• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jakwyprowadźić sygnał z gramofonu?

Reakcji
0
Witam posiadam gramofon jak w tytule , ma on wbudowany wzmacniacz mocy 2x10W z dość rozbudowaną regulacją lecz niestety po tylu latach większość potencjometrów nadaje się do wymiany strszanie trzeszczą a kanały grają nie równo, igła jest ok a i tak mam jeszcze jedną w zapasie.

Pomyślałem więc że że zamiast grzebać w nim starając się go doprowadzić do porządku a i tak jego wzmacniacz jest za slaby żeby pograć na jakiś normalnych kolumnach lepiej wyprowadzić mu sygnał bezpośrednio na wzmacniacz zewnętrzny , da mi to możliwość wysterowania każdych kolumn no i oczywiście lepszą jakość.

Pytanie tylko z którego punktu najlepiej to zrobić zaraz za ramieniem czy gdzieś dalej?
Prosił bym o wszelkie uwagi i opinie na temat tego rozwiązania :wink:

Witaj,
z tego co się orientuję to HS-36 miał wkładkę piezoelektryczną. ( CDS660 + DN8 ). Mogę się mylić oczywiście.
Jeśli tak jest, to szkoda Twojego czasu bo to nie ma szans zagrać dobrze żadną miarą. Szkoda płyt poza tym.
Jeśli jesteś uparty - wyprowadź bezpośrednio za ramieniem.

To może się go pozbędę a kupię coś z gotowym wyjściem?
Eeeh szkoda bo to naprawdę świetnie zachowany egzemplarz, a do tego ładny.

ano właśnie...
co by nie powiedzieć o dualu to generalnie sprzęt robił naprawde ładny....

może warto sie pokusic o przerobienie go na normalną wkładkę magnetoelektryczną?

i całą elektronikę zbudowac od zera?
ja bym się tak pobawił

Powrót