• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jamo E4SUB.1 nowy głośnik

Reakcji
0
Witam
Tak jak w temacie padł głośnik w tym subwooferze, może mógł bym zastąpić go czymś lepszym, wiem że z tym wzmacniaczem nie zaszaleje, ale może jednak uda mi sie go trochę ulepszyć?

daj zdjecia glosnika
moze uda sie naprawic! ;)

daj wymiary tego suba, bo nigdzie nie znalazlem :/
widze jedynie ze glosnik to 20cm

Taką specyfikacje znalazłem:
System: subwoofer aktywny bassreflex
Głośnik niskotonowy: 203 mm (8``)
Amp. Moc znamionowa: 70W
Pasmo przenoszenia: 45 - 150 Hz
Górna częstotliwość odcięcia: regul. 70 - 150 Hz
Maksymalne SPL: 100 dB
Wymiary: 34.6 x 31.5 x 34.5 cm
Głośnika raczej naprawić się nie da bo rozpadła się membrana, a i tak jeżeli sie da to wolał bym tam wsadzić coś lepszego.

b-r ma 10 cm nie rozumie o co chodzi z tym głośnikiem (jestem nowy na forum)? Ogólnie na głośniku nie ma żadnych parametrów.

potrzebujemy srednicy i dlugosci

nie rozumie o co chodzi z tym głośnikiem (jestem nowy na forum)?
rozwalone zawieszenie czy membrana to najlatwiej dostepne czesci zamienne!
duzo trudniej by bylo jakbys spalil cewke lub rozwalil dolny resor ;)

pojemnosc skrzyni jest na tyle przyjemna ze spokojnie znajdziemy zamiennik. niektore sklepowe suby maja kosmicznie male pojemnosci, co utrudnia dobor zamiennika

Ogólnie na głośniku nie ma żadnych parametrów.
to OEM - tam nikt nic nie podaje!
zmierz rezystancje cewki miernikiem

Długość b-r to 14 cm, rezystancji cewki dzisiaj nie zmierze bo nie mam miernika, jutro postaram sie to zrobić.

i jestes pewien ze ten tunel w srodku ma 10cm? czy to 10cm to byla srednica kolnierza?
interesuje nas otwor w srodku

Ja zmierzyłem średnice w sklejce, a tutaj ma 7 cm nie mierzyłem kołnierza tylko otwór w środku

Ostatnia edycja:
Powiem szczerze że kompletnie nie wiem w jakich cenach "chodzą" takie głośniki, chciałbym żeby to w miarę jak najlepiej grało.

teraz zewrzyj sondy pomiarowe i sprawdz co wskazuje miernik
jak cos pokazuje to odejmij to od wyniku
jak pokazuje zero to jest OK

to co zmierzyles to Re. impedancja znamionowa bedzie wyzsza. jak zmierzyles Re 5,7r to glosnik jest 8ohm

impedancja nowego glosnika nie moze byc nizsza niz oryginalu. grozi to uszkodzeniem wzmacniacza

pierw sprawdz ten blad na mierniku.
jezeli bedzie jakis blad to wtedy mozesz kupic ten smaochodowy

Na mierniku jak zwieram sondy to wyskakuje 0.5, czyli mogę go kupić? A jak myślicie czy była by aż taka różnica między tym głośnikiem który chce kupić a tym najdroższym?

0,5 czyli glosnik ma 5,2ohm = nadal glosnik 8r :/

dla bezpieczenstwa pokaz wzmacniacz od srodka

a czy roznica bedzie slyszalna? trudno powiedziec

00ddb8f87dd5b4199125a9faf1dfa962_1474253461.jpg
[/url][/IMG]

Powrót