Witam, śledzę ten temat od początku ponieważ też posiadam tą kartę Audigy 2 ZS Gold...a że mój JIG był w budowie chciałem wiedzieć czy napotkam jakieś problemy przy jego użytkowaniu. Niestety, kilka dni temu skończyłem JIGa i okazało się, że u mnie jest ten sam problem... :evil: tak jak kolega BORO instalowałem różne wersje sterowników(od Creativa a nawet kX'y) również na świeży system i nic to nie pomogło. Ale zauważyłem dwie dodatkowe rzeczy, a mianowicie w opisie korzystania z SW+JIG jest napisane, że w mikserze windowsowskim zaznaczamy wejście Line-in jako aktywne wejście karty dźw, jednak u mnie nie ma do wyboru Line-in(są tylko:MIDI Synth, "What U Hear", S/PDIF-In, CD Digital, Analog Mix(Line/CD/Aux/TAD/PC), Microphone, Wave), chyba że któreś z tych wejść jest wejściem Line-in. Sprawdziłem to zaznaczając po kolei każde wejście w mikserze i próbując skalibrować JIGa(JIG podłączony pod wyjście analogowe 1 oraz wejście liniowe) i za każdym razem klapa...jak już wyjdą ładne przebiegi sinusoidalne to wychodzą kosmiczne wyniki przy pomiarze rezystancji... wejście liniowe karty działa ponieważ po podłączeniu do niego np mp3ki można nagrywać dźwięk(np w Audacity). Kombinowałem dalej i zauważyłem, że nawet po całkowitym odłączeniu JIG'a od dźwiękówki przebiegi sinusoidalne wychodzą ładne :/ czyli SW zgłupiał... Ale chyba udało mi się rozwiązać ten problem, przynajmniej częściowo, natchnienie przyszło do mnie gdy nudziłem się po wysypaniu się forum :mrgreen: a więc, karta dźw. ma więcej wejść ale dostępnych od środka kompa, np do podłączenia CD, więc podłączyłem się pod to wejście specjalnie shackowaną wtyczką i o dziwo działa :mrgreen: JIG się ładnie kalibruje ale pojawia się kolejny problem, przy pomiarze elementów RLC... mierząc rezystor SW podaje mi, że podłączyłem kondensator(o jakiejś pojemności i rezystancji rezystora który podłączyłem), podłączając kondensator SW podaje wynik jako cewka... :neutral: pomyślałem, że może to wina ustawień programu i rzeczywiście po zmianie "Sample rate" na max oraz "Sample size" na max wreszcie uzyskuje poprawne wyniki, chociaż nie zawsze, czasem np po 4 z rzędu pomiarze tego samego rezystora SW nagle wyskakuje znów, że to kondensator(chociaż poprzednie 3 wyniki były identyczne i dokładnie wskazywały wartość rezystora) i tu moje pytanie do bardziej zaznajomionych z SW, czy to normalne? I czy można do pomiarów wykorzystywać wejście CD karty, czy nie jest ono "gorsze"...?
Przepraszam, że się tak rozpisałem ale chciałem wszystko dokładnie opisać...
PS. jeszcze jedna rzecz, identyczna sytuacja jak z Audigy z "nie działającym" wejściem line-in była z moją zintegrowaną kartą dźw. więc mogło by to wskazywać na winę płyty głównej w kompie...? Proszę jakiegoś speca o wypowiedź :wink: