• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakość Kondesatorów

• Autor wątku Autor wątku Rfck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
1
Witam, ostatnio zacząłem zastanawiać się nad elementami w zwrotnicy a konkretnie chodzi o Kondensatory. WIelu z was widzę stosuje Jantezny. Jednak kosztują trochę i mam pytanie do ludzi którzy mieli bezposrednie porównanie jantzenów z innymi kondami.

Visaton stosuje swoje kondesatory Elko wiec chyba są rownie dobre jak jantzeny ?
W ogole czy slychac jakąs różnicę miedzy kondesatorami na glosnikach nie Haj-endowych aktualnie robię Visaton+usher.

Krótki opis kondensatorów:
Kondensatory MKP f-my Jantzen Audio z metalizowanym dielektrykiem polipropylenowym, z wyprowadzeniami osiowymi, mające bardzo dobre właściwości takie jak, wysoką stabilność, małe straty, małą absorpcję dielektryczną, dużą wytrzymałość napięciową oraz niską impedancję.
cross-cap-450.jpg

Kondensatory elektrolityczne bipolarne f-my VISATON z gładką folią, przeznaczone do stosowania we wszystkich zakresach częstotliwości akustycznych, tam gdzie wymagana jest niska impedancja, wysoka stabilność pojemności i niski współczynnik stratności, dla mocy ciągłej 300 W przy 4 ohm lub 150 W przy 8 ohm.
62034.jpg

Re: Jakość Kondesatorów

Rfck napisał:
WIelu z was widzę stosuje Jantezny. Jednak kosztują trochę

No wlasnie,troche,wiec dlaczego chcesz jeszcze taniej? chcialbys zeby kond kosztowal 50gr? Moim zdaniem nie uslyszysz roznicy,inaczej by bylo gdybys porownywal kondy Vistona i Jantzena zwykle do Jantzena seri silver :wink:

Kond ELKO Visatona dla przykłady 8.2uF taki potrzebuję kosztuje 5,60 zł a Jantzen 10,60 zł. To już mam 2 Visatony za cene 1 Jantzena. Oczywiscie że chcialbym taniej ale tylko wtedy gdy nei bedzie różnic, bo wydaje mi sie ze czasem jantzeny to przerost formy nad treścią. Czekam na kolejne opinie :wink:

Rfck, roznice miedzy zwyklym elektrolitem bipolarnym a dowolnym foliowym (MKT, MKS, MKSE, MKP) slychac juz nawet na najtanszych tonsilach
dlatego w najtanszych wersjach zwrotnic montuje najtansze MKT (1-3zl) zamiast jantzenow. ale ze jantzeny sa niewiel drozsze i mam stale zrodlo to wole je kupowac.
jak mas gdzie kupic duzo i tanio MKT to kupuj - roznicy nie uslyszysz

Szukam po sklepach internetowych:polink,grelton,akkus,arton.
Potrzebuje elementow na całą zwrotkę czyli jeszcze kilka kondow i 2 cewki.
Zastanawiam się właśnie czy nie da się taniej jakos bez strat na jakości.
Polink wyliczył mi za wszystkie elementy 130 zł z wysyłką.
Myslalem zeby sie zmiescic ponizej 100 zł. 10 kondów i 2 cewki.
Hmm uwazasz ze brzmienie bedzie inne (gorsze) na elko niz na jantzenach ?

Różnica przede wszystkim w tolerancji Jantzen i inne MKP mają 2-5%, elektrolity 10% to pierwsza różnica. Druga najważniejsza :arrow: żywotność, elektrolit który dzisiaj ma np.8,2uF za 2lata będzie miał 7,5uF. MKP jak sprawdzisz za 10lat będzie miał tyle co na starcie.
Zmianki w jakości... osobiście dosłuchałem się tylko w przypadku wysokotonowca, dźwięk był strasznie szorstki, brzmiał jak przesterowany.

Oo to już konkretne wiadomości. Warto jednak zainwestowac w jantzeny póki co jestem przekonany.

Rfck, mozesz taniej dac na woofery - tam roznica jest mniej zauwazalna
podaj spis czesci co zamowieles. moze uda sie taniej cos wybrac

Kondy:
0.82 uF- 2szt
15.5 uF- czyli 12 uF + 3,6 uF 2szt+2szt.
4,3 uF- 2szt
8.2 uF- 2szt

Cewki Powietrzne drut 1.00mm
0,82 mH 2 szt.

Na wysoki mam cewekę wiec nie kupuje drut 0.6 mm. hm kupujac elektrolity na niskotonowe zaoszczedze moze 15 zł wiec chyba lepiej juz kupic wszystkie jantzeny.

Zastanawiasz się czy zaoszczędzić na takich pojemnościach :?: Chłopie problem pojawia się gdy masz kupić 47-100uF do woofera. Bierz Janzeny lub inne i się nie zastanawiaj.

No wlasnie ja tez nie widze problemu bo najwiekszy kond ma tylko 12uF a problemy finansowe zaczynaja sie >22uF

Chcesz zaoszczedzic to poszukaj zwyklych foliowcow MKT, MKSE itp choc te wcale nie sa bardzo tanie a obecne ceny hurtownika POLINK sa bardzo dobre no i od razu maja kondensatory z dedykacja do AUDIO choc to akurat bez znaczenia bo Miflex-y tez beda dobre.

A co do odsluchow kondensatorow to tylko sprawa gustu i jesli nawet slychac roznice to jest ona bardzo subiektywna i trudno powiedziec co jest lepsze. W praktyce wazne jak graja glosniki a kondensatory to szczegol. Mozna znalezc dobrze brzmiace kolumny na zwyklych MKT jak i kiepsko brzmiace na super kondach.

Robilem kiedys testy kondensatorow elektrolitycznych bipolarnych o pojemnosci 10uF a scislej mierzylem w sekundach czas po ktorym eksploduja. Przepuszczalem przez nie 20khz i 200W/4omach :) A co do super jakosci i wysrubowanych parametrow audiofilskich kondow to moze i one takie sa tylko co to daje? We wzmacniaczach klasy D na wyjsciu stosowany jest kondensator i niestety taki audiofilski sie nie nadaje!! A potrzebny jest styrofleksowy taki czerwony jak siedzi w zasilaczu AT/ATX i tylko taki sobie poradzi.

irek napisał:
Robilem kiedys testy kondensatorow elektrolitycznych bipolarnych o pojemnosci 10uF a scislej mierzylem w sekundach czas po ktorym eksploduja. Przepuszczalem przez nie 20khz i 200W/4omach
i jak :grin:

Przeczytałem takie -/+ odp jak "...bierz Jatzeny..." / "...(ileś tam) są droższe..." / "...czy jest słyszalna różnica..." itp ale Jatzenów też jest kilka :
-silver-gold cup
-silver-cup
-standard
-superior
-cross-cup
są też SCR-MKP / SCR-KP
no i są też kondy Hovland Music-CAP Ale taki jeden kosztuje tyle co dobra zwrotnica :D

Rfck: które Jatzeny porównywałeś do tych od Visatona ??

A od siebie spytam które wy stosujecie/polecacie do głośników z kolumn do 2000 tyś.??

ir0nhide, czarne wszedzie a jak chcesz zaszalec to niebieskie na gore. drozej sie nie oplaca wg mnie

ir0nhide napisał:
Rfck: które Jatzeny porównywałeś do tych od Visatona ??

Jak najbardziej wiem że są rozne Jantzeny jednak duuuże zdjęcie i opis w moim pierwszym poście chyba wyjaśnia wszelkie wątpliwości ;-)

[ Dodano: 2009-02-03, 17:15 ]
KAPRINT napisał:
Na tej stronie jest rzetelny test różnych kondensatorów, na który powołuje się Polink http://www.humblehomemadehifi.com/Cap.html

Moze czytałeś i moglbys co nieco ważnego powiedzieć ?

Powrót