• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jeszcze jeden pomysł Szopler'a :)

Reakcji
0
Kolumny w obudowie zamkniętej 3-drożne.
Obudowa - biała MDF o grubości 18mm boki i 22mm przód z oddzielną komorą dla GDWK i GDM.
Głośniki - no właśnie i tu moje pytanie - proszę o wszelkie mozliwe modele głośników które spełniają następujące warunki:

kosze i zawieszenia czarne jak smoła, a membrany i kopułki w nich białe jak śnieg

mocowanie głośników oczywiście czarnymi ampulowymi (gdn M6 gdm M5 gdw M4) :)
Ma efektownie wyglądać i dobrze grać.

Może pokuszę się o zrobienie półokrągłych kolumn (wtedy sklejka i dobre tłumienie).
To narazie tylko pomysły, więc proszę nie mieszać mnie z błotem.
Najzwyczajniej w świecie zrobiłem juz 2 komplety - ale to dawno było.....
i teraz mnie wzięło z nowu :)

I love DIY :) ~~~!!!~~~

Drogie to jak diabli (ale za jakość się płaci)

ja chce wydać około 400 - 500 zł na głośniki, zwortke i zaciski :).

Materiał "drewnopodobny" mam gratis :) - 18mm MDF nielaminowany - spadek po dziadku, który był stolarzem.......................................................................................................

I właśnie zrodziło się w my head, next question (chyba za dużo pytam dziś na tym forum):
Jak pomalować, czym okleić (tylko nie tapeta) itp. , żeby zajefajnie wyglądało ?!?
Ew. jakieś linki nt. przyklejania forniru do MDF mile wskazane.....................

A może tak kupić coś Tesli albo (lepiej?) TONSILa i jakoś (JAK i CZYM?) 'pomalować' :) i jak to wpłynie na parametry głośnika (wiodomo zmieni się qms no i offcourse qts oraz mms - tylko co i w którą stronę (wzrośnie/zmaleje)?

uff ale sie rozpisałem dzisiaj...

[dodano o 22:08 ;)]
mam jedną GDWK 9/80 i kombinuje drugą - mają pasmo od 1kHz, wiec jak sie odetnie na 2.5kHz (albo na 2) to sredniak nie potrzebny...
jakoś to przebarwię ;)
teraz jakie dac gdn zeby pasowal do tego gdwk i mial ladna charakterystyke w zamknietej ?

Powrót