• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

JIG+preamp pcb by flodins

Reakcji
0
Co wg szanownych kolegów możnaby poprawić/zmienić?

4099e5797d9918d5dc83dce45f399c.png

Jeśli komuś się spodoba to mogę zrobić więcej.

na pewno ułożenie przełączników do poprawki ;) przydało by się też uwzględnić RCA i banany na płytce - inaczej obudowa będzie musiała być gigantyczna

tak przy okazji mówiąc przerabiałem już niejedną wersje JIGa, i według mnie najbardziej ergonomiczne wychodzi zrobić JIGa i preamp na osobnych płytkach

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9807306 malutka obudowa i wszystko ładnie upakowane :razz:

[ Dodano: 2008-12-27, 11:56 ]
a tak przy okazji, to moja płytka do JIG'a, nie miałem okazji z kimś podyskutować o niej :)

jeżeli ktoś chce mogę udostępnić wzór płytki do wydrukowania, ale to już na PW

[ Dodano: 2008-12-27, 17:35 ]
a na sam koniec dodam, że mam już prawie gotową wersje płytki JIG'a z preampem z SMD, jak czas pozwoli to się pochwalę :)

Twoja płytka jest o wiele za duza dla mnie, ja mam JIG i preamp w jednej obudowie ktora jest dwa razy mniejsza od Twojego JIGa, a co do ułożenia przełączników to przeciez i tak wszystko będzie na przewodach

"duże" to określenie względne ;) u siebie akurat postawiłem na to żeby całość się "trzymała kupy" bez żadnego dodatkowego skręcania itp a jednocześnie była zwarta i stabilna :mrgreen:
flodins napisał:
ja mam JIG i preamp w jednej obudowie ktora jest dwa razy mniejsza od Twojego JIGa
z całym szacunkiem ale według mnie jest zupełnie odwrotnie, sama Twoja płytka ma około 10x10cm.... a nie ma na niej tych największych elementów, nie mówiąc o baterii

coś Ci się skala popsuła 67mm x 67mm, obudowa do tego to 80x70x25mm i wszystkie przełączniki(5) i złącza(4 rca + banany) w tym więc chyba jednak mniejsze niż Twoje (:,

Nie chciałem robić konkursu kto ma lepszą płyktę tylko liczyłem na rady.

[ Dodano: 2008-12-29, 21:41 ]
mój kieszonkowy "system pomiarowy" (:

dscf5563.jpg

dscf5564.jpg

Jak ktoś wcześniej doradził możnaby umieścić RCA na PCB, z tego co widzę, to bez większych modyfikacji weszyłyby po jednej stronie. Banany mogą być na ARK, bo i tak każdy stosuje inne. BTW czy jest coś nie tak z projektem Igoda, który ma dodatkowo końcówkę mocy, że projektujecie swoje :wink: ?

ja zrobiłem własne bo miałem taką potrzebę, cudze nie odpowiadały mi gabarytami co nie znaczy, że są złe

Z tego co pisza po forach to plytka igoda jest jakas dziwna bo cos jest skopane z masa, no i nie znalazlem jej nigdzie w necie jako sam schemat, wiec trudno cos kupowac na slepo. :roll:

n_omyzs napisał:
Z tego co pisza po forach to plytka igoda jest jakas dziwna bo cos jest skopane z masa, no i nie znalazlem jej nigdzie w necie jako sam schemat, wiec trudno cos kupowac na slepo.
Zgadza z system pomiarowym opracowany przez igoda były problemy z masą, ale problem zosał rozwiązany. Razem z Markiem W doszliśmy do tego co sie stało gdzieś mam plik jak to powinno być zrobione, jak ktoś będzie chciał moge przesłać na maila.

Pozdro Piku

piku16 jakbyś mógł to poproszę.
Nie na temat...
pegelmesser byłoby miło gdybyś pisał tylko wtedy gdy masz coś merytorycznie uzasadnionego do powiedzenia.

Panowie wyśle tylko chwile czasu znajde.
Na forum nie wiem czy moge umieścić czy Marek by sobie tego życzył.

pegelmesser Twój post był zbędny...

Powrót