• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jbl t595l w zamknietej obudowie

Reakcji
0
witam wszystkich forumowiczów.
Zakupiłem niedawno głosniki jbl elipsy i chciałbym zrobić zamknietą obudowe w tylnych nadkolach samochodu Renault espace (w bagażniku)jednak niewiem o jakiej pojemności litrazowej mam zrobic taką obudowe.
Wszedzie piszą o zrobieniu obudowy pod rózne rozmiary głosnika od 20cm do 35cm jaka pojemność litrażowa obudowy bedzie odpowiednia jednak nigdzie nie piszą o elipsach.
niemam pojecia zielonego jak obliczyć taką pojemność obudowy dla tych głosników.
dlatego mam prozbe do forumowiczów o pomoc i jeżeli nie sprawi to nikomu problemu obliczenia wymiarów takiej komory zamknietej, zaznacze od razu że głębokość maksymalna montażu to 125 mm szerokość i głebokość nie ma dózego znaczenia.
Mysle że to co napisałem nikogo nie rozśmieszy montarz elips w zamknietej obudowie(to taki mały eksperyment!!!)
Licze na pomoc.

Wymagana objętość obudowy zależy od parametrów TS głośnika. W tym przypadku producent ich niestety nie podaje. Domyślam się, że nie masz możliwości wykonania pomiarów samodzielnie, więc bezpiecznie będzie przyjąć wielkość obudowy jak dla głośnika 8" czyli ok. 15-20l dla jednej sztuki.

Powrót