• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jig rządzi światem

Reakcji
1
Moja propozycja - wątek w którym umieszczamy ciekawe oporządzenie naszych i nie tylko maszyn.
wszelkie rozwiązania które ułatwiają pracę. Taka baza jgów.

Koło bez taśmówki :-)
Mamy tu dwa patenty, sanki 90 stopni i inny sposób ich użycia

Mamy dechę, nie mam wyrówniarki a listwy potrzebne :-)

Ostatnia edycja:
Wiadomo jak jest z listewkami, planowanie pod każdą kolejną na wyrówniarce wkurza...
Inne podejście ;-)

Swoja droga, to zazdroszcze jankesom, ze moga sobie kupic solidna pile za nieduze pieniadze. U nas albo chinole badziewnej jakosci, albo zardzewiale starocie.

Taaaa, tam byle stodoła ma taką zawartość że człowiek skakał by z radości ;)
Tu za to mamy Europę, tradycję, kulturę...... i drożyznę :bored:

Jig który głównie służy do nadawania radusa podstrunnicy w gitarach, ale patrzę ja na wasze konstrukcje i czasami można pewnie go wykorzystać przy kształtowaniu obłych boków kolumny.
Wszytko kwestia dopasowania odpowiednich w kształcie szablonów.

Jig który głównie służy do nadawania radusa podstrunnicy w gitarach, ale patrzę ja na wasze konstrukcje i czasami można pewnie go wykorzystać przy kształtowaniu obłych boków kolumny.
Wszytko kwestia dopasowania odpowiednich w kształcie szablonów.

Kurcze, ludzie to mają pomysły, nie wpadł bym na taki sposób :) Może być ciężko, jak przyjdzie zrobić coś z większym kątem.

Irek.N.

Myślę że spokojnie można coś podobnego ogarnąć we własnym zakresie

Trochę inny patent ale też można podpatrzeć
https://youtu.be/CStLQkg3GLQ

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Za taki profil zapłacisz pewnie więcej niż za gotową "firmową" prowadnice ;)

Odnośnie prowadnicy Kreg - mam wrażenie, że to będzie działało dobrze tylko przy cięciu wąskich kawałków. Przy szerszej formatce, jeśli ramię pomiędzy prowadzeniem i piłą będzie stosunkowo długie, może to już nie działać tak dobrze. Myślę, że jednak prowadnica po której jeździ piła, mocowana w miejscu cięcia - czyli taka typowa, będzie dokładniejsza jeśli chodzi o "prostość" cięcia. Owszem, trudniej w niej uzyskać powtarzalność wymiarów ciętej płyty i więcej czasu schodzi na domierzanie - ale chyba jest bardziej dokładna.

Ostatnia edycja:
Lipa ta prowadnica Kreg. Nie ma szans, zeby to cielo na poziomie precyzji tradycyjnej prowadnicy z zaglebiarka.

Ale do szybkiego cięcia wydaje się fajna i oferuje więcej niż ograniczniki dodawane do pilarek.

Moze na budowie takie cos sie komus przyda, ale zwykle na porzadnej budowie stoi mala, przenosna pilakra stolowa, wiec na dwoje baba wrozyla. Dla mnie zbedny gadzet :)

Powrót