystkim własnoręcznie !! Niezależnie czy będzie to klon, kopia z inną stolarką, kopia z inną zwrotką, czy całkowicie nowy projekt ;) grunt że są tacy ludzie którzy to kochają !!!

Ja nie robię zwrotnicy w krótkim okresie, ale próbuję mnóstwa różnych rozwiązań. Wtedy najwięcej się uczę.

---------- Post dodany o 23:52 ---------- Poprzedni post o 23:50 ----------

Poza tym jak widzisz to już jest zrobione i gra a Ty dalej strugasz :P

Dlatego że wykończenie ma dla mnie drugorzędne znaczenie;) ALe dla niektórych jak nie wygląda to nie zagra;)

Boże, ile ja bym mógł tutaj napisać na temat....stolarki, jednak lepiej zamilczeć. Nauczyłem się przez lata pokory i samokrytyki, i ostrożności w kontaktach forumowych.

Wiem i mam szacunek do tego, bo zdaję sobie sprawę jak przez niewiedze można wiele zaszkodzić lub dzięki wiedzy wiele ułatwić sobie w tych sprawach.

Z tym odsyłaniem nowych do szukajki jest pewien problem. Na samym początku to nawet nie wiadomo czego ma się szukać. A ten nowy który odzywał się parę stron temu na ten temat odważył się powiedzieć co mu leży, a i tak został zjechany i już pewnie się w tym temacie nie odezwie :D

Biznes owszem dla osoby która chce zarobić na hobbystach . Hobby to nie jest biznes.
Ja pewnie jestem już zepsuty przez kasę - za dużo lat w handlu. Uważam nadal, że hobby z biznesem jest nierozerwalnie związane. Wszelakie kolekcjonerstwo, renowacja starych samochodów itd. To są olbrzymie pieniądze ! Najważniejsze aby obie strony miały z tego korzyści.
Jestem niechlujem
Za ten zwrot bardzo kolegów przepraszam. Wiecie jednak co dokładnie miałem na myśli - dlatego nikt się nie obraził :)
Mi to po prostu sprawia frajdę, chcę się czegoś nowego nauczyć dowiedzieć. Tyle.
Z tego samego powodu i ja jestem na tym forum. Ciągle uczę się czegoś nowego. Ostrzegam że, do działu elektronika także zacznę zaglądać :)
No jeśli jedyną motywacją dla nich ma być zwrot kosztów to ja im dziękuje. Mogą nie pokazywać.
Cytat Napisał KonradRak Zobacz post
Np ogłosić konkurs
Konkurencja i rywalizacja to jest motywacja
Masz radykalne poglądy. Niestety najlepszą motywacją są pieniądze lub inne wymierne korzyści. Sportowcy czy naukowcy nie ścigają się tylko dla satysfakcji. Odpowiedz w takim razie na pytanie: Skąd dwudziestoletni student ma wziąć 2000 zł na głośniki jeśli np rodzice nie mogą pomóc. Zarobione pieniądze w wakacje zamiast na urlop ma wpakować w audio ? To jest drogie hobby - jak każde zresztą.
Raven1985 pochodzisz z planety amplificatoris, której ja nigdy dokładnie nie zobaczę. Zazdroszczę wiedzy jak diabli. Generalnie chodzi o uzupełnianie swojej wiedzy, umiejętności. Chętnie zmontuję dla Ciebie poprawne obudowy jeśli Ty zmontujesz dla mnie jakiegoś potworka 2x200W (8ohm) do mojej nowej kobyły :)
Tu moje brzydactwa i jeszcze okropniejsze zdjęcia. Specjalnie dla Was ;P

Powrót