• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jig vs. jig

ten mikrofon wygląda jak każdy inny elektret za złotówkę...
no i ten WM-61A z akkusa wygląda identycznie...
więc łatwo kogoś zrobić w ch... to znaczy w balona ;)
wm-61a.jpg

w akkusie 99 złociszy, na allegro za 50 złociszy a u mnie taki sam (tylko bez napisu potwierdzającego tożsamość) za pięć ciastek...

no i teraz mam watpliwosci czego używam (a plik kalibracyjny do SW mam pod panasonica no i czy zwykle sie wogole nadają ?)...

Zrobiłem sobie tego jiga, wszystko jest cacy, na razie nie mam mikrofonu, ale sprawdzałem jak mierzy rezystorki i bajka! Wyniki są niemalże idealne! natomiast jest problem z kondziołami - 2,2uF WIMA MKS4, ich pojemność w zależności od pomiaru wychodzi: od 2,4 do 2,7 dla tej samej sztuki, a zmierzyłem kilka :( Co może być nie tak? Niestety nie znam tolerancji tych kondensatorów, ale zakładając że ich pojemność się nie zmienia, to i tak każdy pomiar powinien dawać podobny wynik.

pozdrawiam

Rozrzut parametrów kondensatorów sięga nawet 20% więc wyniki są w normie. Zmierz np. kondensator WIMA powienien być dużo blizej deklarowanej pojemności. Kiedyś sprawdzałem wimy 470nF to tolerancja była mniejsza niż 5%.

doszedłem do tego samego wniosku :( chyba trzeba będzie jakiegoś soundblastera kupić. A to miały być tanie kolumny... ;)

Zrobiłem sobie tego jiga, wszystko jest cacy, na razie nie mam mikrofonu, ale sprawdzałem jak mierzy rezystorki i bajka! Wyniki są niemalże idealne! natomiast jest problem z kondziołami - 2,2uF WIMA MKS4, ich pojemność w zależności od pomiaru wychodzi: od 2,4 do 2,7 dla tej samej sztuki, a zmierzyłem kilka :( Co może być nie tak?

Mam takie pytanko . A na jakiej czestotliwości wykonujesz pomiary rlc?

Ja tez planuje zrobic jig'a i mam male pytanko, czy wiarygodnosc pomiarow sie zmniejszy gdy zamiast tych bezindukcyjnych rezystorow zastosuje zwykle bo cos ciezko je dostac

Ja też mam jiga!Mlodedrwale mi zrobił za co wieeeelkie dzięki!Tera musze wkładke skołować i przedwzmacniacz zrobić.Schemat juz mam,graty też,gorzej z chęciami...
PZDR

Powrót