• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jIG 2

Reakcji
17
Witam
Gdzies mi sie zapodzial stary jig (ostatnio uzywany z 5 lat temu) wiec trzeba zrobic nowy. Da sie to bez plytki ladnie zrobic ale mozna zrobic tez i z plytka. Zrobilem narazie taka wstepna plytke (jeszcze nie wiem czy babola nie walnalem).
Dawniej zawsze uzywalem preampa z karta w komputerze stacionarnym (karta na pci). Obecnie bede uzywal najprawdopodobniej prodigy cube na USB, ktora wysyla napiecie fantomowe na mic i wkladka panasonica ladnie na nim chodzi. Jest potrzeba dodawania kolejnego pre do jiga ?

a8r67igwv836hzu6u5kf_1379844126.jpg

Załączniki

Daj więcej ścieżki przy przełącznikach. Może warto byłoby wrzuciś jakiegoś preampa na ne5532? Dla tych co nie mają zasilania z karty.

---------- Post dodany o 12:23 ---------- Poprzedni post o 12:21 ----------

Aa, i może warto umieścić otwory na wlutowanie gniazdek jack lub chinch? Byłoby wszystko razem bez kabli..

Faktycznie przelaczniki pasowalo by pozadnie zalutowac. Gniazdek jack lub chinch nie bedzie, przewody beda zalutowane do pcb i beda wychodzic z box'a. Dwa z minijackami do dzwiekowki, jeden sygnalowy do wzmacniacza, no i dwa przewody z krokodylkami. Nie wiem jeszcze czy mic tez bedzie bezposrenio zalutowany czy bedzie na jakims zlaczu, chba go i tak zalutuje - bedzie pewnosc ze wszystkie polaczenia sa dobre.

Preampa ja pewnie nie bede potrzebowal. W sumie to mozna dac malutki pre z bateryjki (tak jak w oryginale) ale jak juz robic preamp to mozna od razu zrobic gniazdko na 12V i dac preamp i wzmacniacz np na tda 2030. Jeszcze przemysle sprawe.

37agzteji9m3hkzgene6_1379855237.jpg

---------- Post dodany o 20:47 ---------- Poprzedni post o 13:58 ----------

Jest i wersja z preampem z napieciem fantomowym. Zasilanie dwie baterie 9V. Schemat ponizej, mikrofon trzeba bedzie przerobic wg wskazowek likwitzlab.

o9fez518tzbtpcyktcew_1379879222.jpg

Załączniki

Ostatnia edycja:
Kibicuje projektowi.

Sam jestem na etapie przygotowawczym do zrobienia Jig-a i rozglądać się za jakimś ciekawym projektem :)

No to żeś trafił z projektem :-) Również kibicuje :-)

Trzeba przyznać, że aktualnie chyba najaktywniejszy diyer na forum :-) Do tego wszystkie konstrukcje oryginalne i od podstaw :-)

Ostatnia edycja:
Witam,

a nie dałoby się tu zastosować standardowego przedwzmacniacza do mikrofonu z forum? Tego w/g opracowania Wallin'a. Nie trzebaby przerabiać kapsułki.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Witam,

a nie dałoby się tu zastosować standardowego przedwzmacniacza do mikrofonu z forum? Tego w/g opracowania Wallin'a. Nie trzebaby przerabiać kapsułki.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Która jest już z resztą niedostępna (choć pewnie zamiennik też się da przerobić) ;-)

Wkladki panasonica sa dostepne - bynajmniej sa na ebayu, jest minimalnie inna niz ori ale chyba bedzie dobra. Wklejcie moze ten pre wallina bo go nie moglem znalesc. Niestety pcb bedzie wieksze z tym preampem, tyle ze zasilanie bedzie na jednej baterii.

W sumie na razie nic ciekawego tu nie widzę bo jest to tylko schemat JIG'a na płytce, jakby dodać tego preampa do mikrofonu i nawet phantomowe zasilanie to już będzie coś :)

Powodzenia w każdym bądź razie.

Wkladki panasonica sa dostepne - bynajmniej sa na ebayu

borys, wybacz ale mnie to ostro denerwuje i zwróciłem Ci już przedtem uwagę ale nie wziąłeś tego do serca - bynajmniej to nie przynajmniej! Zrozum to wreszcie i nie używaj słów których znaczenia nie znasz.

http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej

Przeczytaj i weź sobie to do serca.

Ostatnia edycja:
.3lite

Postaram sie nauczyc znaczenia slowa ''bynajmniej''. Wydaje mi sie jednak ze nazywanie kogos publicznie imbecylem z powodu nieznojomosci jakiegos slowa jest nie na miejscu. Jezeli osoba, ktora jest autorem tego bloga nie wie co to jest np dualizm korpuskularno-falowy albo transmitancja operatorowa to jest rowniez imbecylem tak jak ja.
Zerknij moze jeszcze raz na plytke, tam jest preamp z zasilaniem fantomowym prosto z likwitz-lab, do tego przelacznik s4 do wlanczania/wylanczania zasilania. Preamp jest zasilany dwoma bateriami 9V.

Ostatnia edycja:
A widzisz, zwracam honor bo patrzyłem tylko na pierwszą płytkę z pierwszego posta :)

Jezeli osoba, ktora jest autorem tego bloga nie wie co to jest np dualizm korpuskularno-falowy albo transmitancja operatorowa to jest rowniez imbecylem tak jak ja.

A czy ta osoba na tym blogu używa tego słowa w swoich wiadomościach czy postach? Jestem pewny, że nie i taka jest różnica między wami - po co używać słów których znaczenia się nie rozumie?

Ostatnia edycja:
.3lite
Autor bloga publicznie nazywa kogos imbecylem. Moje dzieci tez czasami uzywaja slow ktorych znaczenia nie rozumieja - mam je tez wyzywac od imbecyli ? Zyjemy w cywilizowanym swiecie i w taki tez sposob nalezy kogos upominac jak cos zle robi - takie moje zdanie na ten temat.

PCB juz sie trawi.
00tyiawtgp7b9whbo78a_1379963288.jpg

Autor bloga publicznie nazywa kogos imbecylem. Moje dzieci tez czasami uzywaja slow ktorych znaczenia nie rozumieja - mam je tez wyzywac od imbecyli ? Zyjemy w cywilizowanym swiecie i w taki tez sposob nalezy kogos upominac jak cos zle robi - takie moje zdanie na ten temat.

Stronę znalazłem na Google a patrzyłem tylko na to czy istnieje tam wyjaśnienie różnicy między "przynajmniej" a "bynajmniej", niestety nie czytałem tego dokładnie i nie widziałem, że autor kogoś wyzywa więc najlepiej jakbyś słów jakiegoś osobnika z internetu nie brał do siebie - po prostu przeczytaj sobie znaczenie obu słów i to wystarczy by zrozumieć różnicę :)

Już Ci nie będę spamował w temacie, powodzenia w projekcie :)

dac preamp i wzmacniacz np na tda 2030
12V niesymetryczne zasilanie? to ta kostka ledwo co ruszy, nawet przy dobrym wysterowaniu.

---------- Post dodany o 00:52 ---------- Poprzedni post o 00:46 ----------

ja zrobiłem to tak, ale to sprzęt do Arty:-)

Marios
Bardzo ladna pomiarowka. Do pomiarow powinno wystarczyc kilka wacikow, w razie draki mozna dac gniazdo od laptopa i uzyc laptopowej ladowarki. Ja chyba zrezygnuje z integry z wzmacniaczem, mam juz ich nalutowanych cale wiadro wiec zrobie sobie tylko jiga z pre (pewnie i tak bede robil bez pre).
Jezeli mozna, do jakich celow uzywasz glownie arty ?

uzyc laptopowej ladowarki.
Nie nadaje się. Do preampa mikrofonowego najlepiej zastosować baterię lub akumulator. 2 bateryjki 9v na długo starczą.

Jezeli mozna, do jakich celow uzywasz glownie arty
Arta to prosty i łatwy program do pomiaru SPL i Impedacji. Nie wymaga wielkich Jigów :-) tak jak sw.

W Arcie nie zrobisz zwrotnicy i nie pomierzysz wartości elementów co ma SW.

Powrót