• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jeden przedwzmacniacz i dwie końcówki, jak to połączyć?

Reakcji
0
Witam! Niedawno miałem problem z br i pomogliście mi go rozwiązać za to wielkie dzięki! Teraz potrzebuje pomocy w podłączeniu końcówki sharp sx-8800 ( zasilającą subwoofer) ze wzmacniaczem technics su-8600 ( zasila monitory). Mam teraz takie pytanie czy mogę sterować jednym przedwzmacniaczem 2 końcówki mocy ( zintegrowana z przedwzmacniaczem i oddzielną sharpa)? Oczywiście przed sharpem będzie filtr niskotonowy sub4 ( niestety zapomniałem narysować filtra na zdjęciu ale myślę że się połapiecie o co mi chodzi).

[ Dodano: 2009-10-08, 17:15 ]
Zdjęcie chyba zostało skasowane, więc podaje link do foty, link to nie plik więc chyba można go tu wrzucić, bez tego nie wytłumaczę dokładnie o co mi chodzi ---> zdjęcie wzmacniacza

Z tego co widzę ten filtr ma wejścia nisko i wysokopoziomowe, więc generalnie możesz zrobić tak jak na zdjęciu.
Nie znam schematu filtra, ale chyba można założyć że wielkich przesłuchów międzykanałowych nie wprowdzi.

Dzięki pomoc:) Ja się tylko obawiałem, że jak podłącze 2 końcówki pod jeden przedwzmacniacz to coś może pójść z dymem, w końcu 2 końcówy są ze sobą złączone i nie wiem czy są sobie obojętne, ale jeżeli mówisz że będzie ok to Ci wierze, najwyżej będzie na Ciebie :grin:

Moim zdaniem też będzie ok.
Ten przedwzmacniacz dał by radę wysterować pewnie z 10 takich wzmacniaczy.
Ale to i tek straszna kombinacja.

lklukasz napisał:
Moim zdaniem też będzie ok.
Ten przedwzmacniacz dał by radę wysterować pewnie z 10 takich wzmacniaczy.
Ale to i tek straszna kombinacja.

lklukasz możesz mi powiedzieć dlaczego będzie to straszna kombinacja? Próbowałem już tego sharpa podłączyć przez wyjście słuchawkowe ale są szumy i buczenie z głośników i do tego sygnał jest za mocny do tej końcówki. Może masz jakiś lepszy pomysł jak to podłączyć?

Szymek18,
Lepszego pomysłu nie mam bo chyba lepszego nie ma.
Mówię, że kombinacja bo ja już coś takiego robiłem ale kupiłem na wolumenie jakieś lipne RCA i były przebicia, brumiło to wszystko i wogóle byłem zły.
Kup dobre jakościowo kable i będzie ok.
Powodzenia.

lklukasz chyba źle Cię zrozumiałem, myślałem że ja coś pokręciłem i dlatego napisałeś, że jest to straszna kombinacja. Dziki za wyjaśnienie. Rozgałęźniki kupiłem zwykłe bo tylko takie były ale na szczęście wszystko działa tak jak powinno, brakuje mi tylko filtra i zasilacza, filtr już jedzie ale będzie problem z zasilaczem ponieważ nie mogę znaleźć o odpowiednim napięciu a sam raczej tego nie zrobię, składałem kiedyś kity ale nigdy nie wytrawiałem płytek :neutral:

Powrót